Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2021, 16:55
Čas čítania 1:48
Adam Novosad

Ďalší chaos s COVID potvrdeniami. Požiadať sa o ne stále nedá, štát potichu vymazal správu, že to dnes pôjde

ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Európsky COVID preukaz rozosiela štát automaticky, ale množstvo ľudí, ktorí ho potrebujú čo najrýchlejšie, sa k nemu nevie dostať. Sľubovanú možnosť požiadať o preukaz cez formulár štát potichu zmazal.

Pôvodne od 26. júna mal mať každý obyvateľ Slovenska možnosť navštíviť štátny koronaportál a požiadať si tam o vydanie európskeho COVID preukazu. 

Tento zelený pas, ako sa preukaz zvykne označovať, má zjednodušiť cestovanie naprieč Európskou úniou, pretože ľudia budú môcť komfortne z mobilu alebo v papierovej forme preukázať, či už absolvovali očkovanie proti koronavírusu, ochorenie nedávno prekonali alebo majú čerstvý negatívny test. 

koronavírus
Zdroj: Korona.gov.sk

Požiadať o preukaz sa nedá

Európsky preukaz združí doterajšie národné riešenia, ktoré si medzitým vytvorilo aj Slovensko, lenže momentálne neexistuje priamy spôsob, ako sa k preukazu dostať.

Štát najprv avizoval, že od 26. júna sa bude dať o preukaz požiadať. Neskôr to zmenili pre možné zahltenie systému a vraveli, že Národné centrum zdravotníckych informácií bude dva dni rozposielať preukazy automaticky, aby sa systém nezahltil, a žiadosti od tých, ktorým certifikát nepríde, začnú prijímať od 28. júna.

Domov
Zdieľať
Diskusia