Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2019, 17:07
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie instagramové profily slovenských novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz

Najlepšie instagramové profily slovenských novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz
Zdroj: Denník SME/Youtube
ZAUJÍMAVOSTI ADAM VALČEK ZUZANA KOVAČIČ HANZELOVÁ
Uložiť Uložené

Kvalitní slovenskí novinári sú konečne aj na Instagrame. Na profiloch zdieľajú aktuálne informácie, zistenia, pozadie tlačových konferencií a veľa ďalšieho.

Slovenskí novinári zo známych denníkov sú na Instagrame úspešní a ich profily sledujú tisícky ľudí. Zatiaľ je len veľmi málo tých, ktorí pochopili fungovanie najrýchlejšie rastúcej sociálnej siete a sú ochotní jej venovať svoj čas.

Nezabúdajú na to, že sú stále novinármi a ich práca podlieha novinárskej etike, hľadajú však vhodný jazyk: „Pri publikovaní príspevkov na sociálnych sieťach vždy myslím na to, že vystupujem ako novinárka a reportérka Denníka N. Forma publikovania príspevkov na Instagrame je iná ako pri písaní samotného textu, ale Instagram vnímam ako príležitosť prerozprávať alebo komentovať moju prácu voľnejším jazykom,“ prezrádza Monika Tódová.

Otázku, či príspevky novinárov neprekračujú hranice novinárskej etiky sme položili aj Adamovi Valčekovi: „Nad touto otázkou premýšľam pred každou sériou vysvetľujúcich storiek a v podstate pred každou storkou, ktorú robím, aj keď je zo súkromia či zákulisia novín, premýšľam, či je v súlade s novinárskmi pravidlami a štandardmi. Snažím sa robiť Instagram spôsobom, ktorý je s nimi v súlade. Prvýkrát sa mi stalo včera, že sa mi follower ozval, či je v poriadku, keď som zdieľal storku o farbení vlasov Mariana Kočnera a dlho mi to nedalo potom spať, ale uzatvoril som to tak, že to bolo v poriadku, pretože nešlo o robenie si srandy z Kočnera, ale o informovanie o niečom, čo sa stalo na sociálnych sieťach a v bulvárnych médiách.“

Odporúčané
Moma: Nedostávame zaplatené za počet lajkov, zrušenie počítadla by som prijala. Čo hovorí na novinku Instagramu psychológ? Moma: Nedostávame zaplatené za počet lajkov, zrušenie počítadla by som prijala. Čo hovorí na novinku Instagramu psychológ? 8. augusta 2019, 18:32

Dobrou správou však je, že medzi aktívnych používateľov Instagramu na pracovné účely sa zaradili tí, ktorí pracujú na najväčších kauzách, majú prístup k aktuálnym aj exkluzívnym informáciám a aktívne navštevujú tlačové konferencie. V prípade, že v niektorej z tém nie sú doma, prípadne sa jej práve nevenujú, majú vo zvyku odkázať na relevantný zdroj, z ktorého sa môžeme dozvedieť všetko dôležité.

Uvedomujú si pri tom, že ich sledujú aj tí, o ktorých píšu: „Vo všeobecnosti platí, že nikdy nič nepoviem, čo by som si nedovolila aj v práci. Často sa ma followeri pýtajú na názor na politikov alebo nejaké hnutie a nikdy na to neodpovedám. Môj instagram sledujú pozorne aj politici, viackrát na to už reagovali a komentovali to, takže pre mňa je to rovnaké verejné fórum ako ktorékoľvek iné a dodržujem tam presne tie isté etické princípy ako všade inde,“ hovorí Zuzana Kovačič Hanzelová

Popri tom dokážu slovenskí novinári na Instagrame najvážnejšie témy vyvážiť aj primeranou dávkou príspevkov zo súkromia, čo z nich v konečnom dôsledku robí influencerov. Dokonca takých, po ktorých budú možno čoskoro sledovatelia kopírovať aj spotrebiteľské návyky. My sme ich v tejto súvislosti oslovili, aby nám o svojej motivácii pôsobiť na sociálnej sieti prezradili čosi viac. 

Dozvieš sa, prečo Moniku TódovúZuzanu Kovačič Hanzelovú a Adama Valčeka sledovať, čo na svojich profiloch zdieľajú a či v konečnom dôsledku môžu mať ich príspevky dopad na followerov. Postupne sa pridávajú aj ďalší, nedávno začal byť aktívny napríklad aj Michal Kovačič. Ako protipól nám Braňo Závodský prezradil, prečo zatiaľ na Instagrame nefiguruje. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ktorí slovenskí novinári používajú Instagram a prečo
  • Prečo môžu podľa Moniky Tódovej ovplyvniť instagramové profily novinárov blížiace sa voľby
  • Čo by nikdy na svojom profile nezverejnila Zuzana Kovačič Hanzelová
  • Čo chystá pre svojich followerov Adam Valček
  • Prečo nemá Braňo Závodský Instagram
Odporúčané
5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 23. augusta 2019, 15:00

Monika Tódová – @todovamonika

Monika Tódová sa vo svojich textoch v Denníku N venuje domácej politike aj investigatívnej žurnalistike. Patrí medzi najaktívnejších novinárov na tlačovkách, často konfronuje politikov aj s kontroverznejšími otázkami, ktoré vyplývajú nielen z verejných informácií, ale aj z jej vlastných zistení.

Jej otázky už viackrát iniciovali prekvapenosť v tvárach najvyšších predstaviteľov štátu vrátane bývalého premiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Prvý menovaný si neraz neodpustil ani ofenzívne urážky na jej adresu.

Na svojom Instagrame Monika Tódová zverejňuje informácie o tom, čo sa práve na slovenskej politickej scéne deje a mapuje aktuálne dianie: „Chcela som, aby sa k výsledkom našej práce v Denníku N dostalo čo najviac ľudí, vrátane mladých, ktorí dnes už možno častejšie ako Facebook používajú práve Instagram. Založila som si ho približne pred rokom a pol a pred niekoľkými mesiacmi som začala publikovať aj storky,“ komentuje novinárka Monika Tódová svoju motiváciu založiť si profil na Instagrame. 

Monika Tódová ako moderátorka vedie diskusiu s dvoma kandidátmi na prezidenta 

Najlepšie slovenské instagramové profily novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz
Najlepšie slovenské instagramové profily novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz Zdroj: Foto: Vladimír Šimíček

Práve instagramové príbehy sú v súčasnosti veľmi obľúbeným a zároveň logickým nástrojom, ako sa môže človek k informáciám dostať. Aktívne ich využíva aj Monika.

Fotí a zverejňuje snímky hlavných aktérov súdnych pojednávaní, a tak jej sledovatelia napríklad majú možnosť asociovať mená predstaviteľov veľkých káuz aj s tvárami. K fotografiám často pridáva ich citáty alebo komentuje, čo sa už udialo, prípadne bude diať v súvislosti s týmito osobami.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

„Bavia ma storky. Ponúkajú veľa možností, ako politiku a vážne kauzy prezentovať vtipným jazykom,“ dodáva Monika Tódová. Jej príbehy publikované na 24 hodín skutočne pobavia každého, kto má aspoň minimálnu znalosť politických pomerov na Slovensku.

Okrem toho nás občas zoberú do pozadia jej práce. Máme možnosť vidieť, ako to v redakcii Denníka N vyzerá, kedy nefunguje kávovar a kedy pracujú s kolegami do noci.

Výber z instagramových príbehov Moniky Tódovej o práci špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika

Najlepšie slovenské instagramové profily novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz
Najlepšie slovenské instagramové profily novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz

Monika Tódová si dôležitosť svojej práce uvedomuje a má jasno v tom, že prístup k aktuálnym, overeným a objektívnym informáciám môže rozhodnúť v kľúčových situáciách a jedna taká nás čaká už na prelome februára a marca v roku 2020, kedy sa budú konať ďalšie parlamentné voľby.

