Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2021, 14:28
Čas čítania 8:01
Martin Adam Pavlík

10 najlepších zápasov tohto roka. Päťkolové krvavé vojny, hrozivé knokauty či nečakané zvraty – aj v tom je krása MMA

10 najlepších zápasov tohto roka. Päťkolové krvavé vojny, hrozivé knokauty či nečakané zvraty – aj v tom je krása MMA
Zdroj: Ultimate Fighting Championship
ŠPORT MMA UFC
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Rok 2021 je síce len kúsok za polovicou, no videli sme už kopec skvelých a napínavých zápasov, pri ktorých miestami až tuhla krv v žilách. Prečítaj si o desiatich zatiaľ najlepších dueloch tohto roka.

10. Curtis Blaydes vs. Derrick Lewis

The Black Beast, ako si hovorí sám Derrick Lewis, vždy srší pozitívnou energiou a na tlačovkách je mimoriadne vtipný. Svojimi poznámkami všetkých prinúti vybuchnúť do smiechu, no len čo ho potom zavriete do klietky, nastane peklo. Tridsaťšesťročný zápasník 20. februára tohto roka v hlavnom zápase turnaja opäť dokázal nemožné.

Prehrávať celý čas na body, byť pod tlakom a kanonádou extrémne tvrdých rán, no následne uštedriť súperovi hrozivý knokaut, nie je úplne obvyklé. Avšak všetci, ktorí sledujú MMA, vedia, že sa to môže hocikedy stať. Práve Lewis je na to špecialista. Presne takto totiž prebiehal zápas s Blaydesom. To isté však Lewis dokázal ešte skôr – v roku 2018, keď Rusa Alexandra Volkova len krátko pred koncom posledného, tretieho kola poslal k zemi svojou najtvrdšou ranou, lebo cítil, že na body jasne prehráva.

„Som rád, že som ho knokautoval, pretože pred zápasom povedal veľa hlúpostí. Vlastne celé tri roky som niečo počúval na moju adresu. Beriem si tieto veci osobne,“ povedal Lewis v podcaste Joea Rogena, známeho komentátora UFC a komika, na adresu Blaydesa.

Američan, ktorý kedysi dokonca sedel tri a pol roka vo väzení, momentálne drží v UFC rekord s najväčším počtom knokautov – dvanásť. Ako uvádza portál MMAFighting, Lewis zažil v máji aj kuriózny incident, keď sa mu zlodej snažil ukradnúť auto, čo si však všimol a nešťastníka okamžite „vypol“. 

 

9. Deiveson Figueiredo vs. Brandon Moreno 2

Zatiaľ čo Brazílčan Figueiredo vyzerá ako rodený zabijak, Mexičan Moreno pôsobí ako stále vysmiate malé dieťa, ktoré by sa pokojne celý deň hralo s hračkami. Zdanie však môže niekedy klamať. Po tom, čo Figueiredo absolútne zdemoloval Josepha Benavideza a vzal mu titul mušej váhy, po úspešnej obhajobe s Alexom Perezom sebavedome veril, že Moreno preňho nebude žiaden problém. Prvý zápas však dopadol nečakane a na titulové bitky veľmi netradične – remízou.

 

Mnohí ľudia to prisúdili nie práve najlepšiemu zdravotnému stavu Figueireda, a tak padlo rozhodnutie o odvete. Vyburcovaný Brazílčan deň pred zápasom na vzájomnom stare-downe doslova ceril na Morena zuby a dokonca doňho úplne nepochopiteľne sotil, na čo Moreno reagoval len pokojným úsmevom.

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00

O deň neskôr skončil Figueiredo vystrašený na zemi v pevnom zovretí Mexičana, aké on sám predtým uštedril nejednému súperovi. Po tom, ako bol nútený vzdať sa, sa jeho rozprávka skončila a nastala nová éra. 

Následná Morenova motivačná reč mierená ku všetkým krajanom bola nesmierne silná – o to viac, že medzičasom bol prepustený z UFC, no vrátil sa v neuveriteľnej forme. Navyše sám kedysi do mikrofónu a pred kamerami vyhlásil, že je jedno, koľko to potrvá, ale ten titul raz získa. Mal pravdu.  

8. Vicente Luque vs. Tyron Woodley

V marci sa odohral súboj, ktorý mal definitívne ukázať, či bývalý šampión veltrovej váhy má v sebe ešte potrebný oheň a chuť pobiť sa s tými najlepšími. Zároveň sa malo rozhodnúť o jeho osude v najväčšej a najlepšej MMA organizácii sveta.

Reč je o tridsaťdeväťročnom Tyronovi Woodleym. Do zápasu šiel pod obrovským tlakom, keďže je zvykom, že UFC už po troch prehrách bojovníkov prepúšťa. Presne toľko prehier mal bojovník na konte. Pri poslednom zápase s Colbym Covingtonom sa však zranil, a tak dostal od organizácie ešte jednu, poslednú šancu. 

Už táto šanca bola prekvapením, keďže v posledných zápasoch s Gilbertom Burnsom či Kamaruom Usmanom Woodley takmer nič nepredviedol. Jeho súperi viditeľne dominovali, aj keď ho – až na Covingtona – nedokázali ukončiť.

Odporúčané
UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? 12. apríla 2024, 14:30

Čakalo sa, že o desať rokov mladší, nebezpečný a mimoriadne komplexný zápasník, stále sa posúvajúci v rebríčku divízie vpred Vicente Luque Woodleyho poriadne preverí. Woodley však nabehol do zápasu tak agresívne, že dostal Luqueho do obrovských problémov. V strhujúcej prestrelke pripomínajúcej až pouličnú bitku sa však bývalý šampión nechal nachytať, čo Luque potrestal a prinútil ho trikrát odklepať. 

Woodley, ktorý mal počas kariéry na konte cenné skalpy, ako Demian Maia, Robbie Lawler či Stephen Thompson, bol po štvrtej prehre definitívne prepustený z UFC. „Počas môjho prípravného kempu bol na mňa taký tlak, ako už dlho nie. Zaviazal som sa sám pred sebou a prisahal som si, že znova prebudím tigra, ktorý mi zarobil zlato. Videl som príležitosť na k. o. a bol som až príliš nadšený. Zaplatil som veľkú daň. Neľutujem však svoju agresiu, pretože na to ma Boh stvoril. Luque je tvrdý a pokorný bojovník. Bolo mi cťou deliť sa s ním o klietku,“ napísal bojovník po osudnom zápase. Bojových umení sa však nechce vzdať. Čoskoro ho čaká boxerský duel s Jakom Paulom.

7. Kamaru Usman vs. Jorge Masvidal 2

Medzi týmito dvoma už dlho panovala vzájomná nevraživosť. Zatiaľ čo ich prvý zápas nebol až taký atraktívny a nakoniec sa skončil na body, pričom jasne vyhral Usman, odveta sa niesla v inom duchu.

Aj keď Mavidal razantne tvrdil, že nigérijsko-amerického šampióna veltrovej váhy tentoraz vďaka dlhšej a lepšej príprave ukončí, a deň pred zápasom na vzájomnom stare-downe upozornil Danu Whita, že Usmana k nemu nemá pustiť príliš blízko, lebo mu ublíži, práve on bol ten, kto nakoniec upadol do bezvedomia po Usmanovej desivej pravačke.  

Odporúčané
KVÍZ: UFC, Oktagon alebo RFA? Uhádni pôsobisko týchto MMA zápasníkov KVÍZ: UFC, Oktagon alebo RFA? Uhádni pôsobisko týchto MMA zápasníkov 30. marca 2024, 15:30

Turnaj UFC 261 bol prvým v roku 2021, na ktorom mohla byť po roku od začiatku pandémie covidu konečne plná aréna ľudí. Konal sa v aréne Vystar Veterans Memorial na Floride a niet pochýb, že po jeho skončení museli byť prítomní fanúšikovia MMA absolútne vo vytržení. Hlavným zápasom bola práve táto titulová bitka veltrovej váhy.

„Jacksonville Florida, vraveli ste, že chcete násilie? Nemáte za čo,“ začal v pozápasovom rozhovore Usman. Ten sa stal prvým bojovníkom, ktorý dokázal Masvidala knokautovať.

„Chcem Jorgemu poďakovať. Vyburcoval si ma, povznieslo ma to. Dlho sa mi nestalo, že by som bol pred zápasom nervózny, no to ma len motivovalo k tvrdej práci. Po každom zápase sa zlepšujem,“ dodal Usman. „Bolí to. Toto sa mi stalo prvýkrát a pred mojimi ľuďmi, mojou rodinou, mojimi priateľmi,“ reagoval na prehru Masvidal, avšak vyzdvihol Usmanove kvality a zažehnali vzájomný spor.

6. Dustin Poirier vs. Conor McGregor 2

Odvety majú vždy špecifickú atmosféru a pozerá ich najviac ľudí. Obzvlášť, ak je jedným zo zápasníkov Ír McGregor. Bolo však jasné, že v tomto januárovom súboji bude chcieť Poirier vyrovnať skóre na 1 : 1, a presne to sa mu aj podarilo. Šokoval svet, keď v druhom kole ako prvý v histórii McGregora knokautoval.

„Ak mám byť úprimný, neobzeral som sa do minulosti a nemyslel už na náš prvý zápas. Každá bitka je však pre vás mentálnym testom. Ste vystrašený, máte úzkosť. Mojím plánom v tomto zápase bolo najmä kopať, použiť wrestling a až potom boxovať,“ prezradil na pozápasovej tlačovke Poirier, ktorý sa medzičasom stal zároveň aj prvým zápasníkom, ktorý nad Írom vyhral dvakrát, keďže si uchmatol výhru aj začiatkom júla v očakávanej trilógii. 

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101226 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia