Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. novembra 2019, 13:48
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy

8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy
Zdroj: TASR
NEWS DOBROSLAV TRNKA ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK TIBOR GAŠPAR
Uložiť Uložené

Podnikateľ obvinený z vraždy novinára kvôli jeho práci mal, zdá sa, v minulosti pod palcom celú republiku. Vďaka kontaktom mu ekonomická trestná činnosť prechádzala. Dnes je už všetko úplne inak. Koho stiahol so sebou?

Marian Kočner obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ďalších, najmä ekonomických trestných činov, si za dve dekády pôsobenia stihol vybudovať veľmi silnú sieť kontaktov, ktorú teraz verejnosť odhaľuje vďaka jeho  údajnej komunikácii zo šifrovanej aplikácie Threema. Tú sa podarilo vyšetrovateľom objaviť po tom, čo bývalý príslušník SIS Peter Tóth odovzdal jeho telefón polícii. Prepis šifrovanej komunikácie postupne odhaľuje, ako fungovala korupcia na súdoch, v prokuratúre aj medzi policajtmi, ktorí na podnet ľudí ako Marian Kočner získavali kompromitujúce materiály o novinároch aj pavúkov ich rodín. 

Dozvedáme sa aj presnú mechaniku toho, ako sudcovia za provízie rozhodovali v prospech Mariana Kočnera. Vďaka komunikácií s konkrétnymi ľuďmi z justície vraj mohol riadiť aj to, kedy a kto bude v jeho prípadoch rozhodovať, vopred vedel, aké otázky dostane a ako súd dopadne. Z komunikácie vyplýva, že jej účastníci nikdy nepredpokladali, že by sa dostala k vyšetrovateľov a  ich bohorovnosť v konaní a komunikácii by mohla byť postihnutá podľa zákona.

8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR - Martin Baumann

V súčasnosti už polícia aj súdy považujú správy z Threemy za natoľko dôveryhodné, že ich čítajú ako dôkazy počas súdneho procesu v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza v hodnote 69 miliónov eur. Aj keď Marian Kočner označuje prepis komunikácie za „fantazmagorický“ a popiera ho, počas minulého týždňa jeho obhajca paradoxne čítal správy, ktoré mali slúžiť ako dôkazy v prospech Kočnera. 

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

Aj prípad dvojnásobnej vraždy novinára a jeho snúbenice je zachytený v správach z Threemy, aj keď prevažne v emotikonoch. Marian Kočner si vraj, v domnienke, že komunikáciu už nikto nikdy neuvidí, dohadovať s Alenou Zsuzsovou deň po vražde stretnutie.

Všetko sa to začalo dňom, keď polícia našla v dome vo Veľkej Mači zavraždeného Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Naplno sa to rozbehlo, keď prokurátor potvrdil, že novinár zomrel kvôli článkom, ktoré odkrývali ekonomickú trestnú činnosť.

Odvtedy už odstúpil premiér Robert Fico, kľúčoví ministri, nastala zmena na poste policajného prezidenta a výsledok je jednoznačný – vyšetrovací tím Kuciak označil páchateľov vraždy.

Bude trvať ešte veľmi dlho, kým sa podarí pretrhnúť celú sieť, ktorú Marian Kočner za dve dekády vytvoril. Postupne sa však darí odrezať tie najhrubšie prepojenia siahajúce až k vládnej moci, na ministerstvo spravodlivosti, na prokuratúru a dokonca aj do médií. Tlak verejnosti je čoraz silnejší, polícia berie sudcom telefóny a aj odstupovanie z kľúčových funkcií je čoraz častejšie. 

Dnes sa pozrieme na 8 vplyvných osôb, predovšetkým z politiky a orgánov činných v trestnom konaní, ale aj na Kočnerových komplicov, ktorých stiahol so sebou od 21. februára 2018. S niektorými si písal cez Threemu, s ďalšími robil biznis, iných v komunikácii len spomínal a zatiaľ nie je jasné, aký mali vzťah.  

Robert Fico, predseda vlády, odstúpil 23. marca 2018

8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR - Marko Erd

Robert Fico podal demisiu 15. marca 2018 o pár dní jeho vláda skončila aj oficiálne. Bývalý premiér odstúpil po tlaku verejnosti, opozície aj koaličných partnerov žiadajúcich vyvodenie personálnej zodpovednosti v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka.

Vyšetrovanie totiž v úvodnej fáze, hneď po vražde Jána Kuciaka, neprebiehalo podľa predstáv širokej verejnosti. Len 24 hodín po dvojnásobnej vražde predstúpil Robert Fico pred médiá na tlačovej konferencii s názvom „Aktuálne informácie v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky.“ Jedinou informáciou však bolo, že sa expresne podarilo zohnať milión pre človeka, ktorý príde s relevantnými informáciami a usvedčí vraha.

Tlak na demisiu predsedu vlády bol v celej spoločnosti tak výrazný, že Fico situáciu už nemohol udržať a podal demisiu. Aj keď sa zatiaľ nepotvrdili vzťahy medzi Kočnerom a Ficom, práve objednávka vraždy novinára, z ktorej je Kočner obvinený zlomila krk aj Robertovi Ficovi.

Robert Kaliňák, minister vnútra, odstúpil 12. marca 2018

8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Keď v roku 2017 podal Ján Kuciak na Mariana Kočnera trestné oznámenie za vyhrážanie, vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák sa podnikateľa zastal útočnými slovami smerom k médiu, kde investigatívny novinár pracoval: „Mám z toho vyjadrenia pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. Hľadanie špiny je to, čo robíte vy,“ odkázal minister podľa Denníka N Aktualitám.. 

Bolo to krátko po tom, čo dnes obvinený Marian Kočner povedal Jánovi Kuciakovi do telefónu: „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ čím reagoval na Kuciakove novinárske otázky.

Exminister vnútra z funkcie odišiel 12. marca 2018 s cieľom upokojiť situáciu. Podľa vlastných slov videl, cítil a počul, čo sa v krajine deje. Policajného prezidenta Tibora Gašpara ale z funkcie neodvolal, práve naopak, vyjadril mu podľa Denníka N podporu. 

Marian Kočner podľa Threemy predpokladal, že keď Robert Kaliňák odstúpi z postu ministra vnútra a nebude ďalej môcť chrániť Gašpara na poste policajného prezidenta, bude mať problém. „.Kali nech si demisiu zatiaľ nechá v šuplíku. Ja iné riešenie nevidím. Lebo inak všetci skončíme v base,“ písal podľa Postoja Norbertovi Bödörovi krátko pred tým, ako Kaliňák naozaj odstúpil, Gašpara naozaj vymenili a on sám nakoniec naozaj skončil za mrežami. 

Tibor Gašpar, policajný prezident, odstúpil k 31. máju 2018

8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Policajný zbor pod vedením Tibora Gašpara nemal dôveru verejnosti už pred dvojnásobnou vraždou. Po nej sa na verejnosť dostali informácie o prepojeniach policajného prezidenta na stranu Smer a taktiež nitrianskeho podnikateľa Miroslava Bödöra, s ktorým je dokonca v rodinnom vzťahu. Jeho syn Norbert Bödör sa vraj mal, podľa Kočnerovej Threemy, podieľať na sledovaní novinárov vrátane Jána Kuciaka. 

Kým bol na čele polície Tibor Gašpar, počas vyšetrovania dvojnásobnej vraždy došlo ku niekoľkým pochybeniam, ktoré nemali logické vysvetlenie. Tým najviac medializovaným bola prítomnosť šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera priamo na mieste činu vo Veľkej Mači. Tibor Gašpar najprv popieral, že by sa Krajmer na mieste nachádzal, usvedčili ho však televízne zábery. Aj Róbert Krajmer nakoniec z funkcie odstúpil. 

Tibora Gašpara nedokázal odvolať ani nástupca Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra Tomáš Ducker, ktorý nakoniec na ministerskej stoličke nevydržal ani mesiac. Gašparovým „katom“ bol súčasný premiér Peter Pellegrini. Práve po ich spoločnom rozhovore policajný prezident oznámil, že končí. Po jeho odchode sa začalo vyšetrovanie hýbať vpred míľovými krokmi. 

Dobroslav Trnka, bývalý generálny prokurátor, pozastavená funkcia prokurátora k 31. októbru 2019

8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Keď vyšetrovatelia robili domovú prehliadku u Mariana Kočnera, na stole našli aj USB kľúč, na ktorom bola 39-hodinová nahrávka údajne pochádzajúce zo spisu Gorila. Tá má odhaľovať rozsiahlu korupciu z rokov 2005 a 2006. Slovenská informačná služba nahrávala stretnutia Jaroslava Haščáka z Penty, ktorý sa v byte na Vazovovej ulici vraj stretával s politikmi a významnými osobami, a hovorili o obchodoch, do ktorých boli zapletené aj politické strany.  

Išlo o kompromitujúci materiál, ktorý mohol ublížiť v prvom rade finančnej skupine Penta. Práve bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa mal podľa nahrávky jeho rozhovoru s Kočnerom dostať k jednej kópii Gorily a vydierať ňou Jaroslava Haščáka. Tomu sa to vraj nepáčilo a informoval o tom Kočnera, ktorý mu pred rokmi tvrdil, že mu predáva poslednú existujúcu kópiu nahrávky. 

