Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
5. júna 2021 o 21:25
Čas čítania 0:50
Adam Novosad

V tele HIV pozitívnej ženy koronavírus zmutoval 32-krát a v jej organizme sa udržal dlhých 216 dní

V tele HIV pozitívnej ženy koronavírus zmutoval 32-krát a v jej organizme sa udržal dlhých 216 dní
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Žena z Juhoafrickej republiky pritom vykazovala len mierne príznaky po prvotnom ošetrení v nemocnici.

Juhoafričanka v sebe mala koronavírus dlhých 216 dní, kým jej z organizmu vymizol. Žena vo veku 36 rokov je HIV pozitívna, pričom koronavírus počas obdobia v jej organizme prekonal 32 rôznych mutácií, a tak odborná verejnosť začala skúmať, do akej miery môže HIV pozitivita a oslabený imunitný systém vo všeobecnosti súvisieť s vyššou pravdepodobnosťou vzniku mutácií, informuje Business Insider.

Odborníci predpokladajú, že dlhodobá prítomnosť koronavírusu v organizme môže súvisieť so závažným oslabením imunitného systému, takže HIV pozitivita nemusela priamo súvisieť s detegovaním vírusu, ale skôr prispieť k poškodeniu imunity.

Odporúčané
Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom 4. júna 2021 o 9:30

U ženy sa počas infekcie koronavírusom objavilo dohromady 32 mutácií. Z nich 13 sa prejavilo na spikovom proteíne, ktorým sa vírus prichytáva na bunky v organizme, a 19 mutácií pozmenilo súčasti vírusu ovplyvňujúce jeho správanie. Zatiaľ však na základe štúdie publikovanej v časopise Medrxiv nie je jasné, do akej miery sa tieto mutácie ďalej prenášali z pozorovanej ženy na jej okolie.

U ženy, ktorá bola objektom skúmania štúdie, sa pritom koronavírus objavil v závažnejšej forme len v úvode ochorenia. Vírus následne oslabol a žena prejavovala len mierne príznaky, a tak si dlhší čas myslela, že sa vírusu zbavila.

Bola však súčasťou pozorovanej skupiny 300 ľudí pozitívnych na HIV, ktorých monitorovali lekári, aby zistili, do akej miery práve HIV vplýva na vývoj a správanie koronavírusu. V budúcnosti sa chcú odborníci zamerať na konkrétny potenciál HIV pozitívnych pacientov na mutovanie koronavírusu, aby zistili, či tieto mutácie predstavujú riziko šírenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia