Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2021, 12:12
Čas čítania 0:48
Adam Novosad

Taliansky umelec predal neviditeľnú sochu zberateľovi za 15-tisíc eur

Taliansky umelec predal neviditeľnú sochu zberateľovi za 15-tisíc eur
Zdroj: Wikimedia/Europa credito urgente/na voľné použitie
NEWS
Uložiť Uložené

Salvatore Garau opísal svoje dielo ako vákuum, z ktorého častice vsiaknu aj priamo do človeka, ktorý naň pozerá.

Taliansky umelec Salvatore Garau dokázal presvedčiť verejnosť, že vytvoril neviditeľnú sochu. Svoje dielo nazval Io Sono, čo v preklade znamená „Ja som“, a dal ho vydražiť na aukcii pre milovníkov umenia, kde sa očakávalo, že by sa neviditeľná socha mohla predať za pár tisíc eur, informuje Complex.

Odporúčané
Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom 4. júna 2021, 9:30

Opak sa stal pravdou, keď záujem o neviditeľné dielo v posledných chvíľach pred aukciou vzrástol natoľko, že sa Io Sono napokon predalo za 15-tisíc eur. O dražbu sa postarala talianska aukčná sieť Art-Rite, kde sa zišlo viacero zberateľov pokukujúcich po tomto novom potenciálnom kúsku, ktorý by si mohli pridať do kolekcie.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Salvatore Garau (@salvatore_garau)

Samotný Salvatore Garau bol cenou za svoje dielo príjemne prekvapený. Neviditeľnú sochu opísal ako vákuum, ktoré je podľa neho miestom plným energie. Vraj aj keď energiu z vákua odstránime, zostávajúca ničota v ňom má svoju vlastnú hmotnosť, ktorá sa podľa neho z diela premiestni v neviditeľných časticiach priamo do ľudí.

Garau dokonca pre nového majiteľa neviditeľnej sochy pripravil manuál, na základe ktorého bude zberateľ vedieť, kam si môže dielo vystaviť. Umelec odporúča, aby bola socha umiestnená v priestore väčšom ako dva metre štvorcové, kde sa bude môcť vynímať.

Garau by privítal, keby bola socha v ideálnom prípade vystavená v príbytku zberateľa namiesto verejnej galérie či múzea.

Domov
Zdieľať
Diskusia