Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2021, 18:30
Čas čítania 0:45
Viktor Kniš

Jankovskej exmanžel chcel späť 100-tisíc eur, ktoré zaplatil za neúspešné prepustenie bývalej ženy. Neuspel

NEWS MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

Moniku Jankovskú z väzby síce na kauciu prepustili, avšak len na pár sekúnd.

Exmanžel Moniky Jankovskej Tibor Jankovský zložil za svoju bývalú ženu kauciu vo výške 100-tisíc eur, aby ju prepustili na slobodu s argumentom peňažnej záruky. Bývalú štátnu tajomníčku obvinenú z korupcie síce prepustili z väzby v súvislosti s kauzami Víchrica a Búrka, krátko nato ju však opäť zadržali pre kauzu Fatima.

Pre gynekológa Tibora Jankovského tak vznikla paradoxná situácia, ktorej záverom však je, že peniaze od súdu naspäť nedostane, informuje portál Plus 7 dní.  

Súd upozorňuje, že ak by kauciu exmanželovi obvinenej vrátil, „nebolo by už možné žiadať o jej opätovné zloženie a táto suma by mohla byť použitá aj v inej trestnej veci“.

Plus 7 dní cituje aj sudcu Romana Pulmana. „Sudca pre prípravné konanie si uvedomuje paradoxnú situáciu, že v tomto konaní bolo rozhodnuté o nahradení väzby obvinenej aj prijatím peňažnej záruky a následne bolo rozhodnuté o jej väzbe v inom konaní... Sudca pre prípravné konanie môže postupovať iba v intenciách zákona a zákon dočasné vrátenie peňažnej záruky pri vzatí obvineného do väzby v inej veci nepozná,“ vysvetlil v uznesení sudca.

Peňažná záruka za obvineného má podľa súdu zmysel v celom trestnom konaní, a tak peniaze Jankovskému nevrátia až do právoplatného rozsudku pre Moniku Jankovskú. 

Odporúčané
Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode 26. novembra 2020, 8:55
Domov
Zdieľať
Diskusia