Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2020, 8:55
Čas čítania 8:09
Viktor Kniš

Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode

Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode
Zdroj: TASR - Ján Krošlák
NEWS MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

Monika Jankovská sa priznala k niektorým skutkom, ktoré sú jej kladené za vinu, nepriznala sa však v plnom rozsahu. Vo výpovedi spomína Kočnera, Fica, Bödöra aj ďalších ministrov.

Monika Jankovská počas výsluchu potvrdila, že sa Robert Fico stretol s Norbertom Bödörom aj tesne pred zadržaním Mariana Kočnera v roku 2018. 

Keď som išla na SMER, tak som medzi budovami stretla Nora Bödöra, s ktorým sme sa pozdravili a tento mi len povedal, že ideš za šéfom, veď on ti už všetko povie,“ povedala Monika Jankovská vyšetrovateľom podľa 27-stranovej zápisnice z výsluchu, ktorú má redakcia Refresher.sk k dispozícii.  

„Ďakujem Monike Jankovskej za kus dobrej roboty,“
povedal Robert Fico v čase, keď jeho nominantka skončila ako štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti.

Podrobnosti z druhého dňa výsluchu Moniky Jankovskej pred vyšetrovateľmi sme zhrnuli v tomto článku.

Prvé vážne podozrenia vyvolali správy z telefónu Mariana Kočnera v ktorých s Jankovskou pravidelne komunikoval. Bývalá štátna tajomníčka si po ich zverejnení prišla pred médiá zachraňovať vlastnú kožu: „Nepoznám ho, nekomunikovala som s ním ani priamo, ani sprostredkovane, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb, nijako,“ vyhlásila vtedy.

Dnes už tvrdí opak. Väzobne stíhanú Moniku Jankovskú zadržala NAKA ešte v marci tohto roka, pôvodne však vinu popierala a s políciou nespolupracovala. Po približne ôsmich mesiacoch, počas ktorých držala niekoľko dní hladovku, zmenila názor.

Odporúčané
Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú 24. augusta 2020, 17:06

Teraz sa chce dohodnúť na vine a treste. Podrobne zatiaľ popísala len časť skutkov, v ktorých je obvinená a prízvukuje, že nebrala úplatky a nekonala v postavení verejného činiteľa.

Pripravili sme výber najdôležitejších momentov z výsluchu obvinenej, ktorá mala blízko k špičkám politickej strany Smer, ale aj sudcom, ktorí predávali rozhodnutia za úplatky. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa dialo pár dní pred vzatím Kočnera do väzby a ako mu Jankovská klamala, aj keď vedela, že už mu nikto nemôže pomôcť
  • Čo Monika Jankovská prežívala po tom, čo vzali Mariana Kočnera do väzby a čoho sa bála
  • Koľkokrát bola Jankovská za Robertom Ficom v súvislosti s Kočnerom a ako pochodila
  • Ako pomohla sprostredkovať úplatok 100-tisíc eur 
  • O kom chce Monika Jankovská vypovedať nabudúce
  • Ako môže táto Jankovskej výpoveď výrazne priťažiť Kočnerovi pri rozhodovaní na Najvyššom súde v kauze zmeniek
Monika Jankovská.
Monika Jankovská. Zdroj: TASR/Dano Veselovský

Ako sa Jankovská zoznámila s Kočnerom

Monika Jankovská na výsluchu uviedla, že sa s Marianom Kočnerom spoznala vďaka kamarátke Darine Lenártovej v lete 2016. Ich stretnutia trvali približne hodinu, vždy popoludní. Kočner jej totiž tvrdil, že o 21:00 hod. chodí spať. 

Odporúčané
Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie 7. marca 2021, 17:51

„Na týchto stretnutiach sme sa bavili prevažne o politike o tom, kto koho pozná, o klebetách z justičného a politického prostredia. Pri týchto stretnutiach som zistila, že Kočner mal vždy 100 % informácie z politického prostredia, pretože sa viackrát stalo, že niečo nám povedal a následne to odznelo aj v médiách,“ uviedla Monika Jankovská s tým, že Kočner mal informácie predovšetkým zo strany Smer, ale aj z ďalších (v tom čase) koaličných strán Most-Híd a SNS, ale aj z opozičných politických strán.

Jankovská v úvode opisuje Kočnera ako priateľského človeka, ktorý bol vždy ochotný pomôcť. V druhej polovici výsluchu však už uviedla, že na ňu robil nátlak a vedel byť nepríjemný, keď sa veci nevyvíjali podľa neho. V začiatkoch ich priateľského vzťahu však jej aj jej kamarátke pomohol so všetkým, čo im videl na očiach. „Keď sa Lenártovej pokazilo auto a svoje mala v servise, požičal jej jeho auto, keď mala vysokú trávu na záhrade, zobral kosačku a pokosil jej,“ popisuje Jankovská Kočnera.

Odporúčané
8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 13. novembra 2019, 13:48

Prvý „spoločný“ prípad Kočnera a Jankovskej – zmenky TV Markíza za 69 miliónov eur

Všetky skutky počas výsluchu popisuje Monika Jankovská tak, aby z jej slov vyplynulo, že má na nich minimálny podiel viny. Vykresľuje sa výhradne ako sprostredkovateľka informácií – fyzická osoba. Ak by totiž skutky páchala ako verejný činiteľ, zneužitím právomoci by si len priťažila. Rovnako opakovane tvrdí, že nikdy neprijala žiadny úplatok, aj keď o nich vedela.

Monika Jankovská tvrdí, že tému zmeniek otvoril Kočner nenápadne a pôvodne chcel len „vybaviť termín v kauze zmenky týkajúce sa Markízy“.  „Zároveň mi uviedol, že sa jedná o úplne jednoduchú vec, ktorá sa dá rozhodnúť na prvom pojednávaní, o nič v tejto kauze nejde, ide mu len o rýchlosť konania,“ dodáva Jankovská. Bolo to na jar v roku 2017, keď zároveň začali komunikovať cez Threemu. 

Postup v zmenkovej kauze začala dohadovať Jankovská s dobrou kamarátkou Zuzanou Maruniakovou, čo inicioval Kočner. Podnikateľ konzultoval so sudkyňou Maruniakovou postup v kauze a ona nakoniec rozhodla v jeho prospech (jedna 8-miliónová zmenka) v apríli 2018, teda o menej ako rok od prvého kontaktu. Podľa Jankovskej sa Maruniaková a Kočner nikdy nestretli osobne, aj keď to on navrhoval. Jankovská bola podľa svojej výpovede prostredníčka, ktorá nikdy za svoju prácu nechcela odmenu. 

Odporúčané
Druhý deň výsluchu Moniky Jankovskej: Koňak s Ficom, 350-tisíc od dedka a 500-eurovky v obálke Druhý deň výsluchu Moniky Jankovskej: Koňak s Ficom, 350-tisíc od dedka a 500-eurovky v obálke 27. novembra 2020, 21:22

V súvislosti s kauzou zmeniek za 69 miliónov eur je dnes Marian Kočner neprávoplatne odsúdený na 19 rokov spoločne s Pavlom Ruskom. Zasadnutie na Najvyššom súde, ktorý má o tomto prípade definitívne rozhodnúť bude 15. a 16. decembra.

Monika Jankovská.
Monika Jankovská. Zdroj: TASR/František Iván

Jankovská: Ja nie som na peniaze, chcela som pomôcť Smeru

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 91656 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo pomáhala Kočnerovi so 69-miliónovým podvodom na zmenkách
  • Aké boli Kočnerove posledné dni na slobode z pohľadu Jankovskej, ktorá vedela, že mu niet pomoci
  • Ako prebiehali dve stretnutia s Ficom, ktoré sa mali týkať Kočnera
  • Ktorý moment z výsluchu napovedá, že sa Norbert Bödör a Robert Fico tajne stretli v roku 2018
  • Ako pomáhala Jankovská sprostredkovať úplatky
  • O čom a o kom chce Monika Jankovská vypovedať nabudúce
Domov
Zdieľať
Diskusia