Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2021, 9:30
Čas čítania 9:51
Jakub Paulík Martin Mičuda

Autá slávnych gangstrov a narkobarónov. Na akých klenotoch jazdili Al Capone či Pablo Escobar?

Autá slávnych gangstrov a narkobarónov. Na akých klenotoch jazdili Al Capone či Pablo Escobar?
Zdroj: Getty Images/Bettman + Wikimedia/Greg Gjerdingen/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI MAFIA
Uložiť Uložené

Od starých klasík po luxusný McLaren F1.

Svetovo známi gangstri, mafiánski bosovia a narkobaróni si za svoje špinavé peniaze zafarbené krvou užívali výnimočný luxus. Niektorí z nich bohatstvo investovali napríklad do luxusných vozidiel.

Drogový bos Pablo Escobar sa pýšil napríklad vozidlom Porsche 911 RSR a v zbierke doživotne odsúdeného El Chapa by sme našli špičkový McLaren F1. Od drogových bosov z Kolumbie a Mexika sme sa presunuli aj do Londýna, kde svojho času vládli bratia Ronnie a Reggie Krayovci jazdiaci na Jaguari 420G

Výnimočnými kúskami sa však pýšili aj mafiáni z USA. Hlava rodiny Gambinovcov John Gotti vlastnil červený kabriolet Jaguar XKE a Nucky Johnson sa mohol pochváliť bordovým modelom Rolls-Royce Silver Ghost z roku 1923.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo známemu gangstrovi polícia zobrala jeho nepriestrelné auto.
  • Na čom jazdil Al Capone.
  • Ktorý slávny gangster bol schizofrenik.
  • Čie vozidlo malo väčšiu ochranu než auto prezidenta Harryho Trumana.
  • Ktoré z automobilov slávnych gangstrov a narkobarónov sa zachovali dodnes.

Mickey Cohen | Cadillac Sixty Special

Mickey Cohen sa od detstva zaujímal o box, no nakoniec sa dal na dráhu zločinu. V 30. rokoch 20. storočia spolupracoval so slávnym gangstrom Bugsym Siegelom, ktorý stál v podstate za zrodom Las Vegas. Pre Siegela robil široké spektrum špinavej práce a nevyhýbal sa ani vraždám. Z dvojice sa stali priatelia a po nájomnej vražde Bugsyho z júna 1947 vraj Mickey Cohen podľa webu All that's interesting veľmi zúril a chcel sa pomstiť.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Aj Cohen sa však musel konfrontovať s pokusmi o jeho zavraždenie, pričom mu raz vybuchol dom. Aby sa vyhol osudu, aký čakal množstvo mafiánov, dal si vyrobiť opancierovaný automobil Cadillac (Fleetwood) Sixty Special, píše autor knihy Mickey Cohen: The Life and Crimes of L.A.'s Notorious Mobster. Ako jeden z mála slávnych gangstrov zomrel prirodzenou smrťou – v roku 1976 ho zabila rakovina.

Z jeho vozového parku vytŕčal najmä vyššie spomínaný obrnený Cadillac (Fleetwood) Sixty Special z roku 1950, o ktorom sa hovorilo, že má lepšiu ochranu ako auto prezidenta Harryho Trumana. Cohena stál tento kúsok údajne 17-tisíc dolárov, no netrvalo dlho a auto predal za 12-tisíc dolárov spoločnosti Texas Stock Car Racing Association, ktorá auto vystavila ako atrakciu.

Hlavným dôvodom bol fakt, že nemal licenciu na vlastníctvo a riadenie obrneného vozidla, v dôsledku čoho mu ho zaistila polícia. Osemvalcový Cadillac prežíva dodnes, je vystavený v múzeu automobilov Southward v meste Paraparaumu na Novom Zélande.

Al Capone | Cadillac Town Sedan

Pri slovnom spojení americká mafia 20. storočia sa väčšine ľudí vybaví meno Al Caponeho. Ten sa okrem iného preslávil brutálnym masakrom na svätého Valentína z roku 1929, keď dal povraždiť 7 svojich konkurentov. 

Al Caponeho mentorom sa v mladosti stal mafián Johnny Torrio, ktorý bol aj krstným otcom jeho dieťaťa, uvádza History. Torrio sa po útokoch na svoju osobu dočasne stiahol do Talianska a Al Capone prevzal vedenie ich skupiny. Vypracoval sa v období americkej prohibície a do roku 1929 ovládol trh s ilegálnym alkoholom v Chicagu.

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Do väzenia ho nakoniec nedostali za vydieranie ani vraždy, ale za daňové úniky, za ktoré si odsedel 6 a pol roka. Odsúdili ho síce na 11 rokov, no z väzenia sa dostal skôr pre svoje chabé zdravie. Zomrel v roku 1947 na zastavenie srdca.

Jeho najslávnejším vozidlom bol nepochybne Cadillac Town Sedan v zeleno-čiernej farebnej konfigurácii s hnedým interiérom. Stále pojazdný exemplár v pôvodnom stave s V8 (cca 95 koní), so 4-stupňovým manuálom, s výhradne zadným pohonom a nepriestrelnými oknami je z roku 1928. Jeho hodnota je rovný milión dolárov. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101223 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý slávny zločinec mal v garáži najväčší klenot.
  • Kto si vyrobil zbraň z dreva, ktorou oklamal strážnikov vo väzení.
  • Čím je výnimočné unikátne Porsche Pabla Escobara.
  • V čom spočíva zaujímavosť pri atentáte na Paula Castellaneho.
  • Aký zaujímavý príbeh sa viaže na doposiaľ nenájdené legendárne vozidlo El Chapa.
Domov
Zdieľať
Diskusia