Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júna 2021, 9:30
Čas čítania 12:04
Lukáš Čelka

Toto je 7 slovenských antisystémových hviezd: šíria známe osobnosti hoaxy, len aby si zvýšili popularitu?

OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

Vďaka veľkému dosahu na sociálnych sieťach vedia výrazne podporiť konšpirácie.

To, že internet je naozaj nebezpečné miesto, sa ukázalo najmä s príchodom pandémie. Konšpirátori začali viesť na sociálnych sieťach informačnú vojnu a ľudí kŕmili hoaxmi, ktoré boli neraz až absurdné. Klamstvá a vymyslené príbehy nestíhali vyvracať ani kompetentní odborníci.

Horšie je však to, že na stranu výmyslov sa postavili aj niektoré známe osobnosti a influenceri, ktorí ich vďaka svojmu dosahu výrazne podporili a ovplyvnili tak tisíce ľudí. Robili to preto, aby zvýšili svoju popularitu, alebo jednoducho tiež uverili nepodloženým teóriám? Mohli zo šírenia hoaxov profitovať? Aj na tieto otázky sme hľadali odpovede u odborníka.

Keďže konšpiráciám podľahlo veľa zvučných mien aj zo Slovenska, rozhodli sme sa ich zjednotiť a priradiť k nim najväčšie bludy, ktoré pustili medzi svojich fanúšikov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké najväčšie hoaxy šírila na svojom instagramovom účte Alex Wortex.
  • Prečo sa dostal do konfliktu s políciou Ibi Maiga.
  • Ako si chcel Michal Shark urobiť reklamu na chorobe vlastnej mamy.
  • Prečo sa Štefan Harabin dostal do hľadáčika polície.
  • Ako si Lívia Garčalová robila žarty z pandemických opatrení, ktoré zaviedli počas Vianoc.
  • Akú motiváciu majú influenceri šíriť hoaxy a či z toho profitujú.
Odporúčané
Randenie sa v dôsledku pandémie mení. Ani uvoľnené opatrenia to už nezvrátia Randenie sa v dôsledku pandémie mení. Ani uvoľnené opatrenia to už nezvrátia 31. mája 2021, 10:30

Alex Wortex 69

Známa influencerka, pôvodne propagujúca raw vegan stravu a modernú módu, počas pandémie nešokovala už len kontroverzným správaním. Na svojom instagramovom účte, kde ju aktuálne sleduje vyše 45-tisíc ľudí, pravidelne kritizovala pandemické opatrenia, vysmievala sa ľuďom, ktorí ich dodržiavali, a zľahčovala závažnosť vírusu.

Chcú na haoxoch zarobiť, alebo si zväčšiť popularitu? Toto je 5 najväčších slovenských konšpirátorov
Zdroj: Instagram/@alexwortex69

Komentujúcich, ktorí s ňou nesúhlasili, verejne zhadzovala a vyslúžili si od nej pomenovania ako „ľudské karikatúry“ či „bábky“, pritom ona sama verí tomu, že ženy, ktoré sa dostali do blízkeho styku s niekým zaočkovaným, majú problém s menštruáciou. Keďže toto bola len jedna z mnohých absurdít, ktorými zahlcovala svojich followerov, všimli si ju aj slovenskí policajti. „Pre viac followerov spraví všetko na svete, Alex Wortex šíri na Instagrame totálne bludy,“ napísali o nej policajti na svojej facebookovej stránke približne pred mesiacom.

Ak by si mal veriť všetkému, čo nájdeš na jej profile, tak rúška aj izolácia by boli v boji s pandémiou zbytočné, ľudia sa dali očkovať len v dôsledku manipulácie a vymývania mozgov vládou, ktorá nechala pozatvárané prevádzky, aby urobila napriek „neposlušným“ občanom. 

Chcú na haoxoch zarobiť, alebo si zväčšiť popularitu? Toto je 5 najväčších slovenských konšpirátorov
Zdroj: Instagram/@alexwortex69

Alex Wortex pre Refresher povedala, že pri svojich postoch, ktoré boli označené políciou ako hoaxy, vychádza z podkladov a vedeckých štúdií vypracovaných lekármi a vedeckými kapacitami. „Aj oni pre iný názor, ako je momentálne ‚povolený‘, boli označení za konšpirátorov,“ dodala Alex Wortex. 

Poznamenala aj, že na svojom instagramovom účte má tridsaťminútové video venované očkovaniu a jej skoro smrteľnej skúsenosti s ním z detstva. Tvrdí, že pri postoch týkajúcich sa žien a menštruácie, prípadne samovoľných potratov a krvácania z nosa u detí po očkovaní, vychádzala zo skúseností žien, od ktorých mala stovky až tisícky správ v inboxe. „Mnohé zdieľané boli aj od mojich známych, priateľov a ľudí verejne známych či influencerov, ktorí si nemôžu dovoliť o tom verejne hovoriť, keďže Instagram je ich zárobková činnosť. Ja som si to nastavila inak, a keďže na Instagrame nezarábam, nie som viazaná spoluprácami, môžem slobodne vyjadrovať svoj názor.“

Na záver Alex Wortex poznamenala, že je dôležité zistiť si, kto vlastne sú faktchcekeri a kto ich zastrešuje. „Odporúčam prinajmenšom urobiť si nejakú tú rešerš pre väčší rozhľad, možno potom by si ľudia dvakrát rozmysleli, či budú veriť niečomu, čo má fajočku od factcheckera.“ 

Fact-cheking, alebo aj kontrola faktov, je proces, ktorý sa snaží overiť niekedy faktické informácie s cieľom podporiť pravdivosť a správnosť podávania správ. Overovanie faktov je základným princípom práce svetovej spravodajskej agentúry AFP už viac ako 180 rokov.

Slovenským fact-checkerom je napríklad Robert Barca, novinár a fotograf z Bratislavy. V roku 2019 získal titul MSc v odbore Development and International Relations, študoval v Českej republike, Holandsku, Nemecku, Dánsku a Číne. Písal pre slovenské médiá ako .týždeň alebo Denník N.

Odborník na hoaxy a novinár Denníka N Vladimír Šnídl sa domnieva, že Alex Wortex nešíri nepravdivé informácie preto, aby zaujala, ale skôr preto, že tým konšpiráciám verí. 

„Vo všeobecnosti môže ísť u niektorých tzv. influencerov o kombináciu toho, že sami veria tomu, čo zdieľajú a snahy zaujať. Na jednej strane nemusia byť zvyknutí si veci overovať, takže sami naletia na nejakú fámu. Na druhej strane ju zdieľajú aj preto, že je provokatívna, čo vyhovuje ich modelu fungovania,“ vysvetlil Vladimír Šnídl s tým, že napríklad Alex Wortex je zvyknutá provokovať ľudí cez sociálne siete už aj tým, že ukazuje svoje ochlpenie a výstredné outfity. „Teraz to isté robí s očkovaním. Podľa mňa to celkom sedí k tomu spôsobu, akým si buduje svoju komunitu. Možno tomu aj úprimne verí, možno len úmyselne provokuje a možno je to kombinácia oboch.“ 

Ibrahim Maiga

O tomto spevákovi a hercovi nebolo za posledné roky takmer nič počuť. Teda ak si odmyslíme s ním spájané konšpiračné teórie súvisiace s pandémiou a jeho výborné kontakty v Mali, vďaka ktorým vybavoval pre svojho priateľa Pavla Ruska očistu u miestneho šamana.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa IBI MAIGA OFFICIAL (@ibimaigaofficial)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99175 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa dostal do konfliktu s políciou Ibi Maiga.
  • Ako si chcel Michal Shark urobiť reklamu na chorobe vlastnej mamy.
  • Prečo sa Štefan Harabin dostal do hľadáčika polície.
  • Ako si Lívia Garčalová robila žarty z protipandemických opatrení, ktoré boli zavedené počas Vianoc.
  • Akú motiváciu majú influenceri šíriť hoaxy a či z toho profitujú.
Domov
Zdieľať
Diskusia