Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je v spolupráci so zdravotnou poisťovňu Dôvera
17. septembra 2021, 15:30
Čas čítania 5:53
Sponzorovaný obsah

Vieš poskytnúť prvú pomoc? Ak si myslíš, že jazyk sa vyťahuje a na popáleninu sa dáva bielok, klameš sám seba

Vieš poskytnúť prvú pomoc? Ak si myslíš, že jazyk sa vyťahuje a na popáleninu sa dáva bielok, klameš sám seba
Zdroj: Unsplash/Camilo Jimenez
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ak by sme naozaj vedeli poskytnúť prvú pomoc a hlavne sa ju nebáli poskytnúť, zachránili by sme oveľa viac ľudských životov.

Ako hovorí Viliam Dobiáš, prezident Slovenského Červeného kríža: „Prvá pomoc je ako sex – aj nedokonalá je lepšia než žiadna.“ Zavolanie záchranky totiž vo viacerých prípadoch nestačí. Cenné minúty, kým prídu záchranári, rozhodujú o živote a smrti. Ak človeku v ohrození života namiesto čakania poskytneš prvú pomoc, môžeš ho zachrániť. 

Tieto fakty prinútili aj nás v Refresheri zamyslieť sa a uvedomiť si, že mnohí by sme nevedeli poskytnúť prvú pomoc. Rozhodli sme sa teda, že chceme byť pripravení. V spolupráci so zdravotnou poisťovňou Dôvera a Slovenským Červeným krížom sme absolvovali kurz prvej pomoci. Chcem sa podeliť o svoje vedomosti z kurzu, aby si bol aj ty pripravený a nebál sa zachraňovať životy.

sanitka, zdravotníci, lekári, pandémia
Zdroj: Unsplash/Camilo Jimenez

Cenné minúty, kým príde záchranka

Viaceré zdroje uvádzajú, že iba 5 až 10 % ľudí naozaj ovláda prvú pomoc. Navyše, 75 % úrazov sa stane v prítomnosti blízkych ľudí. Ak by títo ľudia ovládali prvú pomoc, dalo by sa predísť trvalým následkom alebo smrti. Hovorí o tom aj záchranár a prezident Slovenského Červeného kríža doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD.

 
„Počas svojej dlhoročnej praxe som sa stretol s mnohými nešťastiami. Najhorší je však pocit, keď zistím, že moja pomoc mohla byť účinná, ak by pacienta do nášho príchodu udržali nažive. Je smutné, že poskytnutia prvej pomoci do príchodu zdravotnej služby sú len raritou a ľudia nie sú ochotní spraviť viac ako zavolať 112,“ hovorí.

Lepšie podať nedokonalú prvú pomoc ako žiadnu 

Koľkokrát treba stlačiť hrudník pri masáži srdca, treba dať popáleninu pod studenú vodu a prečo je vyťahovanie jazyka zbytočné? Ani tí, ktorí absolvovali kurz prvej pomoci, už možno netušia. Poď sa naučiť, čo robiť, ak bude niekto v ohrození života, a ako môžeš pomôcť, kým dorazí záchranka. Vždy je lepšie podať prvú pomoc, hoci nedokonalú, než stáť bokom a čakať, kým niekto zomrie. 

Rýchlu zdravotnú pomoc zavoláš na čísle 112 alebo 155. Na číslo 155 voláš, ak ide iba o zdravotné ťažkosti, ušetríš tým čas. Číslo 112 vytáčaj, keď predpokladáš, že na mieste budú potrební aj hasiči alebo policajti. Môže sa tak stať pri autonehode alebo požiari. 

Prvé dôležité kroky

Keď sa ocitneš na mieste nehody alebo požiaru a sú tam osoby, ktoré potrebujú prvú pomoc, najskôr sa musíš uistiť, či ti nehrozí nebezpečenstvo. V okolí môže byť horiace auto alebo strom, ktorý by ťa mohol privaliť.

Ak je na mieste viacero zranených, napríklad pri autonehode, treba po zavolaní záchranky okamžite podávať prvú pomoc osobám, ktoré sú na tom najhoršie. Ako zistíš, kto je v ohrození života? Aj keď niekto kričí, volá o pomoc a plače, najprv sa treba venovať ľuďom, ktorí sú v bezvedomí

Prvoradé je zistiť, kto je v bezvedomí a kto nedýcha. Či je človek v bezvedomí, zistíš tak, že nereaguje na otázky ani na zatrasenie. Ako zistíš, či dýcha? Napríklad počúvaním, keď si priložíš ucho k jeho ústam, alebo vidíš, či sa mu hýbe hrudník, prípadne mu môžeš priložiť sklíčko k ústam (alebo aj telefón) a na ploche uvidíš, či sa zahmlilo. 

sanitka
Zdroj: Pexels/Pavel Danilyuk

Keď je niekto v bezvedomí 

Ak je niekto v bezvedomí a dýcha, zároveň nie je po úraze, treba ho uložiť do stabilizovanej polohy na boku. Kým príde záchranka, sleduj, či osoba stále dýcha.

