Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. mája 2021, 12:30
Čas čítania 10:38
Adam Novosad

Za cenu tenisiek som si odrazu mohol kúpiť byt v Bratislave. Tomáš má zbierku virtuálnych kartičiek NBA za milióny eur (Rozhovor)

Za cenu tenisiek som si odrazu mohol kúpiť byt v Bratislave. Tomáš má zbierku virtuálnych kartičiek NBA za milióny eur (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP/Shizuo Kambayashi
REFRESHER
Uložiť Uložené

Fenomén zvaný NBA Top Shot vypukol len pred pár mesiacmi, ale aj zo Slovákov medzitým stihol urobiť milionárov.

35-ročný Slovák Tomáš sa vlani v októbri zaregistroval na webe NBA Top Shot. Vtedy ani len netušil, že vďaka svojej počiatočnej investícii sa stane milionárom len vďaka tomu, že na internete zbiera unikátne virtuálne kartičky z basketbalovej ligy NBA, ktoré zachytávajú tie najlepšie momenty zo zápasov. 

Odporúčané
Zabijú Amazon unikátne NFT kryptomeny, vďaka ktorým už ľudia premenili pár tisíc na milióny eur? NBA spustila zberateľský ošiaľ Zabijú Amazon unikátne NFT kryptomeny, vďaka ktorým už ľudia premenili pár tisíc na milióny eur? NBA spustila zberateľský ošiaľ 8. marca 2021, 14:30

Projekt NBA Top Shot funguje na technológii blockchain, ktorá poháňa kryptomeny. Každá kartička existuje v obmedzenom počte kusov s unikátnym sériovým číslom zapísaným v podobe NFT tokenu na blockchain, kde je nemožné informácie o týchto unikátnych momentoch akokoľvek pozmeniť. Tomáš teda akoby zbieral bežné športové kartičky, len oveľa bezpečnejšie a hodnotnejšie, pretože ich počet ani sériové číslo nemôže nikto upraviť.

Tomáš však nie je vo svete kryptomien žiadnym nováčikom, svoje prvé nákupy urobil v roku 2017 na samotnom vrchole trhu. Odvtedy sa veľa naučil, investoval a dnes má nielenže niekoľkomiliónovú zbierku basketbalových kartičiek, ale aj slušné portfólio kryptomien, o akom môže väčšina ľudí len snívať.

Ako množstvo iných Slovákov a Čechov, aj on začínal v známej kryptomenovej komunite Bitcoach, ktorá mimoriadne aktívne funguje dodnes.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako zvládal, že v roku 2017 nakúpil kryptomeny na samotnom vrchole
  • Aké investície urobil do známych kryptomien, ale aj do začínajúcich projektov
  • Ako sa mu podarilo investovať do technológie, ktorá poháňa NBA Top Shot
  • Kedy sa dostal k NBA Top Shotu, a prečo mal hneď obrovskú výhodu
  • Čo ho presvedčilo, aby do kartičiek investoval tisíce eur
  • Aké dve stratégie používa na zarábanie na Top Shote
  • Ako nakúpil desiatky kartičiek, ktorých cena vyskočila z 2 na 5 000 dolárov
  • Akú hodnotu mala jeho zbierka na vrchole trhu vo februári 2021
  • Koľko peňazí by už teraz mohol vytiahnuť z Top Shotu
Tento článok je výlučne informatívny a neslúži ako finančné poradenstvo ani nikoho nenabáda, aby investoval do ktorejkoľvek z uvedených možností a kategórií.  
NBA Top Shot
Zdroj: NBA Top Shot

Kedy si prvýkrát investoval do kryptomien?Vo svete kryptomien som začínal v roku 2017, keď prebiehala predchádzajúca vlna rastu. O kryptomenách som sa dozvedel od kamošov. Všade na mňa začali vyskakovať, tak som sa rozhodol kúpiť bitcoin, keď som ho prvýkrát videl dokonca aj v televízii. S kamošmi sme si povedali, že keď ho teraz nakúpime, tak budeme milionári, ako si hovoria všetci.

