Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. októbra 2019, 11:33
Čas čítania 14:22
Viktor Kniš

10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko

10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko
Zdroj: TASR - Martin Baumann
ZAUJÍMAVOSTI MARIAN KOČNER ROBERT FICO VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

V septembri 2018 dozorujúci prokurátor potvrdil, že motívom vraždy bola novinárska práca Jána Kuciaka. Polícia v týchto dňoch skončila vyšetrovanie a čaká sa na vznesenie obžaloby objednávateľom aj vykonávateľom ohavného činu, ktorý zmenil Slovensko.

Od 21. februára 2018 žijeme v krajine, kde kvôli investigatívnej práci chladnokrvne zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry po siedmich mesiacoch potvrdil, že išlo o vraždu na objednávku a motívom bola práca 27-ročného žurnalistu. 

Odporúčané
Najlepšie instagramové profily slovenských novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz Najlepšie instagramové profily slovenských novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz 24. septembra 2019, 17:07

Slovensko sa od vraždy výrazne zmenilo. Desiatky tisíc ľudí v uliciach dosiahli splnenie aspoň časti požiadaviek. Pod tlakom odstúpil najprv minister vnútra Robert Kaliňák a tri dni na to aj premiér Robert Fico. Ešte pár týždňov pred tým stáli spoločne s policajným prezidentom Tiborom Gašparom pri stole, na ktorom bolo v hotovosti položených milión eur – pre toho, kto pomôže objasniť vraždu novinára a jeho snúbenice.

Na snímke zľava prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie o vyšetrovaní vraždy, kde na stôl vyložili milión eur.

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: TASR - Marko Erd

Po odchode policajného prezidenta Gašpara postupne vyšetrovanie zločinu nabralo na obrátkach a na svetlo sveta sa vyplavilo množstvo informácií, ktoré priamo prepájajú najvyššie poschodia štátu a mafiu. 

Dnes vo väzbe sedia možní objednávatelia aj vykonávatelia dvojnásobnej vraždy a Slovensko čaká na výsledky oficiálne ukončeného vyšetrovania. Na to malo vplyv aj odhalenie komunikácie z tzv. Kočnerovej Threemy – šifrovanej aplikácie, prostredníctvom ktorej Marian Kočner obvinený z objednávky dvojnásobnej vraždy komunikoval.

„Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Marian Kočner do telefónu Jánovi Kuciakovi.

Denník N počas posledných mesiacov niektoré správy zverejnil, novinári však zatiaľ nezverejnili tie časti komunikácie, ktoré by mohli mať vplyv na vyšetrovanie vraždy. Marian Kočner si so svojou blízkou spolupracovníčkou, tiež obvinenou z objednávky vraždy, Alenou Zsuzsovou o Jánovi Kuciakovi vraj písal výsmešné správy aj po vražde: „Kua. To je dobrý nápad. Založím nadáciu sv. Jána Kuciaka – patróna novinárov. Kto bude lepší patrón ako ten, čo má v sebe patrón? Fuj, aký som hnusný. Dal som si hneď aj po hube,“ odpovedal na správu „Bude patrónom novinárov“ bola odpoveď Zsuzsovej v komunikácii zverejnenej Denníkom N

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: TASR - František Iván

V nasledujúcich riadkoch sme rozobrali 10 kľúčových momentov úzko spojených s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktoré zároveň súvisia aj s tým, v akej krajine žijeme. Keď v našom rozhovore Marek Vagovič ako Janov kolega porovnával 90. roky so súčasnosťou, konštatoval, že aj keď to bolo v minulosti, v období Mečiarizmu, naozaj tvrdé, nikdy neprišiel o život novinár: „Mafia sa aj naďalej snaží ovplyvňovať politiku, spoločnosť, políciu, prokuratúru, súdy,“ dodal pre Refresher. A potvrdzujú to aj správy z Kočnerovej Threemy.

Ku faktom pridáme aj spomienky šéfredaktora portálu Aktuality.sk, pre ktorý Ján Kuciak pracoval. Peter Bárdy pre Refresher prezradil, aký bol Jano človek, ako pracoval a ako si spomína na deň, keď musel členom redakcie oznámiť, že ich kolega už do práce nikdy nepríde. 

