Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2021, 9:38
Čas čítania 3:37
Tímea Krauszová

Voči smrti sme priam otupeli. Po korone nebude nič také, aké bolo predtým

Voči smrti sme priam otupeli. Po korone nebude nič také, aké bolo predtým
Zdroj: Pexels/cottonbro
REFRESHER ČO BUDE PO KORONE?
Uložiť Uložené

Sociálny psychológ vysvetľuje, čo môžeme očakávať po pandémii.

Po prvej vlne pandémie sme sa do toho, čo sme nazývali normálom, prehupli veľmi rýchlo. Obchodné centrá aj gastropodniky sa znovu zaplnili, z ulíc sa vytratili rúška, športovali sme a kúpali sa bez väčších obáv. Tohtoročné jarné uvoľňovanie opatrení po druhej vlne naznačuje, že sa zachováme rovnako.

Ako sa blížime (azda) ku koncu pandémie, zamýšľame sa nad tým, čo môžeme očakávať po nej. V sérii textov s názvom Čo bude po korone nájdeš pohľad na budúcnosť kultúry, športu či randenia po viac ako rok trvajúcej pandémii.

„Myslím si, že to, čo bolo bežné pred dvomi rokmi, v takej podobe a takým spôsobom nejaký čas bežné nebude. Neviem povedať, ako dlho,“ uviedol pre Refresher socioterapeut a lekár MUDr. Ivan Juráš z Inštitútu psychoterapie a socioterapie. Hovorí, že naše rozhodnutia a voľby sú podmienené tým, čo očakávame, že nám prinesú. Napríklad chodíme na festivaly, pretože očakávame, že nám tam bude dobre.

Aj preto môžeme hovoriť o budúcnosti a o tom, čo asi ľudia po skončení pandémie urobia, len v kontexte osobnej skúsenosti každého z nich. „Nič, čo bude, nemôže byť také, aké bolo predtým,“ dodal socioterapeut. Každý nový zážitok je už ovplyvnený našimi minulými skúsenosťami, aj tými dobrými, aj zlými či traumatickými.

Čo bude po korone?
Čo bude po korone? Zdroj: Unsplash/engin akyurt

Tvoje zážitky menia tvoj svet

Osobné skúsenosti s pandémiou máme rôznorodé, hoci ich prežívame v rovnakom čase a obmedzujú nás rovnaké pravidlá. Pri debate o tom, ako sa budeme správať po pandémii, musíme vziať do úvahy jedinečné zážitky ľudí. 

Odporúčané
V práci len pozerám do laptopu a premýšľam, kedy pôjdem domov spať. Zastihla aj teba po návrate do officeu spoločenská únava? V práci len pozerám do laptopu a premýšľam, kedy pôjdem domov spať. Zastihla aj teba po návrate do officeu spoločenská únava? 11. júna 2021, 9:34

Množstvo ľudí prekonalo covid, viacerí majú dodnes následky a veľmi veľa ľudí prišlo o príbuzných či priateľov. Voči smrti sme priam otupeli, pretože čísla rástli zo dňa na deň a v istom bode to už nebolo možné naplno vnímať. Aj ja som istý čas písala správy bez schopnosti uvedomiť si, koľko to je vlastne ľudí. Obklopená informáciami z celého sveta som sa obranne uzavrela do toho svojho.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97901 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia