Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2021, 13:15
Čas čítania 1:29
Martin Adam Pavlík

Požiare v Rusku tento rok zvalcovali v počte emisií celý svet. Na Sibíri unikla do atmosféry takmer miliarda ton CO2

Požiare v Rusku tento rok zvalcovali v počte emisií celý svet. Na Sibíri unikla do atmosféry takmer miliarda ton CO2
Zdroj: TASR/AP
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA POŽIARE V RUSKU RUSKO
Uložiť Uložené

Na druhej priečke je USA, kde požiare vyprodukovali 130 ton.

Rok 2021 bol mimoriadne tragický, čo sa týka požiarov. Rozsiahle škody napáchali v Európe, najmä Grécku či Španielsku, a taktiež v USA. Ako uvádza Vice, počas letných požiarov v Rusku sa však podľa odhadov služby monitorovania atmosféry programu Copernicus uvoľnilo odhadom 970 miliónov metrických ton ekvivalentu oxidu uhličitého v porovnaní so 130 miliónmi ton, ktoré sú dôsledkom amerických požiarov.

Napriek týmto obrovským číslam podľa Vice ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že zvýšená absorpcia uhlíka v lesoch a iných ekosystémoch môže kompenzovať rastúce priemyselné emisie jeho krajiny.

Zatiaľ čo krajiny ako Spojené štáty a Čína sa zaviazali výrazne obmedziť používanie uhlíka, Rusko v skutočnosti plánuje do roku 2050 zvýšiť emisie o viac ako 8 percent podľa najnovšej stratégie ministerstva hospodárstva z roku 2019. Tvrdí, že to bude kompenzované príjmom uhlíka v jeho lesoch.

Ruské lesy „už absorbujú miliardy ton ekvivalentov oxidu uhličitého každý rok“, povedal Vladimir Putin na júnovom Petrohradskom ekonomickom fóre. Podľa neho môže Rusko bojom proti lesným požiarom a zalesňovaním poškodených oblastí zvýšiť túto absorpčnú kapacitu.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Ruská delegácia chce na blížiacom sa samite COP26 klásť dôraz na absorpčnú kapacitu lesov krajiny. Chcú zároveň, aby sa jadrová energia považovala za zelenú energiu. Informovala o tom tento týždeň agentúra Bloomberg.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Kremeľ sa údajne obáva, že budúce nariadenia Európskej únie o uhlíkových hraniciach – navrhnuté tak, aby zastavili znižovanie emisií v EÚ, ktoré sa budú iba presúvať do krajín s laxnejšími predpismi – by mohli ruských vývozcov prinútiť zaplatiť za nadmerné emisie.

Príliš veľké na to, aby sa dali kontrolovať

Vedci v skutočnosti tvrdia, že absorpčná kapacita Ruska pravdepodobne nie je viac ako polovica z 2,5 miliardy metrických ton ekvivalentu CO2, ako uvádzajú úradníci. A keďže požiarov pribúda, podľa Alexeja Jarosenka, vedúceho lesníckeho programu Greenpeace Rusko, sa lesy stávajú zdrojom oxidu uhličitého.

„Práve teraz úrady hasia požiare, po tom, čo sa už stali príliš veľkými na to, aby ich bolo možné kontrolovať. Výsadba stromov na opustenej poľnohospodárskej pôde je zakázaná a divoké lesy nemajú takmer žiadny ochranný status,“ povedal. „Ak v žiadnej z týchto troch oblastí neurobia nič, nebudeme môcť veľmi zvýšiť absorpčnú kapacitu,“ dodal Jarosenko.

Dobrovoľníci hasia lesný požiar v dedine Magaras v Jakutsku na ruskom Ďalekom východe 18. júla 2021. Lesné požiare vyčíňajúce v Rusku sú čoraz nebezpečnejšie pre ľudí. Úrady v najviac postihnutých oblastiach Sibír a Jakutsko na východe krajiny varovali v nedeľu obyvateľov vo vyše 50 dedinách pred toxickým dymom.
Dobrovoľníci hasia lesný požiar v dedine Magaras v Jakutsku na ruskom Ďalekom východe 18. júla 2021. Lesné požiare vyčíňajúce v Rusku sú čoraz nebezpečnejšie pre ľudí. Úrady v najviac postihnutých oblastiach Sibír a Jakutsko na východe krajiny varovali v nedeľu obyvateľov vo vyše 50 dedinách pred toxickým dymom. Zdroj: TASR/AP

Katastrofálne požiare by mali Rusku položiť otázky o jeho národnej rozvojovej stratégii na samite COP26, povedal Georgy Safonov, riaditeľ Centra ekonomiky životného prostredia a prírodných zdrojov na Vysokej škole ekonomickej v Moskve.

Domov
Zdieľať
Diskusia