Symple’s je prvý podnik v krajine, ktorý ponúka slané vafľové sendviče.
Čo hovoríš na kombináciu sladkej vafle s kuracím mäsom, volským okom a slaninkou? Na Slovensku nezvyčajné, na Západe klasika. Aj preto sa nový nitriansky fastfood Symple’s rozhodol tento koncept priniesť aj k nám.
Majiteľ Lukáš Kreškóci hovorí, že ľudia spočiatku nad ich menu krčili nosom. Teraz im zákazníci neustále pribúdajú. Ak máme byť úprimní, voči niektorým kombináciám sme boli spočiatku rezervovaní aj my. Po pár kúskoch vafľového sendviča sme však zostali milo prekvapení.
- Odkiaľ pochádza nápad slaných vafľových sendvičov.
- Ktorí ľudia pohŕdali netradičnou kombináciou chutí najviac.
- Čo reštaurácii pomohlo pri jej začiatkoch.
- Aké nezvyčajné vafľové sendviče sa nachádzajú na jedálnom lístku Symple’s.
- Ako nám chutilo a či by sme prevádzku navštívili aj nabudúce.
Rarita zastrčená vo foodcourte
Symple’s nájdeš v obchodnom centre MAX v Nitre medzi ďalšími rôznymi reštauráciami. Výnimočný koncept na Slovensku hneď na úvod trochu kazí vzhľad klasickej prevádzky s občerstvením. Miesto v „obchoďáku“ mu mierne uberá na dojme unikátnosti. Inak povedané, ľahko ho prehliadneš.
Aj keď si autori dali záležať na tom, ako podnik pôsobí za pultom, i tak sedíš v klasickom jedálenskom priestore, v akom si naučený konzumovať lacnú áziu či mekáč. Symple’s sa však líši kvalitnými surovinami a ponukou jedla, ktoré nemá obdobu.
Ako nám prezradil majiteľ Lukáš Kreškóci, dôvod, prečo sídlia práve tu, je ten, že prebral priestory od rodičov. „Oni predávali obedové menu, na čo boli naučení zákazníci, a s tým aj pokračujeme. Do druhej fungujeme najmä na výdaji obedov, čiže stálych zákazníkov máme podchytených. Potom však pripravujeme to hlavné – vafle, o ktoré už javí záujem čoraz viac ľudí,“ vysvetlil.
Špecifické menu
Základom jedálneho lístka Symple’s sú jednoznačne vafľové sendviče zložené z belgickej vafle plnené vyprážaným kuracím mäsom a rôznymi prílohami, napríklad šalátom coleslaw, ľadovým šalátom, slaninou, nakladanou cibuľou či jalapeños. Nechýbajú však ani ‚klasické‘ sladké verzie vaflí, na ktoré sme zvyknutí, ako vafle s nutellou či čučoriedkovým džemom.
Podľa slov majiteľa sú všetky suroviny použité v sendvičoch čerstvé, čo platí aj o vafliach, ktoré pečú. Záležať si dávajú aj na lokálnych dodávateľoch mäsa, pričom stehná alebo krídelká, ktorých vyprážanie je časovo náročné, spracovávajú technikou souse-vide: dopredu ich nasolia, nakorenia a vákuovo zabalia, a keď príde zákazník, už ich len vypražia. „Je to štýl streetfoodu, na ktorý si človek počká, ale myslím si, že ten výsledok stojí za to,“ dodal majiteľ Lukáš Kreškóci.
Ak ti vafľové sendviče nie sú po chuti ani sladké, ani slané, možno ti ulahodí „fried chicken“, čiže vyprážané kuracie krídelká, prsia či stehná s kosťou. Ako prílohu si k nim opäť môžeš vybrať vafľu s javorovým sirupom. „Táto kombinácia je v Amerike veľmi populárna, preto sa ju snažím priniesť aj na Slovensko,“ povedal Lukáš s tým, že ak experimentovať nechceš, v ponuke sú v neposlednom rade aj hranolky s rôznymi omáčkami.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako vnímali koncept zákazníci.
- Ako nám chutilo a či by sme prevádzku navštívili aj nabudúce.
- Čo nás na slanom vafľovom sendviči prekvapilo.
- Ktorý vafľový sendvič je vlajková loď Symple’s.
- Či nám viac chutila slaná alebo sladká verzia vafľového sendviča.