Prvé bitcoiny sme nakúpili na vrchole v novembri či decembri 2017, keď bola cena jedného okolo 14- či 15-tisíc dolárov. O mesiac neskôr sme vytriezveli – ceny začali letieť dole a odrazu sme boli v hlbokom mínuse. Ja som radšej kryptomeny prestal sledovať, lebo ani na trhu sa nič nedialo, nepribúdali žiadne nové projekty a väčšina starých postupne zomrela.

V jednej chvíli som tam z 20-tisíc mohol mať menej ako 8-tisíc, lenže dennodenne som ceny nesledoval ani neotváral portfólio a nelamentoval nad tým, že som stratil ďalšiu stovku.

Kedy si sa ku kryptomenám začal vracať?

V portfóliu mi ostali bitcoin, ethereum, litecoin či cardano, ale aj zopár menších mincí, z ktorých časť zomrela. Na kryptomeny som vtedy zanevrel, ale opätovne som sa k nim vrátil v roku 2019, keď trh znovu ožíval, objavovali sa nové projekty a diskusia v československej komunite Bitcoach, ktorej som bol od začiatku členom, prekvitala.

V tom čase mi na Telegrame každý deň pípali stovky nových správ o tom, čo sa na trhu deje. Stabilizoval sa, skepsa opadla a ľudia sa ku kryptomenám húfne vracali, tak som sa k nim vrátil aj ja. Postupne som znovu začal nakupovať mince, ktoré som si pôvodne kúpil za vysoké ceny, aby som si znížil priemernú nákupnú cenu, čo sa po rokoch oplatilo.

Odporúčané
Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) 14. decembra 2020, 14:30

Svoje prvé kryptomeny si nakúpil na vrchole trhu v roku 2017. Aké si mal pocity, keď sa tvoje portfólio prepadlo o 90 percent?

Moja situácia nebola vôbec zlá, pretože som sa vopred riadil pravidlom, že treba investovať len toľko, koľko si môžeš dovoliť stratiť. Ja som do kryptomien vložil len také peniaze. Svoju pôvodnú investíciu som nepotreboval na bežný život, takže nehrala zásadnú úlohu v tom, či si môžem dovoliť kúpiť byt alebo zaplatiť nájom. Už predtým som skúšal investovať do akcií aj zlata, takže som nebol investor bez skúseností a vedel som, že v kryptomenách môžem o všetko prísť.

Najskôr som kryptomeny nakúpil za možno 20-tisíc eur, ale nerobil som si príliš ťažkú hlavu z toho, keď trh začal padať. V jednej chvíli som tam z 20-tisíc mohol mať menej ako 8-tisíc, lenže dennodenne som ceny nesledoval ani som neotváral portfólio a nelamentoval nad tým, že som stratil ďalšiu stovku.

Čím ďalej, tým viac som si však všímal signály, že bitcoin zostáva relevantný, tak som s manželkou prediskutoval, či do mincí neinvestovať ďalších pár desiatok tisíc. Zhodli sme sa na tom, že nám v bežnom živote chýbať nebudú, tak som dokúpil bitcoiny či ethereum. Aj keď som ich ešte nepredal, zatiaľ to vyzerá tak, že dokúpiť bol dobrý nápad.

NBA Top Shot
Zdroj: NBA Top Shot

Na akú hodnotu sa teraz vyšplhalo tvoje portfólio čisto z kryptomien? Koľko by si zarobil, keby si teraz všetko popredal?

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97743 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké investície urobil do známych kryptomien, ale aj do začínajúcich projektov
  • Ako sa mu podarilo investovať do technológie, ktorá poháňa NBA Top Shot
  • Kedy sa dostal k NBA Top Shotu, a prečo mal hneď obrovskú výhodu
  • Čo ho presvedčilo, aby do kartičiek investoval pár desiatok tisíc eur
  • Aké dve stratégie používa na zarábanie na Top Shote
  • Ako nakúpil desiatky kartičiek, ktorých cena vyskočila z 2 na 5 000 dolárov
  • Akú hodnotu mala jeho zbierka na vrchole trhu vo februári 2021
  • Koľko peňazí by mohol už teraz z Top Shotu vytiahnuť
Domov
Zdieľať
Diskusia