Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2021, 12:30
Čas čítania 10:09
Viktor Kniš

Reprezentant Liška: Ramsay z lavičky na rozhodcu nenadáva, keď niečo povie, má to obrovskú váhu (Rozhovor)

Reprezentant Liška: Ramsay z lavičky na rozhodcu nenadáva, keď niečo povie, má to obrovskú váhu (Rozhovor)
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
REFRESHER MAJSTROVSTVÁ SVETA V HOKEJI 2021
Uložiť Uložené

S mladým slovenským reprezentantom sme sa porozprávali o uplynulom šampionáte, ale aj o trénerovi Craigovi Ramsaym, hokejovom prostredí na Slovensku a údajnej korupcii v juniorskej reprezentácii.

Za postup do štvrťfinále po dlhých ôsmich rokoch ďakujú slovenskí reprezentanti aj kanadskému trénerovi Craigovi Ramsaymu. Podľa útočníka Adama Lišku ide o neuveriteľne pokojného človeka, ktorý vymenil celoročný život na Floride s rodinou za prípravu Slovákov na reprezentačné zápasy. 

Adam Liška je 22-ročný profesionálny slovenský hokejista. V súčasnosti hrá v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL) za tím Severstaľ Čerepovec. Slovensko reprezentoval na seniorskom šampionáte prvýkrát v roku 2019, predtým bol súčasťou juniorských reprezentácií.  

„Neviem, či by ma v jeho veku lákalo ísť do európskej krajiny zachraňovať hokej. Patrí mu veľká česť. Je to fajn človek a silná osobnosť s prirodzeným rešpektom. Keď niečo povie, má to váhu,“ skonštatoval Adam Liška, ktorý nám v rozhovore porozprával viac o tom, ako omladený výber prežíval aktuálny ročník majstrovstiev sveta. 

Odporúčané
Ako vyzerajú hokejisti, ktorí nás reprezentujú na MS 2021 v Rige? Toto je historicky najmladší slovenský tím Ako vyzerajú hokejisti, ktorí nás reprezentujú na MS 2021 v Rige? Toto je historicky najmladší slovenský tím 21. mája 2021, 14:29

Adam Liška tvrdí, že slovenských hokejových „odborníkov“ v diskusiách na Facebooku vníma, od skúsených hráčov však dostal radu, aby počas šampionátu nechodil na sociálne siete. „Aj keď viem, že niektorým hráčom to nerobí problém a môžu si na seba prečítať akúkoľvek kritiku, môže sa stať, že si najmä mladí hokejisti prečítajú kritiku a môžu podvedome uveriť tomu, že sú v niečom zlí. Dokáže to naštrbiť psychiku a ovplyvniť výkon,“ hovorí Liška v našom rozhovore. 

Prezradil aj, že pre pandémiu strávili hráči dva týždne v hoteli, kde si ledva mohli otvoriť vetračku. Okrem jedného výletu sa pohybovali výhradne v izbách alebo na štadióne. 

„Pred hotelom sme mali asi štvormetrovú terasu, kam sa vždy všetci nahrnuli, keď svietilo slnko, a nedalo sa tam pohnúť,“ skonštatoval s úsmevom na tvári. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vníma Adam Liška prepojenie hokeja a politiky, o ktoré sa pokúsilo hnutie OĽaNO.
  • Ako sa Liška pozerá na uplynulý šampionát, v ktorom Slovensko postúpilo do štvrťfinále a obsadilo celkové 8. miesto.
  • V čom bol šampionát ovplyvnený koronavírusom a čo z opatrení Adamovi a celému tímu Slovenska prekážalo úplne najviac.
  • V čom je Craig Ramsay veľmi špecifický tréner a ktoré slovenské slová kričí počas zápasov z lavičky.
  • Či je pravda, že v slovenskej juniorskej reprezentácii existuje korupcia.
  • Prečo sa hráči rozhodli obmedziť počas majstrovstiev sveta prístup na sociálne siete a prečo skúsení hráči odporúčajú vyhýbať sa diskusiám na Facebooku alebo Instagrame. 

Počas šampionátu začal kolovať obrázok, ako sa slovenským hokejistom nikdy nedarilo za vlády Mečiara, Fica a Pellegriniho, ale keď boli pri moci Dzurinda, Radičová a Matovič, resp. Heger, vždy sme sa dostali aspoň do štvrťfinále. Obrázok prebralo aj OĽaNO a robilo si na ňom PR. Ako vnímaš takéto spojenie politiky a športu? 

Na internete som to nezachytil, cez majstrovstvá som sa snažil tráviť menej času na sociálnych sieťach. Možno aj preto ma to obišlo. Zachytil som to až v piatok, keď terajší pán premiér Heger žartoval, že sme spravili štvrťfinále, keď sú oni pri moci. Samozrejme, nie je to ich zásluha. 

Adam Liška
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


Stotožňuješ sa s tým?

Pre mňa je to novinka, také pozvanie som dostal prvýkrát. Nemyslím si, že aktuálna zmena vlády má veľký vplyv na náš úspech. Samozrejme, keď je niekto pri moci dlhšie, môže ovplyvniť systém, ale teraz to bolo skôr o nás.


Bol si voliť?

Áno. 


Existujú okolnosti, za akých by si odmietol pozvanie od predsedu vlády po majstrovstvách sveta? 

Myslím si, že by to ani nebolo možné, aj keby som bol priaznivcom inej strany. Ako reprezentanti podpisujeme niečo ako štatút reprezentanta, podľa ktorého sa musíme správať. Tieto oficiálne návštevy sú toho súčasťou. 

