Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2019, 13:48
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy

8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy
Zdroj: TASR
NEWS DOBROSLAV TRNKA ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK TIBOR GAŠPAR
Uložiť Uložené

Podnikateľ obvinený z vraždy novinára kvôli jeho práci mal, zdá sa, v minulosti pod palcom celú republiku. Vďaka kontaktom mu ekonomická trestná činnosť prechádzala. Dnes je už všetko úplne inak. Koho stiahol so sebou?

Marian Kočner obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ďalších, najmä ekonomických trestných činov, si za dve dekády pôsobenia stihol vybudovať veľmi silnú sieť kontaktov, ktorú teraz verejnosť odhaľuje vďaka jeho  údajnej komunikácii zo šifrovanej aplikácie Threema. Tú sa podarilo vyšetrovateľom objaviť po tom, čo bývalý príslušník SIS Peter Tóth odovzdal jeho telefón polícii. Prepis šifrovanej komunikácie postupne odhaľuje, ako fungovala korupcia na súdoch, v prokuratúre aj medzi policajtmi, ktorí na podnet ľudí ako Marian Kočner získavali kompromitujúce materiály o novinároch aj pavúkov ich rodín. 

Dozvedáme sa aj presnú mechaniku toho, ako sudcovia za provízie rozhodovali v prospech Mariana Kočnera. Vďaka komunikácií s konkrétnymi ľuďmi z justície vraj mohol riadiť aj to, kedy a kto bude v jeho prípadoch rozhodovať, vopred vedel, aké otázky dostane a ako súd dopadne. Z komunikácie vyplýva, že jej účastníci nikdy nepredpokladali, že by sa dostala k vyšetrovateľov a  ich bohorovnosť v konaní a komunikácii by mohla byť postihnutá podľa zákona.

8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema
8 osôb slovenskej justície, polície, politiky a komplicov, ktorých položil Marian Kočner a jeho Threema Zdroj: TASR - Martin Baumann

V súčasnosti už polícia aj súdy považujú správy z Threemy za natoľko dôveryhodné, že ich čítajú ako dôkazy počas súdneho procesu v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza v hodnote 69 miliónov eur. Aj keď Marian Kočner označuje prepis komunikácie za „fantazmagorický“ a popiera ho, počas minulého týždňa jeho obhajca paradoxne čítal správy, ktoré mali slúžiť ako dôkazy v prospech Kočnera. 

Odporúčané
10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko 6. októbra 2019, 11:33

Aj prípad dvojnásobnej vraždy novinára a jeho snúbenice je zachytený v správach z Threemy, aj keď prevažne v emotikonoch. Marian Kočner si vraj, v domnienke, že komunikáciu už nikto nikdy neuvidí, dohadovať s Alenou Zsuzsovou deň po vražde stretnutie.

Všetko sa to začalo dňom, keď polícia našla v dome vo Veľkej Mači zavraždeného Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Naplno sa to rozbehlo, keď prokurátor potvrdil, že novinár zomrel kvôli článkom, ktoré odkrývali ekonomickú trestnú činnosť.

Odvtedy už odstúpil premiér Robert Fico, kľúčoví ministri, nastala zmena na poste policajného prezidenta a výsledok je jednoznačný – vyšetrovací tím Kuciak označil páchateľov vraždy.

Bude trvať ešte veľmi dlho, kým sa podarí pretrhnúť celú sieť, ktorú Marian Kočner za dve dekády vytvoril. Postupne sa však darí odrezať tie najhrubšie prepojenia siahajúce až k vládnej moci, na ministerstvo spravodlivosti, na prokuratúru a dokonca aj do médií. Tlak verejnosti je čoraz silnejší, polícia berie sudcom telefóny a aj odstupovanie z kľúčových funkcií je čoraz častejšie. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Dnes sa pozrieme na 8 vplyvných osôb, predovšetkým z politiky a orgánov činných v trestnom konaní, ale aj na Kočnerových komplicov, ktorých stiahol so sebou od 21. februára 2018. S niektorými si písal cez Threemu, s ďalšími robil biznis, iných v komunikácii len spomínal a zatiaľ nie je jasné, aký mali vzťah.  

Robert Fico, predseda vlády, odstúpil 23. marca 2018

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 76364 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo odstúpili Robert Fico a Robert Kaliňák
  • Čo spája s Kočnerom bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara
  • Ako s Kočnerom spolupracoval bývalý generálny prokurátor Trnka
  • Ako a cez koho ovplyvňoval Kočner súdy
  • Čo hrozí Kočnerovým komplicom Ruskovi a Zsuzsovej
Domov
Zdieľať
Diskusia