Odporúčané
O Kočnerovi sa mi sníva, bál som sa výbuchu auta. Nech mladí radšej sledujú Zomri ako konšpirátorov, hovorí Vagovič (Rozhovor) O Kočnerovi sa mi sníva, bál som sa výbuchu auta. Nech mladí radšej sledujú Zomri ako konšpirátorov, hovorí Vagovič (Rozhovor) 14. apríla 2019, 12:53

Články Jána Kuciaka

Ján Kuciak bol členom investigatívneho tímu Aktualít od roku 2015. Venoval sa veľkým kauzám, zaujímal sa o podozrivé prevody peňazí medzi firmami aj významných podnikateľov. 

Intenzívne sa venoval tzv. Panama Papers, venoval sa kauzám podnikateľa Miroslava Výboha, ale aj o firmách prepojených s Miroslav Bödörom. Ten je švagrom bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a otcom Norberta Bödöra, s ktorým si Kočner písal cez Threemu o ovplyvňovaní prokurátorov, vyšetrovateľov, sudcov a policajtov.

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: Martina Kušnírová/FB

Ján Kuciak poukazoval aj na podvody Ladislava Bašternáka, od ktorého si prenajímal byt Robert Fico a ktorý si v súčasnosti odpykáva 5-ročný trest za krátenie daní. 

Posledný článok, na ktorom pracoval, venoval talianskej mafii na Slovensku. Poukazoval na to, že jej chápadlá siahajú až na úrad vlády. Aktuality a mnohé ďalšie médiá zverejnili po vražde Kuciakovu reportáž o najsilnejšej talianskej mafii súčasnosti – 'Ndranghete.

Čerpala eurofondy v poľnohospodárstve a v reportáži Kuciak dokázal aj prepojenie vtedajšieho premiéra Roberta Fica, jeho hlavnej štátnej radkyne Márie Troškovej a pochybného podnikateľa Antonina Vadalu. Vadala je dnes v Taliansku stíhaný za pašovanie drog. Išlo o tak závažné zistenia, že vyšetrovatelia tesne po vražde za jeden z motívov Kuciakovej vraždy považovali aj tzv. „taliansku stopu.“

Mnoho článkov, ktoré Ján Kuciak napísal viedlo nakoniec k trestným stíhaniam a súdom s podvodníkmi a kriminálnikmi.

Spomienky šéfredaktora Petra Bárdyho: „O Janovi sa nedá povedať či bol introvert alebo extrovert. Keď pracoval, bol do práce zahľadený, ale vedel sa s nami normálne baviť a reagoval na úplne normálne témy. Vedel sa zabaviť a ísť s nami na pivo, keď išlo o prácu, vedel sa stopercentne sústrediť. Bol extrémne skromný, mal mimoriadne rád svoju partnerku a svoju rodinu. A hlavne investoval do svojho vzdelávania a do vzdelávania svojich nasledovníkov. Jano si robil doktorát a učil mladých študentov investigatívnu žurnalistiku. Uvedomoval si, že tento typ novinárskej práce potrebuje mladých nasledovníkov.“

Na snímke miesto činu, dom zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej

10 kľúčových momentov úzko prepojených s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice
10 kľúčových momentov úzko prepojených s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj

Spor Jána Kuciaka a Mariana Kočnera

Od začiatku roka 2017 sa Ján Kuciak podrobne zameral na podvody Mariana Kočnera – podnikateľa, ktorého meno sa objavilo aj na mafiánskych zoznamoch. Jeho meno sa spájalo so sýkorovcami aj piťovcami. Zavraždený novinár podľa Denníka N z celkovo 52 textov z tohto obdobia venoval Marianovi Kočnerovi skoro polovicu – 23 článkov. Všetky sa týkali podvodov, prepojení a káuz ako napríklad podvody Technopol alebo daňové podvody s hotelmi na Donovaloch. 

Ján Kuciak písal aj o kauze zmenky TV Markíza, kde figuruje okrem Mariana Kočnera aj Pavol Rusko. Obaja sú obžalovaní, že chceli údajne od Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur za pomoci falošných zmeniek. 

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Marian Kočner sa v septembri 2017 Jánovi Kuciakovi vyhrážal. Novinár ho vtedy podľa Denníka N oslovil s otázkou, či zbavovanie sa majetku súvisí s jeho rozsiahlym policajným preverovaním. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ reagoval Marian Kočner. Celý záznam rozhovoru je dostupný aj na YouTube.

