Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti ČSOB.
29. júna 2021, 11:09
Čas čítania 5:49
Sponzorovaný obsah

Tipy pre začiatočníkov, ktorí chcú začať s investovaním

Tipy pre začiatočníkov, ktorí chcú začať s investovaním
Zdroj: Unsplash/Firmbee.com
ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE
Uložiť Uložené

Odborníčky sme sa spýtali na to, čo možno zaujíma aj teba, ak plánuješ investovať.

O investovaní sa v poslednom čase hovorí čoraz viac a určite to zasiahlo aj teba. Začínaš nad tým rozmýšľať, no máš obavy? Naozaj potrebuješ tučnú sumu peňazí a je to iba pre ľudí, ktorí sa vyznajú v grafoch, akciách a vo všetkých ostatných pojmoch? V spolupráci s ČSOB sme sa na tému investovania porozprávali s Andreou Lazarovou, šéfkou retailového segmentu. 

Andrea Lazar je šéfka retailového segmentu v ČSOB a popri bankovníctve sa zaujíma o udržateľnosť a ochranu životného prostredia, v ktorého duchu sa nesie aj jej investovanie – cez aplikáciu. Keďže je poriadne aktívna a vo voľnom čase sa popri rodine venuje plávaniu aj behu, aplikácia je pre ňu voľbou číslo jeden aj vďaka šetreniu času. 

Zisťovali sme všetko, čo potrebuješ vedieť ako začiatočník, ak chceš začať s investovaním. Aké sú riziká, kedy je vhodné investovať, na čo sa ti investovanie môže hodiť aj to, či naň potrebuješ veľkú sumu peňazí. Vysvetlíme si tiež všetky základné pojmy, ktorým potrebuješ porozumieť. 

Investuj cez ČSOB
ľudia, dav, obyvatelia, kráčajúci ľudia
Zdroj: Unsplash/Timon Studler

Zorientuj sa v pojmoch a dôležitých krokoch

Vysvetlime si dôležité pojmy, s ktorými sa pri investovaní stretneš:

Cenné papiere – Je to listina, ktorá predstavuje majetkové právo alebo iný nárok toho, kto ju vlastní. Môžeš si to predstaviť ako zmluvu, ktorá má fyzickú formu, no keď do nej investuješ, nepríde ti domov nejaký pozlátený papier. Hodnota cenných papierov sa v čase rôzne vyvíja – klesá aj stúpa.


Akcie – Ide o cenný papier, ktorý predstavuje podiel na majetku spoločnosti a tiež jej zisku. Ak investuješ do akcií nejakej firmy, neznamená to, že môžeš prísť na poradu a robiť tam rozhodnutia. Zároveň je s investovaním do akcií často spojené vysoké riziko. 


Dlhopisy – 
Taktiež typ cenného papiera. Je to forma pôžičky, ktorú poskytuje investor firme alebo inému subjektu. Na investovanie do dlhopisov zväčša potrebuješ vyššiu sumu peňazí. Ak si kúpiš dlhopis, v podstate spoločnosti požičiavaš peniaze.


Podielový fond – 
Je súbor kapitálu (majetok, peniaze) združený od viacerých investorov, ktorý spravujú odborníci. 

Inflácia – Vyjadruje, že sa hodnota peňazí mení. O inflácii hovoríme, keď dochádza k všeobecnému rastu cien tovarov a služieb. Znamená to, že sa za jedno euro nedá kúpiť toľko ako kedysi. Príklad: Tvoji rodičia by si kúpili auto pred 10 rokmi za 2 000 eur, dnes by si však za tú istú sumu rovnaké auto už nekúpili. Práve inflácia je jeden z dôvodov, prečo sa investovanie oplatí.  

Trhové riziko – Predstavuje neistotu vývoja hodnoty cenných papierov, teda pokles cien, hodnoty napríklad cenných papierov. 

Ako investovanie vlastne funguje? 

Keďže investovanie je spojené s mnohými abstraktnými pojmami a tvoje peniaze sú niekde v časopriestore, jeho princíp môže byť veľmi ťažko pochopiteľný. Vysvetlíme si to jednoducho na príklade: Investuješ napríklad do akcií alebo podielových fondov firmy, ktorá, dajme tomu, vyrába telefóny. Je veľmi úspešná, začnú sa o ňu zaujímať veľkí investori, ktorí do nej vkladajú financie, firma v dôsledku toho rastie a prináša zisky. Vďaka tomu, že je firma úspešná, zvyšuje sa hodnota jej cenných papierov a ty zarábaš. 

