Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. októbra 2021, 7:00
Čas čítania 4:52
Viktor Kniš

Kde musím mať respirátor, kde platia hodiny pre seniorov a kde sa najedia v interiéri už len zaočkovaní? Tretia vlna udrela naplno

NEWS COVID AUTOMAT KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Pandemická situácia na Slovensku sa zhoršuje, čoraz viac okresov je červených a bordových. Do úvahy prichádza aj sprísňovanie vychádzania, primátori však majú zviazané ruky.

Podľa ministerstva zdravotníctva sa pandemická situácia zhoršuje a Slovensko vstúpilo do tretej vlny. Odborníci z konzília očakávajú ešte viac pozitívnych prípadov ako v druhej vlne.

„Za uplynulý týždeň denne pribúdalo priemerne 1 200 denných prípadov. Za sedem dní sa prijalo do nemocníc takmer 400 pacientov. Aktuálne je hospitalizovaných 453 pacientov s potvrdenou diagnózou covid-19, je to nárast o takmer 40 percent oproti minulému týždňu,“ skonštatoval šéf Inštitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík.

V prípade výjazdov záchraniek ich bolo za týždeň okolo 300 ku covidovým pacientom, pričom najviac ich bolo v Košickom kraji. Podľa Mišíka výrazne narástol počet výjazdov v Žilinskom, ale i Prešovskom kraji.

Momentálne sú najviac vyťažené nemocnice na východe Slovenska.

Aj naďalej platí v krajine covid automat 2.0; vzhľadom na zhoršenú situáciu pripomíname, aké opatrenia platia v žltej, červenej a bordovej fáze, do ktorých sa Slovensko sfarbilo. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kde musia mať Slováci respirátor a kto od pondelka nemusí nosiť ani rúško.
  • Kto sa ešte môže najesť v interiéri reštaurácie.
  • Kde začínajú platiť vyhradené nákupné hodiny pre seniorov.
  • Prečo hrozí zákaz vychádzania, ale zatiaľ nepripadá do úvahy vzhľadom na vyjadrenia politikov.

Zatiaľ žiadny čierny, ale blížime sa k najhoršiemu

Od pondelka (4. 10.) bude v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, 13 okresov. Červených bude 39 okresov a oranžových 27. V stupni monitoringu, teda v zelenej farbe, nebude ani jeden okres.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

🟣 V bordovej farbe (2. stupeň ohrozenia) sú od pondelka okresy:
Bardejov, Čadca, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Skalica, Stará Ľubovňa, Svidník


🔴 V červenej farbe sú okresy:
Bánovce nad Bebravou, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Trebišov, Trenčín, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žilina, Zlaté Moravce


🟠 V oranžovej farbe (stupeň ostražitosti) sú okresy:

Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bratislava I – V, Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Malacky, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Šaľa, Senec, Topoľčany, Trnava, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Zvolen

MZ SR
Zdroj: MZ SR

Do covid automatu vstupuje nová premenná, ktorou je počet zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, takto:

  • Ak má okres viac ako 65 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, môže sa posunúť o stupeň nižšie, teda do lepšej fázy, ako by bol pôvodne.
  • Ak bude mať okres 75 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov a má vysoký počet infikovaných, môže sa posunúť o dva stupne oproti tomu, ako by bol pôvodne. 

Do reštaurácií v bordových okresoch už len zaočkovaní

Pre prevádzky, ale aj hromadné podujatia naďalej platí, že organizátori a prevádzkari si môžu vybrať, komu umožnia vstup. Kompletne zaočkovaní sa môžu najesť v interiéri ešte aj v bordovej fáze, nezaočkovaní sa najedia buď v exteriéri, alebo si môžu jedlo zobrať so sebou, prípadne si objednať. 

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Ak sa reštaurácia rozhodne v červenej fáze obsluhovať aj nezaočkovaných bez preukazovania sa testom, nemôže ponúkať možnosť sedenia. PCR a LAMP testy platia v reštauráciách a na hromadných podujatiach 72 hodín, v prípade antigénu je to 48 hodín.

V oranžovej fáze platí, že čím prísnejšie sú pravidlá vstupu, tým benevolentnejšie sú opatrenia. 

V 2. a 3. stupni ohrozenia (bordová, čierna farba) budú musieť prevádzky, ktoré umožnia vstup všetkým zákazníkom, znovu zaviesť hodiny vyhradené pre seniorov nad 65 rokov a ťažko zdravotne postihnutých. Znamená to, že už od pondelka treba v bordových okresoch rátať s tým, že v obchodoch budú mať seniori vyhradené hodiny na nakupovanie. 

