Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2021, 15:26
Čas čítania 0:41
Kamila Šebestová

Slovenský film Služobníci je jeden z najlepších filmov roku 2021, píše prestížny britský denník The Guardian

NEWS KOMUNIZMUS KONTROVERZNÉ FILMY
Uložiť Uložené

Slovenský film Služobníci sa odohráva v období železnej opony, v depresívnom prostredí totalitného Československa, keď komunisti utláčali cirkev.

Denník The Guardian zostavil rebríček najlepších filmov za tento rok. Medzi nimi je aj nový slovenský film Ivana Ostrochovského Služobníci. Spolu s ďalšími filmami ako Godzilla vs Kong, The White Tiger alebo Cruella ho zaraďujú k najlepším snímkam, ktoré zatiaľ tento rok kritici videli. 

FIlm Služobníci diváka prenesie do obdobia ťažkej totality komunistického Československa. Príbeh je zobrazený v čierno-bielych farbách. Odohráva sa v osemdesiatych rokoch. Snímka zachytáva životy dvoch mladých chlapcov Michala a Juraja, ktorí sa chcú stať kňazmi.

Na bohosloveckej fakulte ich však musia vychovávať tak, aby to vyhovovalo komunistickej strane. Chlapci sa teda musia rozhodnúť, či z nich budú kolaboranti s komunistickou stranou alebo si zachovajú svoju vieru a postoje a budú sledovaní ŠtB.

Film režíroval Slovák Ivan Ostrochovský. Dostal sa aj na festival Berlinale, kde vyhral cenu za najlepší film v sekcii Encounters. Podľa filmových kritikov denníka The Guardian je 80-minútový film taký dobrý, že ho musel natočiť sám diabol. „Jeho chladné, nádherné zábery mi pripomínajú najnovšie filmy Pawela Pawlikovského,“ napísal o filme Andrew Pulver z The Guardian. Film je v kinách od decembra 2020.

Odporúčané
Český exprezident Václav Klaus musí zaplatiť pokutu 313 eur za to, že nemal rúško Český exprezident Václav Klaus musí zaplatiť pokutu 313 eur za to, že nemal rúško 17. júla 2021, 10:22
Domov
Zdieľať
Diskusia