Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2021, 17:18
Čas čítania 0:43
Viktor Kniš

VIDEO: Maďarskí fanúšikovia hromadne vypískali futbalistov Anglicka, ktorí pokľakli pred zápasom na znak rasovej rovnoprávnosti

VIDEO: Maďarskí fanúšikovia hromadne vypískali futbalistov Anglicka, ktorí pokľakli pred zápasom na znak rasovej rovnoprávnosti
Zdroj: MB Media/Getty Images
ŠPORT BLACK LIVES MATTER
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Maďari nezostali svojej povesti nič dlžní.

Anglickí futbalisti pred kvalifikačným zápasom na MS 2022 proti Maďarsku pokľakli na štadióne v Budapešti, čo sa však nestretlo s pochopením domáceho publika. Maďarom prekážalo, že športovci vyjadrili názor na rasovú rovnosť gestom, ktoré podľa nich do športového sveta nepatrí. 

Tréner anglického mužstva takúto reakciu očakával. „Je možné, že nás vypískajú. Ale ak sa to stane, nebudeme ukazovať prstom na maďarských fanúšikov po udalostiach z Wembley pred finále majstrovstiev Európy s Talianskom,“ povedal podľa denníka Pravda ešte pred stretnutím.

Viacerí hráči tmavej pleti reprezentujúci Anglicko sa stali terčom rasistických urážok, na ihrisko zároveň niekto hodil svetlicu. 

Angličania v zápase zvíťazili 4 : 0. 

Pokľaknutie pred zápasom vyvolávalo kontroverziu aj počas tohtoročného futbalového šampionátu, vyjadrovali sa k nemu aj politici vrátane slovenských, ktorí rovnako plánovali podporiť hnutie Black Lives Matter. 

Heslo „Black Lives Matter“ (BLM), v preklade „Na životoch čiernych záleží“, ožilo predovšetkým počas minulého roka po smrti Afroameričana Georgea Floyda. Hnutie nominovali na Nobelovu cenu za mier 2021.

Domov
Zdieľať
Diskusia