Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti ZSE.
29. mája 2021, 9:03
Čas čítania 2:51
Sponzorovaný obsah

Energetická sebestačnosť vďaka fotovoltike: je vôbec možná?

TECH
Uložiť Uložené

Premýšľal si nad vlastnou solárnou elektrárňou? Fotovoltika predstavuje najšetrnejší spôsob výroby elektriny, energetickú sebestačnosť i úsporu financií.

Zásoby neobnoviteľných zdrojov energie, ako sú uhlie, ropa či zemný plyn, sa skôr či neskôr vyčerpajú. Tento fakt je známy, no zatiaľ nepredstavuje dôvod na obavy. Oveľa horším problémom je oxid uhličitý, ktorý vzniká ich spaľovaním a výrazne vplýva na životné prostredie. Klimatická kríza je denne skloňovaným pojmom a spolu s ňou sa na scénu čoraz častejšie dostávajú aj obnoviteľné zdroje energie.

Pre bežné domácnosti je dnes najdostupnejšia solárna energia. Pomocou slnka a solárnych kolektorov si môžeš doma ohriať vodu. Slnko a fotovoltické panely ti zase zabezpečia dodávky elektrickej energie nezávisle od distribučnej siete. Práve energetická sebestačnosť je jednou z výhod solárnej energie. Hoci fotovoltika znamená určitú počiatočnú investíciu, je dôležité myslieť na to, že v budúcnosti sa ti tieto finančné prostriedky niekoľkonásobne vrátia.

Ako ušetriť za elektrinu?

Ceny energií z neobnoviteľných zdrojov neustále rastú a práve preto mnoho ľudí hľadá spôsoby, ako ušetriť za elektrinu. Ak si aj ty vyskúšal všetky osvedčené rady, no napriek tomu ťa výška účtov za elektrickú energiu stále trápi, skús pouvažovať o inom riešení. 

Bežná slovenská domácnosť spotrebuje za rok približne 2 015 kWh elektrickej energie. Predstavuje to sumu asi 355 eur. Ak domácnosť používa elektrinu aj na vykurovanie či ohrev vody, jej ročná spotreba sa pohybuje na úrovni 9 985 kWh. Ročne teda minú na poplatkoch za elektrinu okolo 1 500 eur. Našiel si sa v týchto číslach aj ty? Čo by si však povedal na to, keby si mal možnosť znížiť svoje náklady na elektrickú energiu až o 40 %? Pýtaš sa ako?

Fotovoltika
Zdroj: ZSE

Riešením je vlastná solárna elektráreň na streche rodinného domu, ktorá ti bude vyrábať elektrickú energiu zo slnečného žiarenia úplne zadarmo. Fotovoltika predstavuje najšetrnejší spôsob výroby elektriny. Garantuje ti väčšiu energetickú sebestačnosť aj úsporu financií.

Riešením je fotovoltika

Výrobou elektriny pomocou fotovoltických panelov môžeš ušetriť až 40 % nákladov na elektrinu. Základom pri výbere solárneho riešenia by preto mal byť správne navrhnutý výkon. Ten sa určuje podľa ročnej spotreby elektrickej energie v domácnosti. 

Ak si sám netrúfaš odhadnúť výkon fotovoltiky pre domácnosť, nemusíš sa obávať. Odborníci zo ZSE na obhliadke presne zhodnotia situáciu tvojej domácnosti a navrhnú ti optimálny výkon fotovoltického systému, ktorý bude fungovať spoľahlivo a šetriť tvoje financie. 

V prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa výkonu, montáže alebo fungovania fotovoltiky kontaktuj poradcov ZSE pre tzv. zelené riešenia.

Fotovoltické riešenie so 16 panelmi vyrobí ročne približne 6 500 kWh elektriny. V mesiacoch jún a júl je to cca 750 kWh za mesiac. To znamená, že v letných mesiacoch si dokážeš bezproblémovo pokryť spotrebu elektrickej energie z vlastných zdrojov alebo si niečo aj odložiť.

Závisí to, samozrejme, od geografickej polohy, umiestnenia panelov na streche, spotrebiteľského správania a mikroklimatických podmienok. Neznamená to však, že ak žiješ na severe Slovenska, výroba elektriny zo slnečného žiarenia je pre teba nemožná. Rozdiel v získavaní slnečnej energie je medzi južnými a severnými regiónmi len 10 – 15 % ročne. 

ZSE ti navyše garantuje objem vyrobenej elektriny bez ohľadu na počasie. Každý panel pracuje samostatne s maximálnym výkonom za akéhokoľvek počasia vďaka optimalizátorom výkonu. Tieto sú osadené na každom paneli zvlášť, čím maximalizujú celkovú ročnú výrobu elektriny zo systému.

Väčšia energetická sebestačnosť vďaka virtuálnej batérii

Uvažuješ aj ty nad kúpou fotovoltických panelov a vybudovaním vlastnej elektrárne na streche rodinného domu? Kladieš si však otázku: Oplatí sa fotovoltika mojej domácnosti?

Jednoznačne áno. Vďaka fotovoltike od ZSE a ich unikátnej virtuálnej batérii získaš energetickú sebestačnosť a zároveň ušetríš na elektrickej energii. Návratnosť riešenia je vďaka službe virtuálna batéria a dostupným dotáciám približne 9 – 10 rokov, pričom životnosť je až 25 rokov, aj viac. Po 10 rokoch teda už len šetríš, samotné fotovoltické riešenie sa už zaplatilo z predchádzajúcich úspor.

Čím viac elektrickej energie spotrebúvaš, tým má väčší zmysel uvažovať o fotovoltike – predovšetkým ak elektrinu využívaš najviac počas dňa. Fotovoltické panely vyrobia najviac elektriny práve v priebehu dňa v závislosti od intenzity slnečného žiarenia. Ak tvoja domácnosť funguje v nepretržitom režime – napríklad často pracuješ z domu, prípadne si na materskej či rodičovskej dovolenke –, elektrinu môžeš spotrebovať ihneď. Rovnako to platí aj v prípade viacgeneračných domácností.

Fotovoltika je však vhodnou voľbou aj v prípade, že väčšiu časť elektriny spotrebúvaš ráno a večer. Týmto spôsobom funguje väčšina domácností. Nápor na spotrebu energie je ráno pred odchodom do práce či školy a potom večer po návrate domov. Ideálnou voľbou je v tomto prípade skombinovať fotovoltické panely s virtuálnou batériou. Prebytok elektriny vyrobený počas dňa si v nej môžeš virtuálne uložiť na neskoršie použitie, keď slnko nesvieti a tvoj solárny systém elektrinu nevyrába. Len čo bude tvoja spotreba vyššia než výroba, najprv využiješ energiu z virtuálnej batérie.

Fotovoltickú elektráreň môžeš navyše pohodlne sledovať pomocou aplikácie v smartfóne, tablete alebo počítači. Na základe monitoringu získaš úplný prehľad o výrobe elektriny z fotovoltických panelov vo svojej domácnosti. Monitoruje sa každý panel zvlášť aj výkon celého systému.

Domov
Zdieľať
Diskusia