Kuciak podal aj trestné oznámenie za vyhrážanie, no vyšetrovateľ ho uzavriel s tým, že Kočner vyhrážkami v telefonáte Kuciakovi nespáchal ani len priestupok.

V tom čase sa minister vnútra za Smer Robert Kaliňák Mariana Kočnera zastal, naopak, portálu Aktuality poslal ofenzívny odkaz: „Mám z toho vyjadrenia pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. Hľadanie špiny je to, čo robíte vy,“ povedal minister podľa Denníka N. 

Aj úplne posledný článok vydaný ešte za života Jána Kuciaka z 9. februára, teda 12 dní pred vraždou, bol venovaný Marianovi Kočnerovi a jeho podozrivým prevodom bytov v komplexe Five Star Residence v Bratislave. „Ďalšie zvláštne prevody okolo Kočnera. Súd chce zmazať firmu s dlhom 10 miliónov,“ znel titulok reportáže, v ktorej sa nachádzala aj infografika o tom, ako predal Kočner minimálne dvakrát 19 bytov.

Spomienky šéfredaktora Petra Bárdyho: „Jano bol analytik. Dokázal perfektne zanalyzovať dáta, ktoré si dal dokopy. Jeho práca však bola veľmi náročná na písanie. Tým, že odkrýval karuselové obchody medzi viacerými firmami, bielymi koňmi alebo fiktívnymi s.r.o-čkami, veľmi ťažko sa to napísalo do textu tak, aby to bolo zrozumiteľné. Zo začiatku bol problém pochopiť, čo vlastne píše, keď sme však začali používať infografiky a viac zamakali na úprave, bolo to lepšie. Neskôr Jano pochopil, ako to napísať, aby to bolo zrozumiteľné a až vtedy sme všetci prišli na to, ako si jeho zistenia zásadné. Vtedy sa začala zaujímať nielen verejnosť, ale aj orgány činné v trestnom konaní.“

Vražda

Bola streda, 21. februára 2018, keď do domu Jána Kuciaka vo Veľkej Mači v okrese Galanta prišiel strelec a na objednávku zavraždil novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Telá dvoch osôb  našli policajti až 25. februára – na podnet matky Martiny, ktorá sa niekoľko dní nedokázala skontaktovať so svojou dcérou. 

O jednom z najčiernejších momentov histórie našej krajiny sa verejnosť dozvedela 26. februára ráno. Policajný prezident Tibor Gašpar potvrdil, že obete zastrelili jednou zbraňou. 

26. februára vystúpil s vyhlásením aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár: „Garantujem, že rozpútam peklo, ak sa potvrdí, že skutok bol spáchaný v súvislosti prácou Jána Kuciaka,“ povedal v tom čase pred médiami. 

„Jano neskrýval ambíciu, že chce, aby Slovensko bola spravodlivejšia krajina,“ Peter Bárdy, šéfredaktor portálu Aktuality.sk

„Pri vyšetrovaní sa budeme samozrejme zaoberať aj tým, čomu sa novinár venoval, s akými ľuďmi bol v kontakte. Teraz budeme detailne analyzovať to, na čom pracoval a aký ďalší článok mal pripravený,“ hovoril generálny prokurátor na zázname denníka SME.

Spomienky šéfredaktora Petra Bárdyho: „Príchod do redakcie ráno v deň vraždy bol náročný, lebo ja už som to vedel, mal som tú informáciu asi 45 minút pred tým, ako som prišiel do práce. Cesta autom bola nekonečná, viezla ma v súčasnosti už manželka a ja som celý čas rozmýšľal, ako to poviem kolegom. Prišiel som, sadol som si ku stolu a vedel som, že to neviem vysvetliť a nemám ani žiadny plán ako to oznámiť. Potom mi zavolal Robert Kaliňák a potvrdil informáciu o vražde Jana. Tým, že som mal zvyšok redakcie na výjazdoch v regiónoch, všetkých som zastavil, museli odstaviť autá na odpočívadlách. Až keď som vedel, že sú v situácii, kedy ich taká strašná správa nemôže viac ohroziť, vtedy som im to povedal.“
 

