Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2021, 17:30
Čas čítania 2:25
Martin Adam Pavlík

Výstava Resonance of light v Inchebe ti ukáže hypnotické diela, z ktorých nespustíš oči

Výstava Resonance of light v Inchebe ti ukáže hypnotické diela, z ktorých nespustíš oči
Zdroj: Biela Noc/Martina Mlčúchová/mmmlivephoto
ZAUJÍMAVOSTI AŠOT HAAS BIELA NOC INCHEBA EXPO BRATISLAVA RESONANCE OF LIGHT
Uložiť Uložené

Resonance of light je výstava obsahujúca sedem inštalácií, ktoré vo vzájomnej interakcii prepájajú svetlo, zvuk a objekt. Nadaný vizuálny umelec Ašot Haas v nich pracuje s viacerými princípmi, ktoré počítajú s divákom a jeho zásahmi.

Tajomné chodby sú v Inchebe plné hypnotických diel, z ktorých nebudeš vedieť spustiť oči. Sú to optické ilúzie, z ktorých sa ti možno až zatočí hlava v spojení so skvelou hudbou a s fascinujúcimi efektmi. Ak sa nebojíš spoznávať hranice umenia a objavovať nové, intenzívne zážitky, mal by si čím skôr zavítať do bratislavskej Incheby (hala A0, vstup cez hlavný vchod). Čaká na teba skvelá vizuálno-interaktívna výstava. 

Asot Haas Biela noc Resonance of light
Zdroj: Biela Noc/Martina Mlčúchová/mmmlivephoto


Začala sa 17. septembra v spolupráci s kultúrnym podujatím Biela noc, no potrvá dlhšie ako tento populárny festival. Budeš si ju môcť pozrieť až do 17. novembra, ak to neprekazia protipandemické opatrenia. Pokým sa neskončí Biela noc, teda do 3. októbra, je prístupná verejnosti od 14.00 do 24.00 h, pričom vstupné je 3 eurá. Po jej skončení sa na jednotlivé inštalácie môžeš prísť pozrieť v čase od 14.00 do 19.00 h. Vstupné bude 5 eur (pre dôchodcov, študentov a deti len 3 eurá).

Chcel som priniesť novú energiu v tejto ťažkej dobe, nový pohľad na realitu, predstaviť niečo, čo tu ešte nebolo. Je to celé o interakcii s divákom a zážitku priamo v ten daný moment,“ povedal pre Refresher umelec Ašot Haas. Podľa autora diel ide zároveň o splnený sen, výstavu má totiž spojenú s jednou konkrétnou spomienkou z detstva. Vytvoriť koncept jednotlivých inštalácií trvalo podľa Haasa zhruba dva roky, pričom samotná inštalácia zabrala dva týždne.

Laserové mutácie, posun zvuku, virtuálny pohyb

Umelec vytvoril jedinečnú výstavu s názvom Resonance of light v spolupráci so spoločnosťou Kvant, zameranou na distribúciu technických zariadení pre rôzne oblasti vedy, výskumu, priemyslu a vzdelávania. Kvant je na trhu od roku 1995 a počas svojej existencie získal viaceré ocenenia na výstavách, v súčasnosti viac ako 80 % jeho výroby smeruje na export do viac ako 50 krajín sveta. Umelec so spoločnosťou Kvant získal 2. miesto na ILDA Awards/Prolight + Sound vo Frankfurte.

Biela noc Resonance of light Asot Haas
Zdroj: Biela Noc/Martina Mlčúchová/mmmlivephoto


 
Výstava v Inchebe ponúka rôzne svetelné laserové mutácie reagujúce na pohyb, posun zvuku pomocou svetelného laseru či virtuálny pohyb samotných diel. V divákovi tak prebúdza nepoznané emócie, zároveň sa ho snaží aj pomocou neustále hrajúcej ambientnej hudby odreagovať a preniesť do úplne inej dimenzie. Haas vníma umenie ako niečo, čo vzniká na základe citových zmyslov, inšpiráciu hľadá v knihách, ľuďoch, cudzích krajinách či kultúrach. Zaujíma sa o rôzne teórie, ktoré si viac-menej nevšímame, prípadne ich nevnímame, ako napríklad teória zlatého rezu, Fibonacciho postupnosti alebo samotná teória „pí“ a nekonečné číslo.

Resonance of light Biela noc Asot Haas
Zdroj: Biela Noc/Martina Mlčúchová/mmmlivephoto

Únik od každodenných stereotypov

Narodil sa v roku 1981 v Moskve, no od roku 1989 žije a tvorí na Slovensku. K umeniu sa dostal cez rodinu, jeho pradedo bol významný sochár, prababka architektka, otec bol šperkár. Haas v najnovšej výstave ponúka divákovi možnosť plne sa zahĺbiť do moderných diel. Rafinovane vytvára čas na únik od myšlienok či každodenných stereotypov a otvára dvere zmyslom a pocitom. Je nositeľom prestížneho ocenenia Cena Galérie NOVA: Sklo 2007 a víťazom medzinárodného filmového festivalu IFF Bratislava 2006 v kategórii krátkometrážna tvorba za film MOTHER WIT.


Biela noc Resonance of light Asot Haas
Zdroj: Biela Noc/Martina Mlčúchová/mmmlivephoto

Patrí k najúspešnejším autorom svojej generácie. Vo svojich nadčasových dielach spája reálny svet s virtuálnym prostredníctvom nových materiálov a technológií. Kľúčovým pre jeho tvorbu je narábanie s priestorom a jeho premenami, ktoré robí súbežne vo výtvarných oblastiach od maľby, grafiky, sochárstva cez kybernetické a interaktívne umenie až po videoart.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Asot Haas (@asot_haas)


V rokoch 2000 až 2007 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde prešiel viacerými ateliérmi. Umelec sa od skončenia vysokej školy zúčastnil na mnohých výstavách doma i v zahraničí. Svoje diela predstavil napríklad na Kube, vo Francúzsku, v Anglicku či v Ázii alebo USA. Haas zároveň pre Refresher prezradil, že momentálne pripravuje ďalšie výstavy s najnovšími dielami, ktoré sa budú budú konať v Jeruzaleme, Holandsku a Paríži.

Asot Haas & Kvant / Resonance of lightAsot Haas & Kvant / Resonance of lightAsot Haas & Kvant / Resonance of lightAsot Haas & Kvant / Resonance of light
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia