Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2021, 9:30
Čas čítania 7:07
Tímea Krauszová

Doktorka a sestričky mali urážlivé poznámky o výzore mojej vagíny, anestéziu som si musela vyžobrať. Ako sa rodí na Slovensku?

ZDRAVIE PÔRODY RODIČOVSTVO ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Je naozaj všetko také zlé a bolestivé?

Naša redaktorka Miriam porodila krásneho chlapčeka v štátnej nemocnici v Leviciach vo februári tohto roka. Pôrodnicu si vyberala cielene a na pôrod si zazmluvnila primára oddelenia, pretože je zároveň jej gynekológom. Mala pripravený aj pôrodný plán, pred pôrodom si od sestričiek zisťovala, čo všetko poskytujú.

Sľúbili jej bonding (kontakt s dieťaťom „koža na kožu“ hneď po pôrode), a hoci rodila počas pandémie, jej manžel mohol byť prítomný pri finálnej fáze pôrodu. Syna teda „spoznal“ priamo na sále. Nemala ani žiadne komplikácie, takže nedošlo k nejakým sporom so zdravotníckym personálom.


V tomto je podľa prieskumu Kancelárie verejnej ochrankyne práv jednou z tých šťastnejších mamičiek.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SUSTAINABILITY • ZEROWASTE (@zerowastesk)

Mnohé respondentky šili bez anestézie v neznesiteľných bolestiach, používali na nich zakázané praktiky, neumožnili im tráviť hneď čas s dieťatkom alebo sa naučiť prirodzene dojčiť. OSN aj Svetová zdravotnícka organizácia hovoria o neľudskom zaobchádzaní a násilí na ženách.

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Adam podvádza svoju ženu na Grindri, Jozef má dieťa a zamiloval sa do svojho kolegu v práci Som ženatý a zistil som, že som gay: Adam podvádza svoju ženu na Grindri, Jozef má dieťa a zamiloval sa do svojho kolegu v práci 22. apríla 2024, 12:30

Problémom však môže byť aj nevedomosť budúcich rodičov. Sú veci, na ktoré proste majú právo. A sú veci, ktoré sa (zatiaľ) na Slovensku jednoducho nedajú aplikovať.

Dôležité je zbaviť sa presvedčenia, že pôrod musí byť hrôzostrašná a traumatická skúsenosť. Nemusí. Veľmi však rodičkám pomôže, ak pochopia, na čo majú právo a čo od pôrodu očakávať.

Zaslúžiš si súkromie, lieky a informácie

V niektorých pôrodniciach si za isté služby môžeš priplatiť. Okrem luxusnejšej izby alebo výberu lekára to však často bývajú aj veci, ktoré moderná veda považuje za absolútny základ.


Žena má mať podľa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej nárok napríklad na sprevádzajúcu osobu počas pôrodu. Môže to byť otec dieťaťa, ale aj rodina či blízka osoba, prípadne dula – hocikto, koho žena pri pôrode chce. Keďže toto právo v slovenskej legislatíve nie je ukotvené v zákone, ochrankyňa práv odporučila ministrovi zdravotníctva, aby túto zmenu presadil. Problémom to bolo najmä počas pandémie, nemocnice vnímali ďalšiu osobu ako návštevu a tie boli zakázané. Napokon to hygienik povolil.

Odporúčané
Mladá Slovenka pomáha ženám pri pôrode: Sú ženy, ktoré na 3 výdychy a s úsmevom na tvári porodili dieťa (Rozhovor) Mladá Slovenka pomáha ženám pri pôrode: Sú ženy, ktoré na 3 výdychy a s úsmevom na tvári porodili dieťa (Rozhovor) 20. augusta 2020, 15:53

Sprevádzajúca osoba pri pôrode nesmierne pomáha, pretože môže pôsobiť aj ako komunikačný mostík medzi rodičkou a personálom. Navyše upokojuje rodičku, čím sa jej rodí lepšie. „Hormón oxytocín, ktorý pôrod spúšťa a sprevádza ním ženu, je veľmi plašivý,“ povedala nám v rozhovore dula Nicole Hojdová.

„V krvi spolu s kortizolom (stresový hormón) nedokáže riadne fungovať. Čím viac stúpa stres, tým viac klesá hladina oxytocínu v krvi. Automaticky sa tak spomaľuje pôrod, dokonca sa môže úplne zastaviť.“

Na čo máš mať podľa odborníkov pri pôrode automaticky právo:
  • súkromie pre rodičku a jej rodinu,
  • poskytovanie anestézie,
  • právo nebyť podrobená krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu (napríklad rutinný nástrih bez odôvodnenia),
  • umožnenie bondingu po pôrode,
  • pomoc pri dojčení (samoprisatie dieťatka a podpora, ak sa laktácia nespustí hneď),
  • dostatočné vysvetlenie pred podpisovaním informovaného súhlasu,
  • odmietnuť dať súhlas.

Za nič z toho by žena nemala doplácať a nič z toho by jej nemalo byť odopreté (ani v krízovej situácii, akou je pandémia).

Pri niektorých pôrodoch na Slovensku dochádza k porušovaniu ľudských práv

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101161 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa dá mať aj na Slovensku pekný pôrod.
  • Vďaka čomu sa môže situácia u nás zlepšiť.
  • Čo nám chýba k tomu, aby sme už nevychovávali lekárov podľa starých a často nevhodných zásad.
  • Čo môže žena urobiť pre to, aby mala čo najpríjemnejší pôrod.
Domov
Zdieľať
Diskusia