Falošná talianska stopa

Na základe toho, o čom Ján Kuciak písal, bolo skoro jasné, že dvojnásobná vražda súvisí s jeho prácou. Potvrdzovali to aj slová okolia o jeho absolútnej nekonfliktnosti. V prvých dňoch vyšetrovania existovalo hneď niekoľko možných motívov, niektoré stopy smerovali na Slovensko, iné do zahraničia – obzvlášť do Talianska. Dôvodom bol práve rozpracovaný Kuciakov článok o talianskej mafii ’Ndrangheta z Kalábrie v Taliansku. Mnohé médiá sa spojili a článok zverejnili 28. februára 2018 krátko po polnoci ako posledný článok Jána Kuciaka.

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: Martina Kušnírová/FB

Keďže sa Kuciak skutočne intenzívne venoval talianskym podnikateľom pôsobiacim na Slovensku, teória dávala logiku. Vadalovci na čele s Antoniom ako zástupcovia štyroch talianskych rodín údajne čerpali dotácie a finančné príspevky na podnikanie v pôdohospodárstve. Pomáhať si vraj mali cez prepojenia na tajomníka Bezpečnostnej rady SR Viliama Jasaňa a hlavnú štátnu radkyňu Máriu Troškovú – priamo napojených na Roberta Fica a Úrad vlády.

Odporúčané
To, čo písal Marian Kočner do správ, je hnus. Vďaka komunikácii ale vieme, ako funguje jeho svet, hovorí Braňo Závodský (Rozhovor) To, čo písal Marian Kočner do správ, je hnus. Vďaka komunikácii ale vieme, ako funguje jeho svet, hovorí Braňo Závodský (Rozhovor) 17. septembra 2019, 15:26

Pomoc s vyšetrovaním poskytol Europol, FBI aj Scotland Yard. 1. marca boli Vadalovci zadržaní. Polícia zaistila aj komunikačné zariadenia, postupne však vyšetrovatelia od talianskej stopy na základe zaistených dôkazov ustupovali.

Spomienky šéfredaktora Petra Bárdyho: „Ťažko povedať, či mali Janove články dostatočnú pozornosť. Je pravda, že v istej dobe bolo na Slovensku čitateľsky zaujímavejšie siahnuť po bulvári. Po vražde sa ukázalo, že je istá skupina ľudí – a nie je ich málo, ktorí chcú čítať aj nebulvárne spravodajstvo. Dá sa povedať, že Janove zistenia ťažko mohli pred vraždou konkurovať bulvárnym témam, dnes je spravodajstvo u nás podstatne viac sledované ako bulvár u konkurencie.“
(Pozn. red. Aktuality.sk sú najčítanejším webom na Slovensku posledných mesiacov, v septembri portál navštívilo 2,6 milióna ľudí s náskokom 150-tisíc pred druhým SME. Bulvárna Pluska je na 4. mieste s menej ako 2 miliónmi. zdroj: Živé.sk)

Vykonávatelia

17. septembra 2018 zverejnil dozorujúci prokurátor identikit osoby. 27. septembra už  špecializovaná jednotka NAKA zadržala osem podozrivých. Medzi nimi aj štvoricu dnes obvinených z objednávky a vykonania dvojnásobnej vraždy – vodiča Tomáša Szabóa, strelca Miroslava Marčeka  a sprostredkovateľa Zoltána Andruska. Posledný menovaný začal spolupracovať s políciou a po jeho svedectve, na druhý deň, zadržali policajti aj Alenu Zsuzsovú, ako sa neskôr ukázalo Kočnerovu spoločníčku obvinenú z objednávky vraždy.

Na snímke polícia odvádza Tomáša Szabóa, jedného z vykonávateľov vraždy.

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: TASR - Dušan Hein

„Pri Threeme sú dôkazy aj o samotnej vražde Jána Kuciaka, to vôbec nezverejňujeme,“ povedala Monika Tódová v rozhovore so Sajfom.

Zoltán Andruskó, sprostredkoval celú akciu a odovzdal peniaze dvojici vykonávateľov Tomášovi Szabóovi a Miroslavovi Marčekovi. Aktuality informujú, že pôvodná suma za vraždu mala byť 70-tisíc eur, z toho 20 tisíc bolo odpustenie dlhu. Vykonávatelia teda dostali za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 50-tisíc eur v hotovosti. Po medializácii prípadu žiadali viac peňazí, nie je však jasné, či ich skutočne dostali. 

