Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti SAMO.
14. mája 2021, 11:20
Čas čítania 1:41
Sponzorovaný obsah

Finančný príspevok namiesto gastrolístkov zasiahli mnohé mýty. Aká je pravda?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Možnosť peňažného príspevku namiesto gastrolístkov ľudí oslovila. Nenechaj sa ani ty odradiť týmito mýtmi.

Obľúbenosť peňažného príspevku na stravu sa ukazuje v praxi. Napriek mýtom o jeho nevýhodnosti sa pre zamestnancov stáva obľúbenou voľbou. Presvedč sa sám, čo sa o ňom hovorilo a aká je napokon realita, aby si sa aj ty mohol správne rozhodnúť. 

gastrolístky
Zdroj: SAMO

Na príspevok ti siahne exekútor

Jedným z najmedializovanejších mýtov bol ten, že ak si zamestnanec vyberie peňažný príspevok na stravu namiesto stravných lístkov, môže mu naň siahnuť exekútor. Čoskoro sa však ukázal opak. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ako aj odborníci poukázali na fakt, že peňažný príspevok na stravu nie je mzdou. Čo je aj dôvod, prečo nemôže byť predmetom exekúcie formou zrážok zo mzdy.

Príspevok na jedlo je nižší  

Nevýhodou peňažného príspevku na stravu malo byť aj to, že zamestnanec týmto výberom získa menej než pri voľbe stravných lístkov, keďže sa z neho majú odvádzať dane a odvody. Realita je však opačná. Peňažný príspevok na stravu je oslobodený od daní aj odvodov, a tak s ním ako zamestnanec nezískaš o nič menej. Platí to v prípade, že jeho výška nepresiahne maximálnu stanovenú hranicu, ktorá je v tomto roku 2,81 eura. Avizuje sa však zmena v zákone; limit sa má odstrániť, aby zdaňovanie finančného príspevku na stravovanie bolo jednotné s gastrolístkami.

Budeš mať menšiu mzdu

Populárny bol aj mýtus, že zamestnávateľ môže údajne nahradiť peňažným príspevkom na stravu časť mzdy. Inými slovami, že tvoja mzda by bola reálne nižšia ako predtým. Skutočnosť je však taká, že zo zákona nemôže byť žiadna časť mzdy nahradená príspevkom na stravu, pretože stravné nie je mzdou. Ak si ho teda zvolíš, mzda ti zostáva v rovnakej výške a priplatia ti k nej peniaze v rámci príspevku na stravu navyše.

Zamestnávateľ ťa doň núti, aby ušetril

Zamestnancov mala od výberu peňažného príspevku odradiť aj fáma, že zamestnávatelia doň budú svojich zamestnancov nútiť, aby ušetrili na odvodoch pre štát. Pravdou je, že zamestnávateľ by takto nič neušetril, pretože mzda zamestnanca sa príspevkom na stravu nijako nemení. A teda sa nemenia ani odvody zamestnávateľa. Okrem toho zákon jednoznačne určil, že výber príspevku na stravu je výhradne tvojou voľbou ako zamestnanca.

samo
Zdroj: SAMO

Utrpia tým gastroprevádzky

To, že gastroprevádzky skrachujú, ak si ľudia namiesto stravných poukážok zvolia príspevok v peniazoch, bol mýtus, ktorý mieril na solidaritu s gastrosektorom tvrdo zasiahnutým pandémiou. Prestaneš sa stravovať v reštaurácii len preto, lebo budeš namiesto stravného lístka platiť peniazmi? Asi nie, lebo hladný budeš tak či tak. Naopak, ak zaplatíš peniazmi, odbremeníš gastroprevádzky od platenia poplatkov, ktoré platia emitentom stravných lístkov za ich spätný výkup. Gastroprevádzky tým ušetria, takže hrozba, že zaniknú práve z tohto dôvodu, je viac ako nepravdepodobná.

Ak zvažuješ voľbu peňažného príspevku na stravu a chceš o tom zistiť viac, navštív stránku www.pravdaogastracoch.sk.

Domov
Zdieľať
Diskusia