Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2021, 11:40
Čas čítania 1:26
Ema Stanovská TASR

FOTO a VIDEO: Nemecko hlási sto obetí a vyše tisíc nezvestných. Krajinu sužujú najväčšie záplavy za posledných sto rokov

NEWS
Uložiť Uložené

Za jeden deň tam pribudlo viac zrážok ako za mesiac.

V meste Bad Neuenahr-Ahrweiler, ležiacom v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko, je v dôsledku prudkých búrok a záplav nezvestných približne 1 300 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Hovorkyňa mesta však zdôraznila, že mnohých ľudí sa nepodarilo vypátrať, respektíve dovolať sa im, zrejme aj pre výpadky mobilných sietí. „Dúfame, že sa to objasní,“ povedala na margo vysokého počtu údajných nezvestných.

Okres tiež informoval, že záplavy si vyžiadali aj obete na životoch, presné čísla však tamojšie úrady nezverejnili. Doteraz hlásia po búrkach v Porýní-Falcku a Severnom Porýní-Vestfálsku najmenej sto mŕtvych.


„Takéto husté dažde sme v niektorých oblastiach Nemecka nemali vyše sto rokov,“ povedal pre CNN hovorca nemeckej meteorologickej služby Andreas Friedrich. V najviac zasiahnutých častiach krajiny boli v priebehu 24 hodín zaznamenané úhrny zrážok od 100 do 150 milimetrov, čo v tomto regióne predstavuje zrážky za vyše jeden mesiac. 

Silnejšie lejaky viedli k extrémnym prívalovým povodniam. Podľa Európskej databázy pre nepriaznivé počasie v Reifferscheide spadlo iba za deväť hodín až 207 milimetrov zrážok.

Prírodná katastrofa, ktorá nemá obdobu

Podľa slov hovorkyne bolo vo štvrtok večer v okrese do záchranných a ďalších akcií nasadených vyše 1 000 záchranárov vrátane hasičov, policajtov a vojakov. Medzi obeťami sú aj dvaja hasiči, ktorí sa snažili vyslobodiť obyvateľov mesta, ktorí po neutíchajúcich dažďoch uviazli v zaplavených domoch.

V mnohých obciach je úplne zničená infraštruktúra. Voda poškodila cesty, ničila mosty, strhávala elektrické vedenie. Jednu nemocnicu museli evakuovať, pretože v nej zlyhal aj záložný zdroj elektrickej energie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila svoj zármutok nad „katastrofou, ktorá sa udiala v jej krajine“, a ľuďom odkázala, že „smúti za tými, ktorí prišli o život. Číslo obetí stále nepoznáme, bude však vysoké“.

Armin Laschet, premiér Severného Porýnia-Vestfálska, povedal, že podobné situácie sa budú opakovať. „Musíme preto urýchliť opatrenia v súvislosti s klimatickými zmenami, a to na európskej aj globálnej úrovni, pretože klimatické zmeny sa netýkajú len jedného štátu.“

Záplavy zasiahli okrem Nemecka aj susedné Belgicko, Holandsko, Luxembursko a časť Francúzska. V Belgicku si vyžiadali najmenej deväť životov. Záplavy v Belgicku narušili aj národnú železničnú dopravu a na juhu Francúzska zastavili dopravu. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sľúbila, že krajinám poskytne pomoc.

záplavyzáplavyZáPLAVY záplavy
Zobraziť galériu
(15)
Domov
Zdieľať
Diskusia