Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2021, 11:18
Čas čítania 0:49
Ema Stanovská

VIDEO: Láva zo sopky na ostrove La Palma sa šíri Atlantickým oceánom. Do vzduchu unikajú toxické výpary

NEWS PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

„Keď magma vstúpi do morskej vody, dôjde k reakcii, ktorá spôsobí únik výparov, ktoré môžu byť toxické,“ varujú vedci.

Prúd lávy vytekajúcej zo sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma už začal vtekať do vôd Atlantického oceánu. Stalo sa tak po tom, čo láva deväť dní ničila na ostrove obydlia a úrodu. Informovala o tom TASR.

Nad oceánom sa sformovali biele oblaky toxického dymu. Úrady ľudí už v pondelok varovali, aby našli bezpečné miesto na úkryt. Evakuovať museli tisíce ľudí a tri pobrežné dediny.

Vedci totiž varujú, že „keď magma vstúpi do morskej vody, dôjde k reakcii, ktorá spôsobí únik výparov, ktoré môžu byť toxické“. „Vdýchnutie alebo kontakt s kyslými plynmi a kvapalinami môže dráždiť pokožku, oči a dýchacie cesty a spôsobiť problémy s dýchaním, najmä u ľudí s už existujúcimi ochoreniami dýchacích ciest,“ varoval Miguel Ángel Morcuende, technický riaditeľ úradu pre núdzové plánovanie v prípade sopečnej činnosti.

Odporúčané
VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy 5. januára 2023, 13:24

Láva doteraz zničila takmer 600 domov a 258 hektárov povrchu ostrova v meste La Palma. Ostrov bol vzhľadom na dôsledky erupcie sopky vyhlásený za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia