Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. novembra 2020, 21:22
Čas čítania 3:52
Viktor Kniš

Druhý deň výsluchu Moniky Jankovskej: Koňak s Ficom, 350-tisíc od dedka a 500-eurovky v obálke

Druhý deň výsluchu Moniky Jankovskej: Koňak s Ficom, 350-tisíc od dedka a 500-eurovky v obálke
Zdroj: TASR - Dano Veselský
NEWS MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská v rámci svojej spolupráce s políciou odhalila ďalšie podrobnosti jej vzťahu s Kočnerom. Jej výpovedi však stále chýba hĺbka a detaily.

Monika Jankovská hovorí, že keď niesla od Kočnera úplatok inej sudkyni, pozrela sa do obálky a našla tam 10-tisíc eur v 500-eurovkách. Jej motiváciou sprostredkovať rozsudky v prospech Kočnera však podľa jej slov bolo, aby sa spoznala s N. Bödörom, alebo to robila v dobrej viere, že pomáha strane Smer, lebo jej to tak Kočner tvrdil. Vyšetrovateľom povedala, že nie je na peniaze. 

Vykresľuje sa výhradne ako sprostredkovateľka informácií – súkromná osoba. Ak by totiž skutky páchala ako verejný činiteľ, zneužitím právomoci by si len priťažila.

Podrobnosti z prvého dňa výsluchu Moniky Jankovskej pred vyšetrovateľmi sme zhrnuli v tomto článku

Vo štvrtok strávila Monika Jankovská na NAKA v Nitre približne 10 hodín, počas ktorých vypovedala o skutkoch, ktoré sú jej kladené za vinu v snahe znížiť si trest. S políciou začala spolupracovať po deviatich mesiacoch vo väzbe, jej výpovedi pred vyšetrovateľom však chýba hĺbka a detaily.

Týkajú sa hlavne akcií Búrka a Víchrica, spomína však aj bývalých premiérov Smeru Roberta Fica a Petra Pellegriniho a vplyvných podnikateľov.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti a nominantka Smeru popisuje všetky skutky počas výsluchu tak, aby z jej slov vyplynulo, že má na nich minimálny podiel viny. Kauzy sa podľa nej stali tak, ako si o nich v Threeme píše s Kočnerom, ale na pasáže o úplatkoch pre ňu si nespomína.

Odporúčané
Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode 26. novembra 2020, 8:55

Ako pila s Ficom koňak a podržala ho pred vyšetrovateľom

Monika Jankovská sa bývalého šéfa strany Smer opakovane zastala. Tvrdí, že keď sa s Robertom Ficom stretla kvôli zmenkám TV Markíza a povedala mu, že ich „rieši“, nepovedala mu, že je to pre Mariana Kočnera. 

Jankovská ďalej tvrdí, že expremiérovi Ficovi nikdy nepovedala, že komunikuje s podnikateľom Kočnerom, a tak to nemal odkiaľ vedieť. Keď mu povedala, že by bolo dobre mať na svojej strane médiá, začali sa o tejto téme baviť len všeobecne a on sa jej posťažoval, že je hrozné, čo robia médiá jeho poradkyni Márii Troškovej.  

Jankovská sa mu následne posťažovala, že ani voči nej nie sú médiá zhovievavé, na čo on odpovedal, že Jankovská je silná žena a narozdiel od Troškovej to zvládne. 

Odporúčané
Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú Ak sa N. Bödör vo väzbe zlomí, Fico môže mať veľký problém, pozná jeho najslabšie miesto. Tieto prepojenia to naznačujú 24. augusta 2020, 17:06

Monika Jankovská tiež poprela slová Vladimíra Sklenku, ktorý ponúkol polícii veľmi rozsiahlu výpoveď. Sklenka uviedol, že v kauze Eco Investu sa angažoval aj Fico a on dal za úlohu Jankovskej, aby Milanovi Fiľovi v spore pomohla vyhrať.

Opísala aj konkrétnu situáciu, z ktorej má vplývať, že poznala Milana Fiľa z kauzy Eco Invest aj bez Roberta Fica – po vlastnej línii, a tým pádom jej Fico nedával nič za úlohu. Keď od šéfa Smeru odchádzali vysokopostavení zástupcovia Klubu 500 (vrátane Milana Fiľa) a ona práve čakala pred dverami, Fico ju chcel s nimi zoznámiť, ona sa však zasmiala, že ich už dávno pozná, a tak si spolu išli dať koňak. 

Bývalá štátna tajomníčka zopakovala, že keď potreboval Kočner vybaviť u sudkyne Najvyššieho súdu Aleny Šiškovej, aby ho nevzali do väzby, Robert Fico sa v tom neangažoval. A to aj napriek tomu, že v Threeme Kočnerovi tvrdila, že je to zariadené. Jankovská tvrdí, že v šifrovanej komunikácii klamala, lebo mu nechcela oznámiť, že ho s určitosťou zoberú do väzby a nikto mu už nepomôže. 