Kuciakov domovský portál Aktuality na základe získaného dokumentu o väzbe informoval aj o príprave vraždy. Alena Zsuzsová už na prvé stretnutie priniesla  podklady, vedela, kde sa Ján Kuciak pohybuje, mala jeho fotky a adresu – pravdepodobne od bývalého člena SIS Petra Tótha. Vykonávatelia si miesto činu prišli obhliadnuť minimálne 7-krát. Prvýkrát 5. februára, poslednýkrát 2 dni pred streľbou. 

Na snímke polícia odvádza Miroslava Marčeka, údajného strelca. 

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: TASR - Dušan Hein

Keď sa Zsuzsová dozvedela, že zavraždili aj Kuciakovu snúbenicu Martinu, bola údajne nahnevaná. Vykonávatelia nevedeli, kto je Ján Kuciak. Pravdepodobne nečakali taký mediálny záujem. Polícia už v októbri 2018 potvrdila, že objednávateľkou síce je Alena Zsuzsová, keďže však o nej novinár nikdy nepísal, má podozrenie, že pôvodným iniciátorom vraždy je niekto iný. 

Odporúčané
SIS-kári mi zlámali rebrá, Rezešovci ovládali celý východ. Mysleli si, že sú polobohovia, hovorí Arpád Soltész (Rozhovor) SIS-kári mi zlámali rebrá, Rezešovci ovládali celý východ. Mysleli si, že sú polobohovia, hovorí Arpád Soltész (Rozhovor) 4. marca 2019, 10:41

Objednávatelia

Zoltán Andruskó spolupracoval s políciou od úplného začiatku. Už v septembri 2018 vypovedal, že pôvodným objednávateľom vraždy investigatívneho žurnalistu je Marian Kočner. Polícia vznesené Kočnerovi obvinenie z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej 8. marca 2019, viac ako rok po vražde. Dôvodom, prečo si vraždu objednal, bola podľa prokuratúry „jeho novinárska činnosť.“

Marian Kočner si vraj vraždu objednal práve u Aleny Zsuzsovej, ktorá následne povolala sprostredkovateľa Andruskóa. Alena Zsuzsová je totiž obvinená aj z vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Podľa jej obhajcu Štefana Neszméryho odmieta akúkoľvek účasť na vraždách a nemá žiadnu vedomosť o tom, kto si ich objednal.

Novinári, ktorí mali možnosť nahliadnuť do zatiaľ nezverejnených správ z Threemy tvrdia, že sa medzi nimi nachádzajú aj také, ktoré priamo usvedčujú Mariana Kočnera. „Pri Threeme sú dôkazy aj o samotnej vražde Jána Kuciaka, to vôbec nezverejňujeme,“ povedala Monika Tódová v rozhovore so Sajfom.

Na snímke vpravo Alenu Zsuzsová, obvinená z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Protesty

Už pár dní po vražde pocítila potrebu reagovať a reflektovať ohavný zločin aj široká verejnosť. Ako inak dať vládnej garnitúre najavo nespokojnosť, ako osobnou účasťou na protestoch, ktoré mali jasne vytýčené požiadavky. Išlo o najväčšie protesty v histórii Slovenska od Nežnej revolúcie v roku 1989.

„Najzásadnejšia udalosť, ktorá sa stala od vraždy? Demisia Roberta Fica. Myslím si, že keby nepodal demisiu, tak je tu do teraz,“ Peter Bárdy – šéfredaktor Aktuality.sk

Organizátori protestov žiadali „novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie alebo prepojenia na organizovaný zločin“. Okrem vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej žiadali účastníci zhromaždenia s názvom „Postavme sa za slušné Slovensko“ aj odstúpenie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara. 

Podľa informácií Denníka N sa len v Bratislave zišlo na námestí podľa odhadov približne 50-tisíc ľudí. „Verejnosť sa celkovo zišla najmenej vo viac než 40 mestách. Také masové a také rozsiahle pochody Slovensko vo svojej modernej histórii ešte nezažilo,“ píše Denník N, podľa ktorého aj v ďalších mestách protestovali celkovo desaťtisíce ľudí.

Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave 5. apríla 2018

10 kľúčových momentov úzko prepojených s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice
10 kľúčových momentov úzko prepojených s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Zdroj: TASR – Michal Svítok
Spomienky šéfredaktora Petra Bárdyho: „Pre Jana bola žurnalistická práca do istej miery archeológia alebo skladanie puzzle. Jano bol systematický človek. Jemu sa páčilo, keď mal pokope zhluk dát a vedel v nich niečo nájsť. Zároveň to pre neho malo zmysel, keď to bolo užitočné aj pre spoločnosť. Jano neskrýval ambíciu, že chce, aby Slovensko bola spravodlivejšia krajina. Mohol ostať v školstve a mohol edukovať mladých študentov a on sa rozhodol, že bude aktívny v žurnalistike. Robil aj rôzne iné práce, bol vedený aj ku manuálnej práci. Mohol by sa zobrať do zahraničia a robiť za podstatne väčšie peniaze ako zarábal na Slovensku. Pre neho však bolo dôležité priniesť osobný vklad, aby bola naša krajina lepšou.“

Pád Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Tibora Gašpara

Keď sa trojica zodpovedných spoločne postavila pred médiá len niečo viac ako 24 hodín po oznámení ohavného činu s miliónom eur v hotovosti na stole, mnohí neverili vlastným očiam.

Tlačová konferencia mala názov: „Aktuálne informácie v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky.“  Jedinou informáciou však bolo, že sa expresne podarilo zohnať milión pre človeka, ktorý príde s relevantnými informáciami a usvedčí vraha. Robert Fico Máriu Troškovú bránil, vraždu označil za úkladnú. 

Po približne dvoch týždňoch už predstavitelia strany SMER-SD oznamovali demisie. Exminister vnútra z funkcie odišiel 12. marca bez toho, aby odvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Odvolanie žiadal okrem opozície aj koaličný partner Most-Híd. Tibora Gašpara nedokázal odvolať ani Kaliňákov nástupca Tomáš Drucker, ktorý nevydržal vo funkcii ministra vnútra ani mesiac. 

Odporúčané
Michal Kovačič: Som feminista, nesúhlasím však so všetkým. Zuzka nadáva, že kritizujem Game of Thrones (Rozhovor) Michal Kovačič: Som feminista, nesúhlasím však so všetkým. Zuzka nadáva, že kritizujem Game of Thrones (Rozhovor) 3. mája 2019, 14:16

15. marca oficiálne podal demisiu aj premiér Robert Fico. Nahradil ho Peter Pellegrini. Expremiér dal však pri odchode hneď dvakrát jasne najavo, že zostáva v čele strany, len musel ustúpiť kolegom z koalície, aby udržal vládu: „Dámy a páni, ja sa vôbec s vami nelúčim, skoro sa uvidíme na tlačových konferenciách a ako predseda najsilnejšej strany budem súčasťou koaličnej rady s tým, že sa absolútne spolieham na profesionalitu Petra Pellegriniho,“ povedal Robert Fico.

Odstupujúci premiér Robert Fico (vľavo) a prezident SR Andrej Kiska 15. marca 2018 v Bratislave. „Pán prezident, ty buď kľudný, ja nikam neodchádzam," povedal Fico Kiskovi.

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: TASR - Martin Baumann

Z tohto dňa pochádza aj nezabudnuteľný moment, ktorý obehol slovenský internet, keď Robert Fico vysmial prezidenta Andreja Kisku počas oficiálnej demisie: „Pán prezident, ty buď kľudný, ja nikam neodchádzam, ja chcem byť aktívnym predsedom politickej strany,“ dodal s úškrnom predseda Smeru. Moment zachytáva a video Denníka N.

Tibor Gašpar nakoniec odstúpil až v máji 2018 so slovami, že nechce, aby policajný zbor musel riešiť útoky verejnosti, informoval vtedy Trend.

„Nech sudkyňa so zmenkami robí, čo má, lebo skončí „na Kuciaka“,“ písal Kočner bývalej štátnej tajomníčke Jankovskej cez Threemu po vražde, keď chcel, aby na jeho pokyn sudkyňa ovplyvňovala konania o markizáckych zmenkách 

Pod vedením Tibora Gašpara došlo pri vyšetrovaní vraždy ku viacerým pochybeniam – miesto činu obhliadal nekvalifikovaný patológ a medzi prvými bol na mieste dvojnásobnej vraždy šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, čo policajný prezident dlho popieral. Aj Róbert Krajmer nakoniec z funkcie odstúpil. 

