Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2021, 13:03
Čas čítania 1:06
Adam Novosad

Po internete koluje falošný covid preukaz Roberta Fica, podľa ktorého je zaočkovaný Pfizerom. QR kód však nie je platný

NEWS OČKOVANIE ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Robert Fico je výrazným odporcom očkovania, a tak sa na sociálnych sieťach objavil hoax, ktorý ho chcel usvedčiť, že zavádza.

Robert Fico patrí medzi najhlasnejších odporcov očkovania proti koronavírusu. V minulosti vyhlásil, že očkovanie je len skvelým biznisom pre farmaceutické firmy, a tak opakovane burcuje obyvateľov Slovenska, aby očkovanie zvážili.

Na verejnosti sa však v uplynulých týždňoch objavila polemika o tom, či sa Fico náhodou nedal zaočkovať v zahraničí, pretože po návrate z dovolenky zdanlivo nenastúpil do karantény.

Odporúčané
Mikulec Ficovi: Dokážte, že nemíňate státisíce eur na to, aby ste sa zachránili, a že nemáte problém s alkoholom Mikulec Ficovi: Dokážte, že nemíňate státisíce eur na to, aby ste sa zachránili, a že nemáte problém s alkoholom 30. augusta 2021, 10:31

Netrvalo dlho a na sociálnych sieťach sa objavil údajný covid preukaz práve Roberta Fica, ktorý mal podľa zverejnených informácií dokazovať, že šéf strany Smer-SD sa dal zaočkovať vakcínou Comirnaty od Pfizeru. Tento covid preukaz a QR kód však nie sú skutočné, ale ide o podvod. 

To, že ide o podvod, potvrdzuje aj iniciatíva Slovensko.Digital na svojej facebookovej stránke. Anonymná stránka zverejnila nielen falošný covid preukaz s QR kódom Roberta Fica, ale aj zakladateľa politickej strany Republika Milana Uhríka. 

„Stránka vcielkawau.wordpress.com, na ktorej sú zverejnené tieto kódy, šikovne zavádza čitateľov, pretože odkazuje na aplikácie, ktoré v skutočnosti neoverujú, či QR kód je platný. Zobrazujú len obsah QR kódu, ale neoverujú to, či bol podpísaný autoritou NCZI. Ak si vyskúšate tieto kódy overiť skutočnou aplikáciou Overpass, zistíte, že sú neplatné,“ konštatuje iniciatíva. 

Odporúčané
Mama zachránila 5-ročného syna pred útokom pumy. Musela sa na ňu vrhnúť Mama zachránila 5-ročného syna pred útokom pumy. Musela sa na ňu vrhnúť 30. augusta 2021, 9:47

Slovensko.Digital jedným dychom upozorňuje, že dnes dokáže QR kód pripomínajúci covid preukaz vyrobiť prakticky ktokoľvek technologicky zdatný a často s nekalými úmyslami, a preto treba prísne dbať na to, aby sa QR kódy skenovali. Iba cez aplikáciu Overpass dokáže prevádzka či človek zistiť, či je covid preukaz autentický.

„Hovorí nám táto situácia niečo o tom, či sú títo poslanci zaočkovaní? Nie. Hovorí to niečo o tom, či sú títo poslanci nezaočkovaní? Tiež nie,“ vysvetľujú odborníci na IT. Dohady o zaočkovanosti viacerých predstaviteľov opozície preto môžu zostať výlučne v teoretickej rovine. 

Domov
Zdieľať
Diskusia