Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2019, 11:33
Čas čítania 14:22
Viktor Kniš

10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko

10 dôležitých informácií o tom, prečo zavraždili Jána Kuciaka a jeho snúbenicu a aký vplyv mala vražda na Slovensko
Zdroj: TASR - Martin Baumann
ZAUJÍMAVOSTI MARIAN KOČNER ROBERT FICO VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

V septembri 2018 dozorujúci prokurátor potvrdil, že motívom vraždy bola novinárska práca Jána Kuciaka. Polícia v týchto dňoch skončila vyšetrovanie a čaká sa na vznesenie obžaloby objednávateľom aj vykonávateľom ohavného činu, ktorý zmenil Slovensko.

Od 21. februára 2018 žijeme v krajine, kde kvôli investigatívnej práci chladnokrvne zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry po siedmich mesiacoch potvrdil, že išlo o vraždu na objednávku a motívom bola práca 27-ročného žurnalistu. 

Odporúčané
Najlepšie instagramové profily slovenských novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz Najlepšie instagramové profily slovenských novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz 24. septembra 2019, 17:07

Slovensko sa od vraždy výrazne zmenilo. Desiatky tisíc ľudí v uliciach dosiahli splnenie aspoň časti požiadaviek. Pod tlakom odstúpil najprv minister vnútra Robert Kaliňák a tri dni na to aj premiér Robert Fico. Ešte pár týždňov pred tým stáli spoločne s policajným prezidentom Tiborom Gašparom pri stole, na ktorom bolo v hotovosti položených milión eur – pre toho, kto pomôže objasniť vraždu novinára a jeho snúbenice.

Na snímke zľava prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar, predseda vlády SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie o vyšetrovaní vraždy, kde na stôl vyložili milión eur.

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: TASR - Marko Erd

Po odchode policajného prezidenta Gašpara postupne vyšetrovanie zločinu nabralo na obrátkach a na svetlo sveta sa vyplavilo množstvo informácií, ktoré priamo prepájajú najvyššie poschodia štátu a mafiu. 

Dnes vo väzbe sedia možní objednávatelia aj vykonávatelia dvojnásobnej vraždy a Slovensko čaká na výsledky oficiálne ukončeného vyšetrovania. Na to malo vplyv aj odhalenie komunikácie z tzv. Kočnerovej Threemy – šifrovanej aplikácie, prostredníctvom ktorej Marian Kočner obvinený z objednávky dvojnásobnej vraždy komunikoval.

„Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Marian Kočner do telefónu Jánovi Kuciakovi.

Denník N počas posledných mesiacov niektoré správy zverejnil, novinári však zatiaľ nezverejnili tie časti komunikácie, ktoré by mohli mať vplyv na vyšetrovanie vraždy. Marian Kočner si so svojou blízkou spolupracovníčkou, tiež obvinenou z objednávky vraždy, Alenou Zsuzsovou o Jánovi Kuciakovi vraj písal výsmešné správy aj po vražde: „Kua. To je dobrý nápad. Založím nadáciu sv. Jána Kuciaka – patróna novinárov. Kto bude lepší patrón ako ten, čo má v sebe patrón? Fuj, aký som hnusný. Dal som si hneď aj po hube,“ odpovedal na správu „Bude patrónom novinárov“ bola odpoveď Zsuzsovej v komunikácii zverejnenej Denníkom N

10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať
10 kľúčových momentov v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ktoré by si mal poznať Zdroj: TASR - František Iván

V nasledujúcich riadkoch sme rozobrali 10 kľúčových momentov úzko spojených s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktoré zároveň súvisia aj s tým, v akej krajine žijeme. Keď v našom rozhovore Marek Vagovič ako Janov kolega porovnával 90. roky so súčasnosťou, konštatoval, že aj keď to bolo v minulosti, v období Mečiarizmu, naozaj tvrdé, nikdy neprišiel o život novinár: „Mafia sa aj naďalej snaží ovplyvňovať politiku, spoločnosť, políciu, prokuratúru, súdy,“ dodal pre Refresher. A potvrdzujú to aj správy z Kočnerovej Threemy.

Ku faktom pridáme aj spomienky šéfredaktora portálu Aktuality.sk, pre ktorý Ján Kuciak pracoval. Peter Bárdy pre Refresher prezradil, aký bol Jano človek, ako pracoval a ako si spomína na deň, keď musel členom redakcie oznámiť, že ich kolega už do práce nikdy nepríde. 

Odporúčané
O Kočnerovi sa mi sníva, bál som sa výbuchu auta. Nech mladí radšej sledujú Zomri ako konšpirátorov, hovorí Vagovič (Rozhovor) O Kočnerovi sa mi sníva, bál som sa výbuchu auta. Nech mladí radšej sledujú Zomri ako konšpirátorov, hovorí Vagovič (Rozhovor) 14. apríla 2019, 12:53

Články Jána Kuciaka

Domov
Zdieľať
Diskusia