Spomienky šéfredaktora Petra Bárdyho: „Najzásadnejšia udalosť, ktorá sa stala od vraždy? Demisia Roberta Fica. Myslím si, že keby nepodal demisiu, tak je tu do teraz. Otriasol by sa a ani ten tlak ulice by už nebol taký silný. Keby politicky prežil prvý mesiac, v krajine by sa nič nezmenilo a s Tiborom Gašparom a ďalšími by ty bol aj teraz.“

Vyšetrovanie

Po odchode Tibora Gašpara, ktorého vo funkcii vystriedal Milan Lučanský, došlo ku výraznému posunu vo vyšetrovaní. Keď v septembri 2018 obvinila polícia štyroch zadržaných, Slovensko prvýkrát po dlhej dobe uzrelo svetlo na konci tunela spravodlivosti. 

Alena Zsuzsová mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Szabó mal strieľať, Miroslav Marček mal byť šofér (Marček sa už následne priznal, že strieľal a šoférom mal byť Szabó) a Zoltán Andruskó mal byť sprostredkovateľ. Ten údajne vypovedal, že hlavným objednávateľom vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bol Marian Kočner, informuje SME.

V októbri 2018 sa sám na polícii prihlásil ďalší kľúčový svedok ochotný spolupracovať s políciou pri vyšetrovaní, pravdepodobne v snahe vyhnúť sa vlastnému trestnému stíhaniu. Bývalý novinár Peter Tóth bol v minulosti príslušníkom Slovenskej informačnej služby, neskôr pre Mariana Kočnera sledoval novinárov, vrátane Jána Kuciaka. 

„Vyšetrovateľom priznal, že pre Kočnera sledoval pred vraždou nielen Kuciaka, ale aj reportéra Aktualít Mareka Vagoviča, reportéra SME Adama Valčeka, šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba a aj autorku tohto textu Moniku Tódovú,“ píše Monika Tódová o Tóthovi.

Na snímke vyšetrovací spis počas tlačovej konferencie o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej 14. marca 2019

10 kľúčových momentov úzko prepojených s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice
10 kľúčových momentov úzko prepojených s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Zdroj: TASR - Martin Baumann

„Vyšetrovateľom priznal, že pre Kočnera sledoval pred vraždou nielen Kuciaka, ale aj reportéra Aktualít Mareka Vagoviča, reportéra SME Adama Valčeka, šéfredaktora časopisu .týždeň Štefana Hríba a aj autorku tohto textu Moniku Tódovú,“ píše samotná Monika Tódová, redaktorka Denníka N. Za tisíce eur od Kočnera Peter Tóth vyhotovoval fotografie, videá, prípadne analýzy.

V januári 2019 odovzdal Tóth vyšetrovateľom telefón, ktorý sa nachádzal v jednom z áut Mariana Kočnera. Niekoľko mesiacov neskôr sa technikom z Europolu podarilo prelomiť prístup do zariadenia. Zo zálohy získali prepis komunikácie zo šifrovanej aplikácie Threema medzi majiteľom telefónu Marianom Kočnerom a viacerými osobami. Medzi nimi aj s Alenou Zsuzsovou, Norbertom Bödörom a ďalšími. Písal si s nimi o ovplyvňovaní polície, prokurátorov, vyšetrovateľov aj rozhovoroch s predstaviteľmi vládnych strán.

Odporúčané
5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 23. augusta 2019, 15:00

Denník N a Aktuality sa rozhodli zverejniť len tie časti komunikácií, ktoré nemôžu mať priamy vplyv na dnes už ukončené vyšetrovanie. Monika Tódová, Marek Vagovič a ďalší, ktorí mali priamy prístup ku kompletným 600 stranám, už v niekoľkých rozhovoroch naznačili, že prepis obsahuje aj niekoľko priamych dôkazov, ktoré usvedčujú Mariana Kočnera z objednávky dvojnásobnej vraždy. 