Môžu sa vďaka Instagramu zaujímať o dianie na Slovensku viac? „To dúfam. Keď som ja mala 15, kupovala som si každé ráno cestou do školy papierové noviny a potom ich niekedy čítala v škole aj pod lavicou, dnes je to jednoduchšie, stačí mobil a viete si prečítať nie jedny, ale všetky noviny, ktoré na Slovensku vychádzajú. Každý mladý by sa mal zaujímať o to, čo sa deje v krajine a je jedno, či to robí prostredníctvom storiek alebo má rád papierové noviny. Dôležité je, že je informovaný a môže sa potom slobodne rozhodovať napríklad vo voľbách.“

Monika Tódová pár dní po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej u Braňa Závodského hovorí o práci novinára a jeho posledných článkoch, ktoré venoval hlavne podozreniam z daňových podvodov ľudí blízkych Smeru-SD. Rozprávali sa aj o vyhrážkach Kočnera smerom k Jánovi Kuciakovi. Marian Kočner je dnes spolu s ďalšími ľuďmi obvinený z objednávky dvojnásobnej vraždy

 

V rámci pravidelných formátov Monika Tódová každé ráno zverejní titulku tlačeného Denníka N, vďaka čomu sa dozvieš, ktorá téma z uplynulého dňa rezonovala našou krajinou alebo celým svetom najviac.

Okrem toho sa jej darí odhadnúť aj správny pomer príspevkov zo súkromia, práce a backstage záberov, takže sa pri sledovaní jej profilu nebudeš nudiť a zároveň sa veľa dozvieš.  „Snažím sa v storkách zverejňovať čo najviac o mojej práci, dávam preto odkazy na moje články, moje komentáre na politiku a keď som v teréne, napríklad na súde alebo na rozhovore, snažím sa followerom ukázať aj zákulisie, ktoré sa často do samotného textu nedostane. Každé ráno tiež zverejňujem titulku papierového Denníka N,“ dodáva investigatívna novinárka k svojmu pôsobeniu na populárnej sociálnej sieti.

 
Monika Tódová v Sajfovej show LVL LAma
Najlepšie slovenské instagramové profily novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz
Najlepšie slovenské instagramové profily novinárov, ktoré ťa zoberú do pozadia žurnalistiky, investigatívy a káuz Zdroj: Sajfa/YouTube

Zuzana Kovačič Hanzelová – @zuzanahanzelova

Zuzana Kovačič Hanzelová pracuje v denníku SME od októbra 2018 po tom, čo odišla z RTVS, keď sa na post generálneho riaditeľa dostal Jaroslav Rezník. Venuje sa primárne tvorbe video obsahu, ktorý denník zverejňuje okrem svojej stránky aj priamo na YouTube. Na Instagrame má už skoro 30-tisíc sledovateľov, čo súvisí aj so skutočnosťou, že ju ľudia majú možnosť vnímať aj vizuálne

Jej práca sa síce netýka len politikov, na rozhovory si často pozýva aj iné známe osobnosti, ktoré k nej majú nejakým spôsobom blízko. Veľmi sledovaným sa stal aj jej rozhovor s členmi Ultrazvuku, keď naň reagovali napríklad aj Rytmus alebo Separ. Zuzana Hanzelová však dostala možnosť spovedať kandidátov pred prezidentskými voľbami a je zároveň známou bojovníčkou za práva žien.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68581 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo by nikdy na svojom profile nezverejnila Zuzana Kovačič Hanzelová
  • Čo jej vadí na Facebooku
  • Čo chystá pre svojich followerov Adam Valček a prečo jeho Instagram rastie najrýchlejšie
  • Ako vyberajú novinári obsah, ktorý zverejniť na Instagrame
  • Prečo nemá Braňo Závodský Instagram
Domov
Zdieľať
Diskusia