Dá sa to pochopiť aj na príklade kúpy bytu – práve inflácia je zodpovedná za rast jeho ceny, takže ak si teraz kúpiš byt, o 20 rokov ho môžeš predať možno aj za raz takú sumu. 

Ilustračné fotografia.
Ilustračné fotografia. Zdroj: Unsplash/Roman Synkevych

Samozrejme, že pred investovaním treba mať aspoň trochu prehľad. Na začiatku investovania by si mal urobiť tri jednoduché kroky: určiť si, akú sumu chceš investovať, aký je tvoj investičný cieľ a ako dlho chceš mať svoje peniaze niekde uložené – či plánuješ investované peniaze potom využiť na štúdium v zahraničí, zariaďovanie bytu, dovolenku alebo dôchodok. 

Posledným krokom je stanovenie investičnej stratégie, ktorú si zvolíš pre svoje investovanie – pôjdeš do väčšieho rizika s vidinou väčšieho zisku alebo budeš radšej investovať menej, postupne, ale s menším ziskom? S investičnou stratégiou ti môžu poradiť finanční experti, napríklad aj v banke.

Potrebujem na investovanie veľa peňazí? 

Najčastejší mýtus, ktorý je spojený s investovaním, je ten, že naň potrebuješ veľký balík peňazí. Je pochopiteľné, že po niekoľkoročnom šetrení nemáš chuť svoje ťažko zarobené peniaze len tak niekam vložiť bez toho, aby si mal istotu, že ich ešte niekedy uvidíš. Andrea Lazar nám však potvrdila, že na investovanie nepotrebuješ tisícky eur.

„Začať sa dá aj s 15 eurami mesačne. Stačí si na začiatok zvoliť jeden širšie diverzifikovaný fond. Investovaním menších súm v pravidelných intervaloch tak získate priestor rozložiť investíciu nielen do rôznych sektorov, regiónov, ale aj v čase,“ vysvetľuje.

Peniaze na investovanie môžeš získať aj samotným založením FUN účtu v ČSOB. Ak už máš 18 a viac rokov, stačí ti na to pár kliknutí. Pri otvorení účtu a založení investičného programu môžeš získať bonus až 45 eur. S FUN účtom môžeš navyše v apke investovať do zodpovedných fondov. 

Nie je lepšie nechať peniaze na sporiacom účte?

Mnohí ľudia sa práve zo strachu z investovania rozhodnú ukladať svoje peniaze radšej na sporiacich účtoch. Andrea Lazar hovorí, že sporenie a investovanie idú ruka v ruke. „Aby ste mohli v pokoji investovať, potrebujete mať na sporiacom účte vytvorenú rezervu na krátkodobejšie výdavky. Nedržte však na sporiacich účtoch viac peňazí, ako je nutné – ich reálna hodnota vplyvom inflácie bude totiž klesať. Na dlhodobé uloženie peňazí sú lepšie fondy.“

investovanie, peniaze, sporenie
Zdroj: Unsplash/Mathieu Stern

Môžem investovať, ak sa grafom, akciám a dlhopisom nerozumiem?

Len čo si vygoogliš slovo investovanie, vybehne na teba množstvo pojmov, ktorým väčšina nezainteresovaných nerozumie. Andrea Lazar ti odporúča preštudovať si pred investovaním aspoň niekoľko základných pravidiel; spoľahlivých zdrojov nájdeš na internete viacero. Informovať sa môžeš napríklad na webe ČSOB. Dodáva aj, že ideálnou voľbou v prípade, že nemáš chuť detailne študovať produkt, je práve kolektívne investovanie, teda investovanie do fondov. 

Zároveň odporúča investovanie cez ČSOB aplikáciu (v prípade, že máš 18 a viac rokov), ktoré je nielen jednoduché, na pár klikov, ale zároveň ti šetrí čas. V aplikácii zodpovieš pár otázok, vďaka čomu sa dozvieš, do čoho môžeš investovať podľa svojich cieľov a preferencií. Poradiť sa môžeš aj s expertom v pobočke ČSOB.

Aké riziká sú spojené s investovaním?

S investovaním sa mnohým ľuďom ihneď spojí aj slovo riziko, čo je jeden z ďalších dôvodov, prečo možno ani ty nechceš investovať. Investovanie je prirodzene spojené s poklesmi aj nárastmi. Andrea Lazar vysvetľuje, že to môže byť spôsobené napríklad spomalením ekonomického rastu krajiny, ale aj neočakávanou udalosťou, akou je pandémia. 