Spomienky šéfredaktora Petra Bárdyho: „Neviem, či sa Aktuality veľmi zmenili navonok. Myslím si, že robíme tú istú robotu, čo sme robili pred tým – čiže investigatívna žurnalistika je pre nás jedným zo základných pilierov. Vnútorne, myslím si, že si uvedomujeme, ad 1, že sme smrteľní a že môže existovať spoločenská objednávka u istej skupiny ľudí, ktorých môžeme nazývať mafia alebo podsvetie na to, aby zavraždili novinára. Bolo by príliš zúfalé myslieť si, že sa to nemôže zopakovať. Uvedomujeme si, že je tu takáto hrozba, preto si dávame viac pozor. Používame iné spôsoby na komunikáciu, používame iné aplikácie na zdieľanie obsahu a komunikáciu ako pred tým, pretože chceme byť chránení.“

Kočnerova Threema a prepojenie na ďalšie kauzy

Kočnera pôvodne zadržali už 20. júna 2018. Na základe príkazu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry ho policajti zaistili pre podozrenie z falšovania zmeniek TV Markíza. 

Dnes už vieme, že sa počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka podarilo objaviť minimálne ďalšie dve desiatky podozrení z trestnej činnosti. Úrad špeciálnej prokuratúry hovorí, že ide o poznatky a získané dôkazy o „závažnej protispoločenskej a protiprávnej činnosti ďalších osôb, vrátane predstaviteľov štátnych orgánov.

Na snímke Marian Kočner počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, september 2019.

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: TASR - Michal Svítok

Keď bol Marian Kočner vo väzbe, polícia urobila v jeho nehnuteľnostiach domové prehliadky, pri ktorých sa im podarilo zaistiť USB kľúč.

Ten bol položený na stole a obsahoval zvukové nahrávky z kauzy Gorila, v ktorej figuruje aj jeden hlavných predstaviteľov finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a týka sa podozrení z korupcie a financovania niektorých strán vrátane Smeru a SDKÚ. Pred pád dňami, dnes už bývalý, šéf vyšetrovacieho tímu Lukáš Kyselica potvrdil pre Denník N, že podľa znaleckého posudku hlasy na nahrávke sú pravé. 

Suverénne najviac zistení však do dnešného dňa vyplynulo z tzv. Kočnerovej Threemy. Z nej sa dozvedáme o prepojeniach podnikateľov na najvyšších predstaviteľov štátu. V domnienke, že je komunikácia neodhaliteľná, Kočner komunikoval o vybavovaní prípadov za pomoci sudcov, obsadzovaní miest a korupcii. V týchto dňoch Denník N zverejnil ďalšie správy, tentokrát sa týkali štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej zo Smeru.

Odporúčané
Za Mečiara sa mi mafiáni v mraziarňach vyhrážali likvidáciou, dnes vládne ekonomická mafia, hovorí Patrik Herman (Rozhovor) Za Mečiara sa mi mafiáni v mraziarňach vyhrážali likvidáciou, dnes vládne ekonomická mafia, hovorí Patrik Herman (Rozhovor) 15. februára 2019, 11:49

Tá vraj, na základe pokynov od Kočnera, dirigovala sudkyňu, ktorej bol pridelený prípad markizáckych zmeniek: „Nech sudkyňa so zmenkami robí, čo má, lebo skončí „na Kuciaka“,“ písal Kočner Jankovskej po vražde. 

Spomienky šéfredaktora Petra Bárdyho: „Nemyslím si, že bude mať vražda ešte ďalší vplyv na voľby 2020. Karty sú rozdané už vyše jeden a pol roka. Neovplyvní to konšpirátorov ani šíriteľov dezinformácií, ani keby boli ešte nejaké nové zistenia. Rovnako to neovplyvní ani druhú stranu – ľudí, ktorí chápu, že je dôležité vyšetriť Kuciakovu vraždu. Chápu, že sa objavili natoľko závažné zistenia, že treba spoločnosť upratať. Tí si uvedomujú, že nie je cesta odovzdať krajinu do rúk antisystémovým politikom. Vedia, že je dôležité opraviť štát. Ak by sme ho odovzdali, je to len na krok od situácie, aká je v Poľsku alebo v Maďarsku. To si podľa mňa neželá nikto, kto chápe zmysel demokracie.“
Domov
Zdieľať
Diskusia