Čo robiť, keď je niekto v bezvedomí a ani nedýcha? Ak nedýcha alebo dýcha s veľkými problémami, je to moment, keď treba poskytnúť prvú pomoc. Predtým treba postihnutého uložiť na tvrdú a rovnú podložku.

U dospelého začneš oživovanie 30 stlačeniami hrudníka približne do hĺbky 5 – 6 centimetrov, potom nasledujú 2 záchranné vdychy tak, aby si videl nadvihnutie hrudníka. Vdychy však nie sú nevyhnutné, napríklad ak ide o osobu, ktorú nepoznáš, má poranenú tvár, môže ti hroziť infekcia a pod. Záchranári odporúčajú robiť masáž srdca tak, aby sa ti ruky neohýbali v lakťoch, lebo sa príliš rýchlo unavíš. 


U detí
 od jedného mesiaca až do veku do puberty resuscitáciu začínaš 5 záchrannými vdychmi a potom pokračuješ ako u dospelých 30 stlačeniami hrudníka a 2 záchrannými vdychmi.

Prvú pomoc poskytuješ, kým človek nezačne dýchať, kým sa nepreberie, nepríde záchranka a hlavne – kým vládzeš. 

Hrudník stláčaj v tempe približne 100-krát za jednu minútu. Tento playlist bol vytvorený nemocnicou a sú v ňom pesničky v tempe ideálnom na masáž srdca. Nájdi si medzi nimi svoju obľúbenú, a keď to budeš potrebovať, skôr si spomenieš na jej melódiu, ako by si dokázal počítať tempo 100-krát za minútu. Dobrou pomôckou je napríklad vianočná koleda Rolničky


Mýtus: Človeku v bezvedomí treba vytiahnuť zapadnutý jazyk

Určite si už počul o tom, že ľuďom v bezvedomí treba vytiahnuť jazyk. Záchranári však potvrdzujú, že je to zbytočné. Zapadnutiu jazyka predídeš správnym záklonom hlavy. 

Ak má niekto epileptický záchvat, v žiadnom prípade sa mu nepokúšaj vytiahnuť jazyk alebo pchať niečo od úst. Snaž sa zabrániť jeho pádu, chrániť ho pred nárazmi o okolité predmety, no nemal by si zabraňovať kŕčom. Z epileptického záchvatu by sa mal človek prebudiť do 1 – 2 minút po tom, čo sa skončia kŕče. 

Infarkt nie je to isté čo náhla mozgová príhoda

Medzi infarktom a mozgovou príhodou je rozdiel. Zjednodušene, infarkt je zlyhanie krvného obehu a náhla mozgová príhoda je zlyhanie mozgu, preto sa líši aj poskytovaná prvá pomoc. Infarkt sa môže prejaviť nepríjemným tlakom, bolesťami, zvieraním či pálením v strede hrudníka. Môže byť sprevádzaný aj ďalšími príznakmi, ktoré sa zvyknú kombinovať. 

Ilustračné fotografia.
Ilustračné fotografia. Zdroj: Pexels/freestocks/volně k užití

V prípade infarktu treba konať, ak príznaky neprestávajú 5 – 10 minút. Osobu ulož do pohodlnej polohy v sede, nohy podlož tak, aby boli pokrčené v kolenách. Aby si človeku uľavil, uvoľni mu odev a vyvetraj v miestnosti. Práve pre takéto prípady je dobré mať doma anopyrín, acylpyrín alebo aspirín 400 mg. Pri príznakoch infarktu môžeš človeku podať jednu pilulku, ktorú by mal ideálne rozhrýzť. Ak osoba upadne do bezvedomia, treba resuscitovať. 

