Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Penta.
9. októbra 2020, 13:02
Čas čítania 2:45
Sponzorovaný obsah

Umelá inteligencia nemusí byť len hrozbou. V Galante zachraňuje ľudské životy

Umelá inteligencia nemusí byť len hrozbou. V Galante zachraňuje ľudské životy
Zdroj: Penta
ZAUJÍMAVOSTI NEMOCNICA SLOVENSKO UMELÁ INTELIGENCIA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Od príchodu pacienta do nemocnice po podanie liečby u nás neubehne viac ako 25 minút,“ vysvetľuje primár neurologického oddelenia.

Umelá inteligencia je mnohokrát vnímaná ako nebezpečná a tajuplná hrozba, ktorá sa môže obrátiť voči ľudstvu. Ak je však správne použitá, dokáže ľuďom uľahčiť životy, dokonca ich aj zachraňovať. Pre príklad nemusíme ísť ďaleko. V slovenských nemocniciach pomáha umelá inteligencia zachraňovať ľudské životy. Ako je to možné? 

Vysoký výskyt mozgovej mŕtvice 

Na Slovensku evidujeme nárast počtu pacientov s cievnou mozgovou príhodou. Podľa Ota Petríka, primára neurologického oddelenia v galantskej nemocnici, mozgová mŕtvica len v galantskom okrese postihuje až 300 ľudí zo 100-tisíc obyvateľov. 

Ukázalo sa tiež, že medzi pacientmi ošetrenými na mozgovú mŕtvicu pribúdajú aj mladí ľudia do veku 35 rokov, pod čo sa podpisuje aj nezdravý životný štýl. V 80% prípadoch ide však o diagnózu, pri ktorej je najväčšia šanca na návrat do aktívneho života. K tomu teraz dopomáha aj umelá inteligencia.

Na Slovensku pomáha zachraňovať ľudské životy umelá inteligencia
Zdroj: Penta

Cieľom je znižovať mieru odvrátiteľných úmrtí

Mnohým úmrtiam sa dá zabrániť rýchlou a správnou diagnostikou. Približne 50% liečiteľných odvrátiteľných úmrtí pripadá na srdcovocievne a mozgovocievne choroby, takže pre zachraňovanie životov je nevyhnutné zabezpečiť systém pre včasnú a presnejšiu diagnostiku.

Medzi tieto systémy patrí aj umelá inteligencia e-Stroke od spoločnosti Brainomix, ktorá doktorom pomáha zvoliť správnu liečbu pacienta pri cievnych mozgových príhodách. Od februára ju využívajú aj doktori v Galante a ostatných nemocniciach siete Svet zdravia, ktoré patria pod skupinu Penta.

„Základným kritériom pri liečbe je čas, preto sa vyvíjajú rôzne postupy ako zrýchliť rozhodovanie, aby sa pacient čím skôr dostal k efektívnej liečbe,“ vysvetľuje primár neurologickej ambulancie v Galante, MUDr. Oto Petrík.

Ako to funguje?

Pacientovi s podozrením na mozgovú cievnu príhodu sa urobia CT skeny. Tie dokáže umelá inteligencia vyhodnotiť do jednej minúty a ukázať doktorovi mnohé smerodajné údaje ako objem nezvratného poškodenia mozgu, rozsah poškodeného a kriticky ohrozeného tkaniva a mnoho ďalších údajov.

Vďaka tomu, že dokážu odhaliť poškodenie rýchlo, pacientovi vedia už do 20 minút podať adresnú liečbu a zvyšuje sa tak pravdepodobnosť, že pacient ostane bez trvalých následkov.

 

Rýchlejšia a efektívnejšia diagnostika 

Síce je v Galantskom okrese vysoký výskyt pacientov s mozgovou cievnou príhodou, v porovnaní so slovenským priemerom tu dokážu poskytnúť pomoc rýchlejšie. „Od príchodu pacienta do nemocnice po podanie liečby u nás neubehne viac ako 25 minút, pričom celoslovenský priemer bol minulý rok 40 minút. Pomocou umelej inteligencie dokážeme diagnostiku robiť ešte kvalitnejšie, čím sa zvýši šanca na čo najlepšie uzdravenie pacienta,“ vysvetľuje Petrík. 


Počas uplynulých mesiacov sa lekárom v galantskej nemocnici s pomocou umelej inteligencie podarilo zachrániť hneď niekoľko pacientov. Jedným z prípadov so šťastným koncom je aj príklad 90-ročnej pacientky, ktorá dostala mozgovú porážku v spánku a vďaka Brainomixu lekári okamžite začali s liečbou. Tá pokračovala zákrokom v Bratislave, z ktorého babička odchádzala po vlastných nohách.

Na Slovensku pomáha zachraňovať ľudské životy umelá inteligencia
Zdroj: Penta

Diagnostika pacienta aj na diaľku

Systém nie je pre lekárov rozhodovací nástroj, ale podporný. Môže sa stať, že počas nočnej služby v nemocnici nie je rádiológ. Ten CT snímky popisuje a neurológ musí na popis čakať. Prípadne má službu mladý lekár, ktorý nemá toľko skúseností s rôznymi prípadmi pacientov, alebo sa musí doktor postarať o akútneho pacienta v skorých ranných hodinách, čo môže byť vyčerpávajúce.

 „V najnovšej verzii tohto softvéru je možné zdieľanie snímok aj pomocou aplikácie, kde si snímky viete kdekoľvek a kedykoľvek pozrieť a po príchode na jednotku intenzívnej starostlivosti už viete rýchlejšie rozhodnúť o ďalšej liečbe pacienta,“ vysvetľuje MUDr. Oto Petrík. 

V Galante pomáha zachraňovať ľudské životy umelá inteligencia
Zdroj: Penta

V takýchto prípadoch je umelá inteligencia veľmi nápomocná. Lekárov môže upozorniť na veci, ktoré by si nemuseli všimnúť, umožní konzultácie s iným kolegom a pomôže potvrdiť rozhodnutie, akým smerom sa má liečba uberať.  

Pomocník lekárov z Oxfordu 

Systém e-Stroke s využitím umelej inteligencie momentálne využíva hneď niekoľko slovenských nemocníc siete Svet zdravia, ktoré patria pod skupinu Penta. Vznikol ako startup firmy Brainomix, ktorej tím pôsobil na britskej Univerzite v Oxforde. 

Obsahuje obrovské množstvo kvalitných dát, na základe ktorých sa systém učí a vyhodnocuje. „Spoločnosť Brainomix totiž využíva veľké množstvo kvalitných dát z popredných svetových inštitúcií a databáz, u ktorých je stopercentne potvrdená diagnóza (tzv. Ground truth),“ vysvetľuje David Balo, manažér pre zdravotnú starostlivosť spoločnosti Brainomix pre Slovensko, Českú republiku a Maďarsko.

V Galante pomáha zachraňovať ľudské životy umelá inteligencia
Zdroj: Penta

Využíva sa nielen na Slovensku

Brainomix je momentálne využívaný vo viac ako 15 krajinách naprieč svetom. Všetky zozbierané dáta sú následne využívané v ďalšom vývoji systému a jeho učení. V pláne je tiež kontinuálne meranie a vyhodnocovanie systému a zavádzanie do ďalších pracovísk na Slovensku.

V Galante pomáha zachraňovať ľudské životy umelá inteligencia
Zdroj: Penta
Domov
Zdieľať
Diskusia