Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2021, 20:50
Čas čítania 0:45
Katarína Danková

Spor o neviditeľnú sochu. Dvaja umelci sa hádajú, kto prišiel s nápadom prvý

Spor o neviditeľnú sochu. Dvaja umelci sa hádajú, kto prišiel s nápadom prvý
Zdroj: Unsplash/Valentin B. Kremer/volně k užití (ilustrační obrázek)
ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ako dopadne spor o myšlienku predstavenia neviditeľnej sochy?

Autora neviditeľného diela lo Sono, ktoré sa minulý mesiac vydražilo za 15-tisíc eur, zažaloval umelec z americkej Floridy. Ten tvrdí, že mu taliansky umelec Salvatore Garau ukradol nápad s jeho vlastnou sochou s názvom Nothing.

Odporúčané
Taliansky umelec predal neviditeľnú sochu zberateľovi za 15-tisíc eur Taliansky umelec predal neviditeľnú sochu zberateľovi za 15-tisíc eur 5. júna 2021, 12:12

Obe sochy sú postavené na rovnakom princípe – sú neviditeľné. Salvatore Garau opísal svoje dielo ako vákuum, z ktorého častice vsiaknu aj priamo do človeka, ktorý naň pozerá. Garau dokonca pre nového majiteľa neviditeľnej sochy pripravil manuál, na základe ktorého bude zberateľ vedieť, kam si môže dielo vystaviť.

Avšak umelec Tom Miller z Floridy tvrdí, že svoju sochu predviedol ešte v roku 2016 a umiestnil ju pred budovu koncertnej siene Bo Diddley Community Plaza v meste Gainesville.

Domov
Zdieľať
Diskusia