„Práve ochota znášať krátkodobé poklesy je v dlhodobom období odmenená zhodnotením vložených prostriedkov. Na to je dobré pravidelné investovanie – zníži pravdepodobnosť, že celú časť klient investuje v deň výrazného rastu,“ vysvetľuje.

Dodáva, že s každým podielovým fondom je spojený odporúčaný investičný horizont, teda odporúčaná dĺžka investície. Ak ju ako investor dodržíš, podľa Andrey je nízka pravdepodobnosť, že zaznamenáš za celé obdobie stratu.

Kedy by som rozhodne nemal investovať?

Investovanie sa môže zdať oveľa lákavejšie, keď zisťuješ, že ti naň stačí aj 20 eur mesačne. Dôležité je však aj sporenie; ak nemáš našetrené peniaze, ktoré môžeš využiť v prípade nejakej krízy, investovať by si nemal. Andrea Lazar upozorňuje, že ak by si v takomto prípade investoval a vzhľadom na krízu by si chcel využiť tieto peniaze, mohol by si sa ocitnúť vo veľkej strate. Najskôr teda našetriť a až potom investovať. Mnohí odborníci odporúčajú mať našetrenú rezervu, ktorá predstavuje minimálne tri tvoje mesačné platy. 

Do čoho môžem investovať?

Investovať môžeš do rôznych vecí – od šperkov, umenia, nehnuteľností, veteránov až po cenné papiere (akcie a dlhopisy). V takomto prípade však potrebuješ väčšiu sumu peňazí. 

Andrea Lazar hovorí, že neexistuje nejaký zázračný nástroj, ktorý nám zaručí zisk, preto odporúča svoje investície rozložiť medzi viaceré produkty rôznych odvetví. „To za vás jednoducho robí práve podielový fond. Navyše, aj investovať môžete udržateľne – spoločensky zodpovedné fondy sa zameriavajú na investície do spoločností, ktoré uskutočňujú svoje rozhodnutia s ohľadom na udržateľné dlhodobé fungovanie,“ dodáva.

ČSOB
Zdroj: ČSOB

Môžem investovať, keď som pred tridsiatkou, alebo je ideálne začať neskôr?

Nemusíš čakať, kým si nasporíš viac peňazí, ktoré chceš investovať. Andrea Lazar odporúča s investovaním zbytočne nečakať a radšej začať s menšou sumou na pravidelnej báze. V investovaní platí jedno pravidlo: Čím skôr začneš investovať, tým dlhšie budú peniaze pracovať pre teba. 

„Pred tým, ako začnete investovať, položte si niekoľko otázok: aký výnos chcete dosiahnuť, čoho sa obávate, čo plánujete a aké máte ciele. Investovaním možno napĺňať strednodobé ciele (napr. o pár rokov chcem cestovať, kúpiť si auto) alebo aj dlhodobé ciele (napr. chcem mať vlastné bývanie alebo si chcem začať odkladať peniaze na dôchodok),“ objasňuje.

Čo ak budem svoje investované peniaze potrebovať?

„Podielové fondy sú veľmi flexibilné. Svoje prostriedky máte k dispozícii do 5 pracovných dní, ak potrebujete. Nezabúdajte však, že pri každej investícii platí: najskôr rezerva na krátkodobé plánované výdavky a neočakávané situácie a potom dlhodobejšia investícia na budovanie svojho bohatstva,“ vysvetľuje Andrea Lazar. 

peniaze
Zdroj: PxHere

Ako vidíš, investovanie nemusí byť o papierovačkách, grafoch, akciách a dlhopisoch, ktoré sú nudné, zdĺhavé a náročné na pochopenie. Dnes už môžeš investovať jednoducho cez aplikáciu do firiem, ktoré sú udržateľné a záleží im na našej planéte. Okrem toho ju pri investovaní cez aplikáciu šetríš aj ty. Tak ako máš bez zbytočných papierov pod palcom svoj účet, môžeš mať aj svoje investovanie. 

Začni s investovaním
S investíciou do fondu je spojené aj riziko. Tento materiál je reklamný materiál Československej obchodnej banky, a. s. Viac informácií na stránke www.csob.sk.

Tipy pre začiatočníkov, ktorí chcú začať s investovaním
Domov
Zdieľať
Diskusia