Náhla mozgová príhoda

Poznáme ju hovorovo ako porážku alebo náhlu mozgovú príhodu. Najtypickejšími príznakmi sú náhla slabosť alebo necitlivosť časti tváre, ramena, ruky alebo jednej časti tela. Človek môže horšie rozprávať, má stratu videnia, závraty a je nestabilný

Je človek pri vedomí a dýcha? Ulož ho do pololežiacej polohy, podlož mu hlavu (ak si doma, napríklad vankúšmi, ak niekde vonku, môže to byť tvoj batoh). Zvyčajne ide o starších ľudí, preto im treba vybrať protézu, prípadne zvyšky jedla z úst, ak práve jedli, nech sa nezačnú dusiť. 

Keď postihnutý nie je pri vedomí, ulož ho na bok ochrnutou stranou nadol a uvoľni mu zasiahnuté končatiny. Osobe sa v tomto prípade nepodávajú tekutiny.


Je nevyhnutné čo najskôr volať záchrannú zdravotnú službu a medzitým kontroluj stav vedomia a dýchania. Pri náhlej mozgovej príhode je každá minúta cenná a čím skôr sa dostane pacient k pomoci zdravotníkov, tým vyššiu má šancu na prežitie alebo na život bez následkov. 

Na popáleniny nepatrí bielok ani múka

Určite si už aj ty počul, že na popáleninu treba dať bielok alebo múku. Ani jedno z tvrdení nie je pravdivé. Popáleninu treba chladiť studenou vodou z vodovodu aspoň 20 minút. Ak sú na popálenom mieste priškvarené časti odevu, nestrhávaj ich. Keď prestane miesto úrazu bolieť, prikry ho potravinovou fóliou, obväzom alebo čistou látkou

popálenina, ruka, voda
Zdroj: Unsplash.com/Mélissa Jeanty/

Vidíš krv? Zachovaj chladnú hlavu

Čo robiť s ranami, ktoré krvácajú? Na menšiu ranu stačí zatlačiť, pri veľkej rane treba k sebe tlačiť jej okraje. Ak krváca končatina, zdvihni ju nad úroveň srdca a prilož na ňu tlakový obväz. Keď krvácanie neprestáva, treba obväz silnejšie pritiahnuť. Kontroluj, samozrejme, vedomie zraneného, či pravidelne dýcha alebo nie je v šoku. Pri krvácaní si pamätaj skratku 5 Z – zistiť krvácanie, zatlačiť ranu, zdvihnúť nad úroveň srdca, zabrániť šoku, zavolať pomoc. 

Príčinou krvácania môže byť aj bodná rana, spôsobená napríklad klincom, nožom alebo iným ostrým predmetom. Ak predmet zostal v rane, nevyťahuj ho, ranu prikry obväzmi. Môže byť prítomné vnútorné krvácanie, preto je dôležité privolať pomoc. Keď rana krváca okolo predmetu, okraje tlač k sebe. 

Spomínaš si na 5 T? 

Vždy keď sa stane nejaký úraz alebo väčšie zranenie, môže u poraneného nastať šok. Prejavuje sa malátnosťou, bledou pokožkou, nepokojom, spavosťou, nevoľnosťou, smädom aj zrýchleným dýchaním. Osobu treba uložiť do protišokovej polohy – človek leží na chrbte a nadvihneme mu končatiny približne 30 cm od zeme. Nerob to, ak má osoba poranený hrudník, hlavu alebo má ťažkosti s dýchaním, prípadne je v bezvedomí. Pri šoku aplikuj pravidlo 5 T – ticho, teplo, tíšenie bolesti, tekutiny, transport (zavolanie záchranky)

prvá pomoc
Zdroj: Refresher

Zopakuj si pravidlá prvej pomoci  

Kurzy prvej pomoci nie sú najlacnejšie, no aj na internete nájdeš mnoho videí a náučných materiálov, s ktorými sa môžeš naučiť slušné základy. V rámci projektu Krajina záchrancov si môžeš urobiť elektronický kurz; keď ho urobíš správne, dostaneš certifikát.

Vďaka absolvovaniu kurzu získaš zvýhodnenú cenu intenzívneho kurzu prvej pomoci, kde si môžeš svoje vedomosti overiť aj v praxi. Vždy je lepšie mať prvú pomoc odskúšanú aj na figuríne, než by si mal mať prvú skúsenosť s masážou srdca pri svojich blízkych.  

Nikdy totiž nemôžeš vedieť, kedy bude potrebovať prvú pomoc niekto z tvojich blízkych alebo aj ty. Určite by si nechcel, aby ťa ľudia v kritickom momente obchádzali iba preto, lebo majú strach z toho, že sú nepripravení.

Dôvera banner
Domov
Zdieľať
Diskusia