Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. júna 2021, 11:32
Čas čítania 1:04
Viktor Kniš

Pavol Čekan: Tretia vlna pandémie už nebude taká ťažká

ZDRAVIE PAVOL ČEKAN
Uložiť Uložené

Vedec Čekan predpovedá priaznivejší scenár ako veľa jeho kolegov.

Pavol Čekan, ktorému prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, si myslí, že tretia vlna pandémie už nebude taká ťažká, ako bola tá druhá. 

Jej sila bude závisieť od toho, aká bude zaočkovanosť, ako sa Slovensko pripraví na efektívnejšie trasovanie a testovanie, aká bude liečba a ako budú ľudia dodržiavať opatrenia. „Stále verím, že tretia vlna bude trošku ľahšia. Budeme mať deti v školách a ekonomika bude otvorenejšia,“ poznamenal vedec. Čekan hovorí, že na Slovensku je zlá podpora vedy a výskumu. „Keby bola lepšia, tak by sme to pocítili,“ podotkol. 

Odporúčané
Ďalší chaos s COVID potvrdeniami. Požiadať sa o ne stále nedá, štát potichu vymazal správu, že to dnes pôjde Ďalší chaos s COVID potvrdeniami. Požiadať sa o ne stále nedá, štát potichu vymazal správu, že to dnes pôjde 28. júna 2021, 16:55

O čosi skeptickejší sú odborníci z platformy Dáta bez pátosu, ktorí upozorňujú, že od 1. júla začnú počty nakazených rásť a vzhľadom na aktuálne nastavenie covid automatu sa okresy budú veľmi rýchlo prepínať do horších farieb.

 „Ak EPITEAM nezmení platný a vládou prijatý covid automat, tak bude mať Slovensko v mnohých okresoch problém s ružovými farbičkami a neskôr s červenými farbičkami už v júli a začiatkom augusta,“ upozorňujú. V horších farbách by sme už obmedzovali reštaurácie, prevádzky a služby. 

Podľa infektológa Vladimíra Krčméryho by mohla ďalšia vlna pandémie prísť v auguste s návratom dovolenkárov zo zahraničia. Očakáva, že naspäť „do normálnej situácie by sa Slovensko mohlo dostať v septembri či októbri“. Myslí si, že tretia vlna bude mať podobu „tlejúcej choroby“. 

Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz si myslí, že horšie ako teraz to už nebude, pre denník Postoj však nevylúčil, že sa nemocničné lôžka opäť zaplnia rýchlo, ak bude kolektívna imunita nízka. „Horšie to už nebude. A to platí, aj keď príde nový variant. Rezervoár náchylných ľudí sa jednoducho vyčerpáva. Počas tretej vlny však uvidíme regionálne rozdiely, ktoré budú definované podľa nezaočkovaných klastrov,“ skonštatoval. 

Domov
Zdieľať
Diskusia