Týka sa to pracovných dní od 9.00 do 11.00 h. V 3. stupni ohrozenia sa prevádzky uzatvárajú, avšak potraviny, drogérie, lekárne či ďalšie prevádzky obchodov a služieb musia byť otvorené aj v čiernych okresoch.

covid automat
Zdroj: ÚVZ SR

Povinné respirátory a obmedzenie v obchodoch či nemocniciach 

V oranžových je povinné prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou v interiéroch vrátane prostriedkov verejnej dopravy a taxíkov. Povinné je aj na hromadných podujatiach, a to aj v exteriéri. V červených a bordových okresoch už musia mať Slováci v interiéri prekryté horné dýchacie cesty respirátorom. 

 
Do nemocníc môžu vstúpiť iba zaočkovaní alebo ľudia, ktorí prekonali koronavírus, alebo je vstup možný s negatívnym testom na koronavírus. Ak ide o návštevu nemocnice, antigén platí 24 hodín, PCR a LAMP 72 hodín. Prekonanie covidu sa ráta 180 dní po chorobe. 

Hrozí zákaz vychádzania, ale až keď vláda zavedie núdzový stav

Covid automat ráta aj s obmedzením pohybu osôb v okresoch v horšej fáze. Od červenej fázy (3. fáza) budú musieť byť prevádzky zatvorené už o 21.00 h, obmedzenie pohybu sa však nepredpokladá. Vo 4. fáze bude zákaz cestovania okrem nevyhnutných ciest a zákaz vychádzania medzi 21.00 a 5.00 h. V najhoršej, čiernej fáze bude platiť aj zákaz cestovania medzi okresmi. Štvrtá a piata fáza covid automatu momentálne budú vyžadovať aj zavedenie núdzového stavu. 
 

Núdzový stav zatiaľ odmietajú predseda vlády aj minister zdravotníctva. Regióny však upozorňujú, že bez neho nevedia zakázať vychádzanie v bordových okresoch.

 

Aj primátori a starostovia vyzývajú vládu, aby pristúpila k zavedeniu núdzového stavu, pretože je to pre nich jediná možnosť, ako v okresoch so zlou pandemickou situáciou vynútiť nočný zákaz vychádzania. 

„Nevyhnutným predpokladom podľa našej súčasnej právnej úpravy na to, aby bolo možné obmedziť slobodu pohybu, je vyhlásenie núdzového stavu. Orgánom oprávneným na také rozhodnutie v rámci opatrení na zmiernenie a odstraňovanie škôd a iných následkov spôsobených v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu je vláda SR,“ uvádza sa v stanovisku Únie miest Slovenska s tým, že kompetencie na obmedzenie slobody pohybu od 21.00 do 5.00 h a prevádzkového času podnikov preto obce nemajú ani v prípade zhoršenej epidemickej situácie.

covid automat
Zdroj: ÚVZ SR

Už žiadne veľké oslavy

Odborníci považujú svadby, kary a iné druhy večierkov za vysokorizikové. Dôvodom je, že okrem zábavy sa na týchto druhoch akcií podáva jedlo, a tak nie je možné zabezpečiť, aby mali všetci hostia po celý čas nasadené rúška. Žlté okresy môžu rátať s oslavami pre maximálne 100 ľudí v interiéri, ak budú všetci zaočkovaní. S testom v interiéri žltých okresov sa môže stretnúť maximálne 50 ľudí. V červených okresoch je maximálny počet hostí ešte nižší a v bordovej fáze sa už môžu stretnúť len zaočkovaní maximálne v skupine 20 ľudí. 

 
covid automat
Zdroj: ÚVZ SR

Nový covid automat už automaticky nezatvára základné a stredné školy. Rozhodujú o tom najmä regionálni hygienici s ohľadom na situáciu v konkrétnej škole alebo v konkrétnom okrese.

Od pondelka už rúška nie sú povinné pre žiakov základných škôl (ZŠ), špeciálnych ZŠ a žiakov prvých štyroch ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom. Výnimka platí len v triede počas vyučovania. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.


Nosenie rúšok je aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu, teda napríklad na chodbe, v šatni či na toaletách. „V prípade detí vo vyšších ročníkoch a v prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre deti povinné,“ spresnil odbor komunikácie ÚVZ SR. Zmena sa netýka ani stredoškolákov, keďže odborníci predpokladajú, že majú viac kontaktov.


ÚVZ SR nosenie rúška aj naďalej odporúča a považuje ho za účinnú súčasť prevencie nového koronavírusu, ako aj ďalších respiračných ochorení.

Vysoké školy majú vlastný režim, väčšina ponúka kombinovanú formu štúdia, teda cvičenia v menších skupinách alebo praktické hodiny sa konajú prezenčne a prednášky online.  

 
Domov
Zdieľať
Diskusia