Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2021, 7:26
Čas čítania 1:26
Tímea Krauszová

Šéf klanu jakuzy dostal trest smrti za objednávky vrážd. Toto rozhodnutie budete ľutovať do konca života, odkázal sudcovi

Šéf klanu jakuzy dostal trest smrti za objednávky vrážd. Toto rozhodnutie budete ľutovať do konca života, odkázal sudcovi
Zdroj: Getty Images/Jiangang Wang
NEWS JAPONSKO MAFIA
Uložiť Uložené

V Japonsku vykonávajú trest smrti obesením.

Šéf klanu Kudo-kai, ktorý spadá pod spletitú sieť jakuzy, bol odsúdený na smrť. Súd ho uznal za vinného zo štyroch objednávok na útok, jeden z nich sa skončil smrťou obete. Satoru Nomura, 74-ročný člen japonskej mafie, odmieta vinu a sudcovi po prečítaní verdiktu povedal, že svoje rozhodnutie oľutuje, píšu Independent a Japan Times.

Mafiáni útočili na civilistov

„Žiadal som spravodlivé rozhodnutie, ale toto vôbec nie je spravodlivé. Budete to ľutovať do konca svojho života,“ odkázal sudcovi Nomura, ktorý sa proti rozsudku plánuje odvolať. Je luxusom, že si to môže dovoliť – podľa Independent často dochádza k trestom smrti v tajnosti, tichosti a len pár hodín po oznámení. V Japonsku vykonávajú trest smrti obesením.

Okrem Nomuru odsúdili aj dvojku vo vedení klanu Kudo-kai, 65-ročného muža menom Fumio Tanoue. Ten dostal doživotie. Podľa súdu stáli muži za štyrmi útokmi v minulosti, jeden z nich sa skončil tragickou smrťou obete. Independent sa odvoláva na miestne médiá, podľa ktorých jednotlivých útočníkov v prípadoch už v minulosti odsúdili.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Prvý sa udial v roku 1998, šlo o bývalého šéfa miestnej rybárskej firmy, ktorý mal dosah na stavebné projekty. Postrelili ho v uliciach mesta Kitakjúšú. K ďalšiemu objednanému útoku došlo v roku 2012, keď postrelili bývalého člena policajného zboru prefektúry Kitakjúšú. O rok neskôr dobodali zdravotnú sestru v nemocnici, v ktorej požadoval zdravotnú starostlivosť aj Nomura. Poslednou obeťou bol zubár, príbuzný spomínaného šéfa rybárskej firmy, ktorého bodli v roku 2014.

Podľa prokurátorov si Nomura zaslúžil najprísnejší trest, pretože obete boli civilisti a nemali žiadne mafiánske väzby. Jeho právny zástupca však argumentoval, že Nomura nemal žiaden dôvod na civilistov útočiť. Drží sa toho, že jeho klient je nevinný.

Členstvo v jakuze nie je v krajine nelegálne, jednotlivé klany sú často aj jasne označené a pred políciou sa neskrývajú. Sú v akejsi sivej zóne, najmä v povojnovom Japonsku udržiavali na uliciach poriadok – aj keď pofidérnymi spôsobmi, dopĺňa Independent.

Domov
Zdieľať
Diskusia