„ Samozrejme, pred štvrťfinálovým zápasom s Amerikou sme boli všetci namotivovaní a chceli sme ísť hrať o medaily, ale trochu sa ukázala realita založená na tom, že sme mladší a menej skúsení ako oni,“ hovorí Adam Liška. 


Máš za sebou druhý seniorský šampionát. V čom bol tentoraz iný ako ten v roku 2019?

Keď som hral na seniorskom šampionáte prvýkrát, výrazný rozdiel bol aj v tom, že sme hrali doma – v Košiciach. Mali sme hráčov z NHL a ja som bol najmladší zo všetkých, teda ešte Martin Fehérváry. Snažil som sa získať čo najviac skúseností a celé si to užiť. V tom čase som si ešte neuvedomoval, že som na majstrovstvách sveta a proti akým hráčom nastupujem. Porovnať sa to úplne nedá, opäť sme hrali úplne iný turnaj s úplne iným hráčmi, napríklad bez obsadenia z NHL. Až na Stuďa, ktorý odohral zopár zápasov. 

 
Boli sme mladší a celkovo z hokejového hľadiska sa nám tentoraz podarilo dostať do štvrťfinále. V roku 2019 nám to utieklo v dôsledku smoly v zápasoch s Nemeckom a Kanadou. 


Podarilo sa vám prebojovať zo základnej skupiny, takže ste vlastne splnili také tie štandardné očakávania od slovenského tímu. Vidíš to tak aj ty? 

Hlavný cieľ – dostať sa do štvrťfinále – sme splnili. Postúpiť zo skupiny sa nám podarilo po ôsmich rokoch. Samozrejme, pred štvrťfinálovým zápasom s Amerikou sme boli všetci namotivovaní a chceli sme ísť hrať o medaily, ale trochu sa ukázala realita založená na tom, že sme mladší a menej skúsení ako oni. Zápas začali veľmi dobre, mali navrch. Aj keď postupne trochu poľavili, mali náskok. Od začiatku nás napádali, boli rýchlejší, lietali po ľade a robili nám problémy. 

Odporúčané
Polonahý Vémola, 140-kilový Baba Jaga a Attila Végh s čírom. Toto sú najvzácnejšie fotografie domácich MMA zápasníkov Polonahý Vémola, 140-kilový Baba Jaga a Attila Végh s čírom. Toto sú najvzácnejšie fotografie domácich MMA zápasníkov 13. mája 2021, 14:30

 
Tím bol plný mladíkov. Ako sa to prejavovalo na samotnej hre? Ja to vnímam napríklad tak, že ste možno nemali toľko skúseností, ale zas sa mohla prejaviť dravosť, rýchlosť a chuť predviesť sa.

Omladenú reprezentáciu vnímam veľmi pozitívne. Aj pre nás ako pre krajinu to môže byť do budúcna prospešné. Sme mladší tím, ktorý sa postupne spoznáva, a v budúcnosti sa bude každý z nás na sólovej dráhe kariérne posúvať a dosahovať osobné aj klubové méty. Verím, že raz môžeme niečo dosiahnuť a urobiť doma radosť väčším úspechom. Samozrejme, všetko je to zatiaľ vo vzdialenejšej budúcnosti. Sme dobre rýchlostne a korčuliarsky vybavení, snažili sme sa hrať to, čo od nás vyžaduje tréner Ramsay.

 
Čo vám hovoril? 

Aby sme vždy hrali piati spolu, podporovali sa a boli pri sebe. 

Cítili ste s pribúdajúcimi zápasmi tlak od fanúšikov zo Slovenska?

Keď sme išli na majstrovstvá, vedeli sme, že pre nás bude najkľúčovejší prvý zápas s Bieloruskom. Sme mladý tím a nevedeli sme presne zhodnotiť, na čom sme. V príprave sme hrali so súpermi z kategórie slabších, resp. neboli to tí najlepší. Prvá výhra nám dodala sebavedomie a začali sme si viac veriť. Po troch zápasoch a troch výhrach sme začali vnímať, že máme šancu splniť stanovený cieľ, s čím prirodzene prichádza zodpovednosť a tlak.  

Liška o neuznaných fauloch súperov: „Niektoré zákroky boli sporné, ale nemyslím si, že rozhodcovia idú do zápasu s tým, aby ublížili Slovensku alebo pomohli niekomu inému. Ide o situácie trvajúce zlomky sekúnd.“


Pripustili ste si tlak? 

Myslím si, že každý sa snažil odfiltrovať si ho, aj keď, samozrejme, všetci sme v podvedomí pracovali s tým, že sa blížili ťažšie a kľúčové zápasy, kde sa bude lámať chlieb. 

Adam Liška
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

 
Pravdepodobne podvedome vieš, že existuje skupina ľudí, ktorých nazývame „facebookoví tréneri“. Sú to ľudia, ktorí mudrujú v komentároch na sociálnych sieťach a vždy majú odpoveď na to, ako ste mali hrať a čo ste mali urobiť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99287 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa hráči rozhodli obmedziť počas majstrovstiev sveta prístup na sociálne siete a prečo skúsení hráči odporúčajú vyhýbať sa diskusiám na Facebooku alebo Instagrame.
  • Ako Adam Liška začínal s hokejom a prečo mal šťastie, aj keď je z priemernej slovenskej rodiny.
  • Či dnes môže byť úspešným hokejistom aj ambiciózny človek, ktorý nemá extrémne bohatých rodičov.
  • Ako chce Miroslav Šatan a spol. zlepšiť situáciu začínajúcich hokejistov na Slovensku.
  • Čo počul Adam o hokejovej korupcii.
Domov
Zdieľať
Diskusia