Peter Pellegrini a Robert Fico.
Peter Pellegrini a Robert Fico. Zdroj: TASR/Martin Baumann

Potopila Kočnera aj sudkyňu a zhľahčovala svoj podiel viny

Na výsluchu Monika Jankovská priznala, že si tri mesiace po zadržaní Kočnera vymenila telefón a pôvodný, kde s ním mala vymenený QR kód cez Threemu zahodila.

Odporúčané
Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie Nedeľný komentár: Matoviča a Fica už od seba delí len milión na stole, ale máme nový názov pre plošné testovanie 7. marca 2021, 17:51

Vyšetrovatelia konfrontovali bývalú štátnu tajomníčku s mnohými útržkami správ medzi ID kódmi z Threemy, ktoré patrili Jankovskej a Kočnerovi. Tie, ktoré Jankovskú priamo usvedčovali, napríklad z brania úplatkov alebo podieľania sa na niektorých kauzách, okamžite poprela. 

Konkrétne ju vyšetrovateľ konfrontoval so správami o kauze Bžán za 17 miliónov eur, na ktorej sa podľa Threemy mohla podieľať. V rovnakej správe Kočner Jankovskej podľa šifrovanej komunikácie napísal, že za odmenu dostane ďalšie náušnice. Ona na výsluchu povedala, že prvá časť je pravda, na druhú, ktorá sa týka náušníc, si nespomína.

V ďalšom prípade sa Kočnerovi cez Threemu sťažovala, že z platu 2500 eur sa žiť nedá a on jej odpísal, že nemá mať obavu. Jankovská pred vyšetrovateľom reagovala, že táto správa nedáva zmysel, lebo jej plat bol 3500 eur. 

Odporúčané
O Kočnerovi v prípade vraždy Kuciaka má rozhodovať aj sudkyňa z Threemy. Jej služby potreboval N. Bödör O Kočnerovi v prípade vraždy Kuciaka má rozhodovať aj sudkyňa z Threemy. Jej služby potreboval N. Bödör 26. novembra 2020, 10:56

Taktiež povedala, že niektoré správy nepísala ona, ale jej kamarátka Lenártová, pretože niekedy už mala Kočnera dosť. Prekážalo jej, že na ňu pri sprostredkovaní posunov v súdnych konaniach naliehal a všetko chcel vybaviť okamžite.

Podrobne sa vyjadrila aj k úplatku od Mariana Kočnera pre sudkyňu Gabrielu Buľubášovú, ktorý však mala len sprostredkovať. Vypovedala však, že v obálke od Kočnera pre Buľubášovú bolo 10-tisíc eur v 500-eurových bankovách.

Obálka nebola hrubá a ona bola zvedavá, čo v nej je, a tak ju rozlepila. Naopak, vo výpovedi sa zastala svojej kamarátky zo súdu Zuzany Maruniakovej. Ale aj ďalších osôb, ktorým nechcela ublížiť. 

Marian Kočner obvinený z objednania vraždy Jana Kuciaka.
Marian Kočner obvinený z objednania vraždy Jana Kuciaka. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Vysvetľovala 350-tisícový byt, auto aj kožuch

Monika Jankovská sa veľmi podrobne pokúsila vyjadriť aj k svojim majetkom, pravdepodobne v snahe obrániť svojich synov, ktorí si vo svojich 18 rokoch kúpili luxusnú nehnuteľnosť v Rezidencii Hradný vrch. Keďže má ona v tomto byte doživotné právo bývania, existujú pochybnosti, kto byt kúpil a z akých peňazí. 

Jankovská tvrdí, že 350-tisíc eur nadobudli dvaja synovia od jej otca, ktorý im ich daroval na osemnáste narodeniny. Tvrdí, že nie je taká hlúpa, aby si dávala na byt právo doživotného užívania, keby nebol kúpený čestne, lebo vie, že by to novinári zistili. Taktiež povedala, že jej mama darovala 100-tisíc eur, ktoré pochádzali z predaja rodičovského bytu. 

Odporúčané
Synom Moniky Jankovskej sa darí, kúpili si lukratívne pozemky pri Bratislave. Ako ich vysvetlili? Synom Moniky Jankovskej sa darí, kúpili si lukratívne pozemky pri Bratislave. Ako ich vysvetlili? 7. augusta 2020, 9:14

Podrobne popísala aj svoje bežné príjmy a spontánne sa vyjadrila napríklad k autu Mercedes. Médiá podľa Jankovskej zavádzajú, keď uvádzajú, že ho kúpila za 100-tisíc, pretože ide o jazdený model kúpený z Nemecka za necelých 37-tisíc eur. 

Monika Jankovská tiež komentovala svoj činčilový kožuch, kvôli ktorému ju verejnosť kritizovala. Tvrdí, že si ho kúpila na návšteve Istanbulu v bazáre, kde bola na návšteve u futbalistu Martina Škrteľa a jeho polovičky Barbory. Práve tá s ňou bola aj na nákupe spomínaného kožuchu, za ktorý Jankovská zaplatila tisíc eur. Za ďalších 200 eur si ho na Slovensku dala podšiť. 

Monika Jankovská.
Monika Jankovská. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia