Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2021, 8:20
Čas čítania 1:23
Viktor Kniš

Vznešený zámok s chladnými múrmi a pestrofarebnou strechou v kombinácii s kvalitnou slovenskou elektronikou. Sleduj nové Scenery

Vznešený zámok s chladnými múrmi a pestrofarebnou strechou v kombinácii s kvalitnou slovenskou elektronikou. Sleduj nové Scenery
Zdroj: Scenery
HUDBA SCENERY
Uložiť Uložené

Projekt slovenských tvorcov Scenery (Scenéria) vznikol, aby podporil rozvoj súčasného hudobného umenia.

Projekt slovenských tvorcov Scenery prezentuje krásy Slovenska v kombinácii s kvalitnou slovenskou hudbou od viac aj menej známych tvorcov. Po dlhšej pauze sú autori späť s novými dielmi, majú prichystané fascinujúce zábery a rovnako sety berúce dych. Vypočuli tiež priania divákov a vracajú sa s kvalitnejšou technikou aj vizuálnym spracovaním. 

V najnovšom pokračovaní si obzvlášť dali záležať na načasovaní, keďže točili v tesnej blízkosti zámku na úpätí Malých Karpát. Absolvovali niekoľko obhliadok, aby následne v plnej kráse zachytili moment, keď sa slnko láme nad vrcholmi. 


„Vznešený zámok s chladnými múrmi a pestrofarebnou strechou sa nám zdal ako výborná kombinácia vystihujúca Foolkovu tvorbu,“ dodávajú autori. 

Odporúčané
Scenery #5: Unikátny pohľad na vrchol Zádielskej tiesňavy za sprievodu  slovenskej elektronickej kapely Isobutane Scenery #5: Unikátny pohľad na vrchol Zádielskej tiesňavy za sprievodu slovenskej elektronickej kapely Isobutane 28. septembra 2020, 8:12

Foolka ovplyvnila atmosféra jazzových koncertov 

A hoci sa Foolk niekoľko rokov venoval elektronickej hudbe, vydal dva albumy vo vydavateľstve Deadred Records, niekoľko menších EP a získal cenu Radio_Head Awards v kategórii elektronický album roka, jazzové prvky nikdy úplne neopustil. Práve naopak. Cut & paste mozaika rôznorodých samplov pretavená do ucelenej koláže s citlivou dávkou elektroniky je poznávacím znamením jeho tvorby.

Železobetónový zámok

Smolenický zámok sa nachádza nad obcou Smolenice v okrese Trnava na východnom úpätí Malých Karpát, 60 km severovýchodne od Bratislavy. Pôvodne gotický hrad bol postavený v 15. storočí. Patril uhorskému kráľovi Žigmundovi Luxemburskému a plnil funkciu strážneho hradu pri obchodnej Českej ceste.

Gróf Pálffy dal zámok postaviť vo vlastnej réžii podľa návrhu architekta Jozefa Huberta. Vedenie stavby zveril Pavlovi Reiterovi z Bavorska, ktorý mal okolo seba štáb skúsených majstrov z Talianska, Nemecka, Rakúska i Maďarska.

Budova aj s vežou sú zhotovené zo železobetónu. Podľa spomienok starších občanov zo Smoleníc na stavbe zámku vraj použili po prvýkrát portlandský cement.


Gróf Pálffy si dal zhotoviť dva plány na stavbu zámku, jeden vo Viedni a druhý v Budapešti. Vybral si z nich ten, ktorý sa najviac podobal zámku v Kreuzensteine pri Viedni. Tento zámok vlastnila jeho matka grófka Vilczeková.

Odporúčané
Vychutnaj si pohľad na banskoštiavnickú kalváriu zo všetkých uhlov. Scenery ju spája s modernou elektronickou hudbou Vychutnaj si pohľad na banskoštiavnickú kalváriu zo všetkých uhlov. Scenery ju spája s modernou elektronickou hudbou 27. decembra 2021, 13:30

Terajší Smolenický zámok sa začal budovať na rumoviskách hradu z roku 1853. Výstavbu hlavnej budovy začal až v roku 1911 nový majiteľ Jozef Pálffy starší. Z pôvodného hradu zostali len bašty. Zámok dobudovali až po roku 1945. Smolenický zámok je súčasťou Kongresového centra Slovenskej akadémie vied a pre verejnosť je sprístupnený iba sčasti (záhrady, nádvorie, vyhradené miestnosti).

Domov
Zdieľať
Diskusia