Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Kaufland.
25. mája 2021, 10:33
Čas čítania 4:23
Sponzorovaný obsah

Slovenskí influenceri nám prezradili svoje taktiky, ktoré používajú na hejterov

OSOBNOSTI SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Boli sme zvedaví, ako sa s hejtom vyrovnávajú a čo si o hejteroch myslia.

Youtuberi a influenceri sa stretávajú s nevyžiadanými názormi denne. Častejšie však ide o bezbrehý hejt ako o konštruktívnu kritiku. Ako sa s nenávistnými, urážlivými a často až agresívnymi komentármi voči svojej osobe vyrovnávajú slovenskí youtuberi a influenceri? Zisťovali sme v spolupráci s Kauflandom, ktorý momentálne tému hejtu rozoberá vo svojej kampani s Džastinom Výberom. 

Šajmo

šajmo
Zdroj: [email protected]

S hejtom sa pravidelne stretáva aj Šajmo, ktorého môžeš poznať aj ako nášho moderátora. On na hejt nazerá ako na prirodzenú vec. Hovorí, že ani on nemá rád všetko a všetkých, preto rešpektuje, ak niekomu nie je sympatický, a jednoducho sa s tým bude musieť naučiť žiť, rovnako ako on sám žije s pocitom, že nemá rád ovocie. 

Ak Šajma sleduješ, môžeš vedieť, že má na hejt jednoduchú stratégiu: komentáre si skrátka nečíta. Jediné, čo ho na hejteroch podľa jeho slov fascinuje, je, že sa niekto dokáže rozčúliť do takej miery, až sa o to chce podeliť. 

 „Pokiaľ dostávaš hejt od ľudí, na ktorých ti záleží, mal by si niečo zmeniť. Na druhej strane, ak sa rozprávame o komentároch pod videom či fotkou, nemá zmysel obetovať tomu čas.“ 

Petush Nasklee

petush.nasklee
Zdroj: archív petush.nasklee

Hejt vo svojich videách aj podcastoch často rozoberá aj Petra, známa ako 

Nasklee. Peťa nám prezradila, že sa s hejtom vyrovnáva vždy inak, záleží na jej rozpoložení a nálade. Niekedy sa jej urážlivé komentáre vôbec nedotknú, inokedy sa na nich zasmeje alebo ich ignoruje. „Ale priznám sa, že osobne mi viac prekážajú mudrovačky a také tie ‚dobre mienené rady‘, ktoré sa však snažia mieriť na citlivé miesta a uraziť, než taký ten klasický primitívny hejt,“ dodáva.

Len čo pochopíme, že to, čo daný človek hovorí, vypovedá o ňom a nie o tom, na koho ten hejt mieri, je to hneď ľahšie.

Peťa by najradšej hejterom odkázala, aby sa v prvom rade pozreli sami na seba a začali riešiť seba. Pokiaľ budú riešiť druhých ľudí, budú nespokojní. Na otázku, či má nejakú overenú taktiku, ako na hejterov, odpovedá, že nemá, pretože každý hejter je iný. Niekto chce diskutovať, niekto zasa vôbec. Hovorí však, že sa jej osvedčilo ísť na ich negativitu pozitivitou. Aby takýchto ľudí odohnala zo svojho profilu, zdieľa ich vyčíňanie v príbehoch na Instagrame. „To množstvo pozitivity, ktoré dostanem naspäť od svojich sledovateľov – či je to podpora, alebo spoločné pobavenie sa na absurdite niektorých hejtov –, vždy stojí za to.“ 


Ak je to potrebné a nič nepomáha, treba človeka zablokovať. „Či už online, alebo v obmedzení osobného kontaktu, ak sa bavíme o ľuďoch okolo nás, ktorí hejtujú a ohovárajú,“ dodáva.

Lukáš Frlajs aka Džastin Výber 

džastin výber
Zdroj: Kaufland

„Hejteri si ešte neuvedomujú, že sú to moji fanúšikovia, a preto majú šteklivé nutkanie vždy si ma pozrieť a niečo do komentárov napísať. Samozrejme, s talentom prichádza hejt, a tak sa dá povedať, že som najtalentovanejší na scéne.“ 

Ako vidíš, každý sa s hejtom vyrovnáva po svojom a pristupuje k nemu tak, ako je to pre neho najlepšie. Môžeš si zvoliť cestu ignorácie hejtera, jeho nahlásenia alebo ísť na neho pozitivitou. Hlavne si z hejterov netreba robiť ťažkú hlavu. Napríklad ako Džastin Výber, ktorý sa rozhodol na hejt zareagovať kreatívne, a to tak, že vytvoril pre svojich hejterov pesničku. Nechaj sa ňou inšpirovať a pozri si aj klip.

Exploited

explo
Zdroj: Instagram@expl0ited_

 

A čo známy youtuber a influencer Exploited a jeho názor na hejterov? Peťo vníma hejterov a hejt ako súčasť svojej práce. „Bolo mojím slobodným rozhodnutím vytvárať obsah verejne dostupný ľuďom a tak ako s hrdosťou viem prijímať chválu za niečo, čo sa podarí, nemám problém skloniť hlavu a zamyslieť sa pri veciach, ktoré nevyjdú. Sám som si vybral spôsob svojho života a prináša mi to veľa radosti, príležitostí a slobody. Dobrovoľne som to vymenil za to, že sa čiastočne vzdávam súkromia a často sa stávam terčom ľudí na internete. Hejt k tomu patrí. Snažím sa robiť všetko najlepšie, ako viem, lebo aj dobre mierený hejt je vždy menej ako sebakritika, ktorá ma zamestnáva oveľa viac.“ 

Samozrejme, že vníma, aký môže byť hejt nepríjemný, a mali by sme sa k sebe správať ideálne všetci ľudskejšie, no je mu jasné, že hejteri to majú na háku.

Sám viem, aké je to rok dennodenne dvojfázovo trénovať na zápas, len aby som bol v očiach fanúšikov MMA ‚košte‘, čo len potrebuje pozornosť.

Explo hovorí, že všetko, čo robí, nerobí pre druhých, pre hejterov a ani pre fanúšikov, ale v prvom rade pre seba. Podľa vlastných slov sa snaží robiť veci tak, aby na konci dňa mohol spokojne zaspávať s pocitom, že urobil maximum. Dodáva aj, že kto sa nevie s hejtom vyrovnať, môže na verejné pôsobenie zabudnúť. 

Michal Sabo

mišo sabo
Zdroj: Instagram@mxsabo

Michal Sabo sa nepovažuje za človeka, ktorý by polarizoval spoločnosť, no neplatí to o témach, ktoré otvára na rôznych platformách. Práve pri témach, ako je vegánstvo, udržateľnosť či elektromobilita, sa u neho vynára veľké množstvo hejterov – odborníkov, ktorí sa neboja prezentovať svoj názor. „Priznávam, musel som sa naučiť povzniesť sa nad to a naučiť sa nebrať si osobne tie reakcie písané napríklad veľkými písmenami, bez diakritiky a s výkričníkmi. To sú momenty, keď opakujem mantru: NÁZOR NIE JE FAKT. Osobne si napríklad užívam, že nemám názor na všetko, nepotrebujem to k šťastiu a k pocitu naplnenia,“ vysvetľuje.

Ja som už zopár printscreenov posunul polícii ako podnet, keďže vyhrážať sa smrťou či priať smrť je ďaleko za hranicou hejtu, no považujem za dôležité nechať v priestore informáciu o tom, že aj táto možnosť je reálna.

Michala jednou taktikou, ako na hejterov, inšpirovala Fralaa so svojou univerzálnou odpoveďou: DOBRE. „Okrem tejto atómovej zbrane ma ešte nikdy nesklamali irónia a sarkazmus. A ak hovoríme o vyslovene vulgárnom hejte, jeho autorov nahlasujem aj blokujem. Blokujem aj ľudí, ktorí nerešpektujúco a nenávistne reagujú na iných účastníkov.“ Zároveň všetkým odporúča – keď sa stretnú s hejtom – aplikovať metódu „see something, say something“. Toxické komentáre a obsah nahlasovať, prípadne posunúť printscreeny polícii.

Matej Zrebný

 Matej Zrebný
Zdroj: archív Mateja Zrebného

Tvorca videí a influencer Matej Zrebný sa podľa vlastných slov s hejtom stretáva už od strednej školy. Už vtedy nezapadal medzi ostatných, ktorým sa veci, čo robil, zdali zvláštne. Aj vďaka tomu sa dnes s hejtom vyrovnáva ľahko a vie si to v hlave upratať tak, aby mu daný hejt pokazil napríklad pár sekúnd namiesto celého dňa. 

Ľuďom, ktorí zanechávajú na sociálnych sieťach nenávistné komentáre, by najradšej odkázal, že sa im všetka tá negativita vráti a že tým ubližujú viac sebe ako ostatným. „To, ako som mal nastavenú hlavu, tak sa mi aj vždy podľa toho darilo. Nikto, kto je lepší ako vy, vás nikdy nebude kritizovať,“ dodáva. Na hejterov radšej nereaguje, lebo vie, že práve na to čakajú. 

Najdôležitejšie a najťažšie je hlavne si to nebrať k srdcu. Celkovo ten hejt hovorí skôr o slabosti človeka, ktorý to píše. Nie je to o vás. Vy ste len ten spínač ich slabého miesta, ktoré bolí.

Domov
Zdieľať
Diskusia