Odporúčané
5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 5 šokujúcich informácií, ktoré vyplývajú z nahrávky rozhovoru Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora Trnku 14. októbra 2019, 19:17

Na nahrávke Marian Kočner čistí Dobroslavovi Trnkovi žalúdok, chová sa k nemu nadradene, vulgárne mu nadáva a udeľuje pokyny, ktoré má bývalý generálny prokurátor dodržiavať, aby sa mu nič nestalo. Keď pred niekoľkými týždňami nahrávka uzrela svetlo sveta, Trnka jej pravosť poprel. V rozhovore pre Markízu tvrdil, že jeho hlas sa dá ľahko napodobniť. 

Netrvalo dlho a anonymný zdroj zverejnil aj krátky videozáznam, ktorý zaznamenáva, ako Marian Kočner obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka inštaluje skrytú kameru v kancelárii Dobroslava Trnku. „Sadni si tam,“ hovorí Kočner a o chvíľu už na gauči sedí bývalý generálny prokurátor. Zatiaľ síce nie je jasné, kedy záznam vznikol, krátko po jeho zverejnení súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár pozastavil Trnkovi výkon funkcie. Napriek tomu, že predtým tvrdil, že to nie je možné.  

Martin Glváč, bývalý podpredseda parlamentu (Smer-SD), odstúpil 7. novembra 2019

8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Mariána Kočnera oslovoval v prepisoch komunikácie Majko a posielal mu „cmuk“, Ladislava Bašternáka odsúdeného za daňové podvody volal Lacko a v úzkom kontakte bol aj s Alenou Zsuzsovou. Ešte v úvode roka unikla komunikácia z aplikácie Viber, kde si s ňou vraj Martin Glváč písal veľmi osobné správy: „si božsky krásna a zaslúžiš si hýčkanie a opateru!“ Ona mu posielala fotky cudzích žien a tvárila sa, že je to ona, on jej na oplátku poslal selfie z rokovania parlamentu. 

Podľa šéfa hnutia OĽaNo Igora Matoviča si Glváč písal aj so samotným Marianom Kočnerom, a to nie len v Threeme. Opozičný politik zverejnil 900 správ, ktoré si údajne písali Kočner a Glváč.

Odporúčané
Mafiána oslovuje Majko, daňového podvodníka Lacko: Namiesto rokovania o očkovaní čítali poslanci Glváčovi údajné správy s Kočnerom Mafiána oslovuje Majko, daňového podvodníka Lacko: Namiesto rokovania o očkovaní čítali poslanci Glváčovi údajné správy s Kočnerom 24. októbra 2019, 20:33

Prepis komunikácie vyvracia Glváčove tvrdenia, kedy sa naposledy stretli, odhaľuje, ako si Glváč vybavoval riadený rozhovor v Plus 7 dní a taktiež odhaľuje, ako sa dvojica bavila o ovplyvňovaní postu šéfa Slovenskej informačnej služby.

Martin Glváč po tlaku zo všetkých strán nakoniec z funkcie podpredsedu parlamentu odstúpil. Oznámil to prostredníctvom rozsiahleho statusu na Facebooku, v ktorom zároveň vyzval aj ďalších súčasných politikov, ktorí komunikovali s Marianom Kočnerom, aby odstúpili.

Monika Jankovská, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti a sudkyňa, odstúpila 3. septembra 2019, pozastavený výkon funkcie sudcu od 23. októbra 2019

8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR - Henrich Miškovič

Z komunikácie zverejnenej spravodajskými denníkmi vyplýva, že Marian Kočner mal vplyv na to, ako budú sudcovia rozhodovať v prípadoch, na ktorých mu záležalo. Jeho, takpovediac, pravou rukou v justícii bola Monika Jankovská – bývalá štátna tajomníčka za Smer na ministerstve spravodlivosti. Kočner, podľa Threemy, plánoval, že sa raz stane ministerkou, a ak nie bude ho riadiť zo zákulisia: „Miesto Mumlavej nech dôjde ktokoľvek, bude ministerstvo riadiť Monika Jankovská. A to je moja opička,“ napísal Kočner Alene Zsuzsovej.

Dohromady si vraj vymenili približne 6000 správ biznisového, klientelistického aj súkromného charakteru. Monika Jankovská popiera, že by s Marianom Kočnerom komunikovala, aj keď bola jednou z tých, ktorým polícia zobrala telefóny na preskúmanie a začala trestné stíhanie. 

Odporúčané
Monika Jankovská odstupuje z funkcie kvôli podozreniam z komunikácie s Kočnerom. Údajne si vymenili viac ako 1000 správ Monika Jankovská odstupuje z funkcie kvôli podozreniam z komunikácie s Kočnerom. Údajne si vymenili viac ako 1000 správ 3. septembra 2019, 14:21

Z Threemy vyplýva, že vraj pomáhala Marianovi Kočnerovi ovplyvňovať napríklad sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá v apríli 2018 rozhodla, že jedna zo štyroch zmeniek TV Markíza je pravá. „Tak nech robí, čo má. Lebo skončí ‚na Kuciaka’….,“ písal obvinený podnikateľ Jankovskej, aby Maruniakovej vysvetlila, že je dôležité, aby rozhodla v jeho prospech. 

Na začiatku septembra Monika Jankovská z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti odstúpila.  Počas tlačovej konferencie označila situáciu za špinavý útok voči jej osobe. 

Uviedla, že aplikáciu Threema mala a má nainštalovanú vo svojom mobile, odmieta, že by si s Kočnerom písala. V tom čase sa mohla vrátiť k výkonu funkcie sudkyne, aj ten jej bol neskôr pozastavený na základe disciplinárneho návrhu, pod ktorý sa podpísal minister spravodlivosti Gábor Gál. Dôvodom však nebola Kočnerova Threema, ale fakt, že opakovane klamala o tom, či bola v dome vplyvného advokáta Radomíra Bžána.

Pavol Rusko, bývalý riaditeľ TV Markíza a minister hospodárstva, hrozí mu dlhoročné väzenie 

10 kľúčových osôb slovenskej justície, polície aj politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
10 kľúčových osôb slovenskej justície, polície aj politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Pavol Rusko je spoločne s Marianom Kočnerom obvinený z údajného falšovania zmeniek TV Markíza v hodnote 69 miliónov eur. Obaja pred súdom tvrdia, že v čase približne pred 20 rokmi, keď bol Pavol Rusko riaditeľom Markízy, podpísal 4 zmenky pre Mariana Kočnera, na základe ktorých mu malo vzniknúť právo na vyplatenie 69 miliónov eur. Ruskovi hrozí dlhoročný trest za mrežami.

Zo súdneho procesu zatiaľ vyplýva, že okrem dvoch obvinených si na existenciu zmeniek v roku 2000 spomína len exmanželka Pavla Ruska. Vypovedali zamestnanci TV Markíza aj investori, ktorí by, logicky, mali byť o dlžobe spoločnosti v takej vysokej sume upovedomení. Zároveň sa informácie o zmenkách nenachádzajú ani v účtovníctve firmy. 

„Ak by súd Kočnera s Ruskom naozaj odsúdil, pre trestný čin falšovania cenných papierov by im hrozila sadzba 12 až 20 rokov väzení,“ povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta.

Alena Zsuzsová, „Kočnerova volavka", obvinená zo sprostredkovania vraždy J. Kuciaka, hrozí jej doživotie 

8 kľúčových osôb slovenskej justície, polície aj politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
8 kľúčových osôb slovenskej justície, polície aj politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Alene Zsuzsovej za údajné objednanie vrážd novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice a hurbanovského primátora Lászla Basternáka momentálne hrozí doživotie. Podľa obhajcu Štefana Neszméryho odmieta akúkoľvek účasť na vraždách a nemá žiadnu vedomosť o tom, kto si ich objednal.

Z prepisov komunikácie prostredníctvom šifrovanej komunikácie a dát získaných Europolom z telefónov Kočnera a Zsuzsovej sa dá dokázať, že to, o čom si písali, sa reálne dialo. Sedia dátumy, čas aj ich fyzická poloha. 

Odporúčané
3+1 najhoršie kriminálničky Slovenska. Vrahyne odsúdené na dlhoročné tresty a prečo hrozí Alene Zsuzsovej doživotie 3+1 najhoršie kriminálničky Slovenska. Vrahyne odsúdené na dlhoročné tresty a prečo hrozí Alene Zsuzsovej doživotie 6. novembra 2019, 13:33

Alena Zsuzsová bola pre Mariana Kočnera najbližšou osobou, ktorej veril natoľko, že jej, podľa výsledkov vyšetrovania, zveril objednávku vraždy za 50-tisíc eur. Hovoril jej o všetkom, čo sa práve dialo v jeho živote, a to vrátane ovplyvňovania politikov.

Nie je jasné, či sa v niektorých momentoch pred svojou podriadenou volavkou len chvastal svojimi kontaktmi na bývalých najvyšších ústavných činiteľov, alebo mal skutočne moc hýbať s nimi ako s figúrkami, minimálne niektoré jeho tvrdenia, stretnutia, sľuby a hrozby dávajú zmysel v širšom kontexte. Napríklad, až keď uzrel svetlo sveta prepis Threemy medzi Kočnerom a Zsuzsovou, Béla Bugár pred verejnosťou upravil svoje tvrdenie o tom, ako vyzeralo jeho stretnutie s vplyvným podnikateľom na Maldivách po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Domov
Zdieľať
Diskusia