Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2021, 13:34
Čas čítania 0:45
Adam Novosad

Rusom vypršalo ultimátum od Čechov, hrozí im odchod desiatok diplomatov z Prahy. NATO odsúdilo ruskú destabilizáciu

NEWS
Uložiť Uložené

Konflikt medzi Ruskou federáciou a Českou republikou naberá na obrátkach.

Diplomatický konflikt medzi Českom a Ruskom pomaly eskaluje. Česká republika vyhostila v reakcii na závery vyšetrovania výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach 18 ruských diplomatov, na čo Rusko zareagovalo tým, že poslalo domov 20 českých pracovníkov ambasády, informuje Deník N.

Česká vláda preto zareagovala ultimátom, podľa ktorého mali Rusi umožniť návrat českým diplomatom na veľvyslanectvo, inak pristúpia k vyrovnaniu počtu zamestnancov ambasády.

V praxi by to znamenalo, že z Prahy by muselo odísť okolo 60 ruských diplomatov, ktorí presahujú limit zamestnancov umožnený na českom veľvyslanectve v Moskve. Vláda Andreja Babiša chce dosiahnuť vyrovnaný počet diplomatických pracovníkov v pomere jedna k jednej.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

Na ultimátum ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ nijak nezareagoval, aj keď vypršalo vo štvrtok 22. apríla o 12.00 h. Putin však začiatkom týždňa vo svojom tradičnom prejave prízvukoval, že Rusko si bude vždy samo určovať červené čiary, ktoré ostatné krajiny nebudú môcť prekročiť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zase Putina vyzval, aby sa stretli v Donbase a vyriešili súčasný vojnový stav aj eskalujúce napätie na hraniciach.

Odporúčané
Gyimesi: Igor Matovič je vizionár, za pravdu bojuje až do konca. Zaočkovať by som sa dal len Sputnikom Gyimesi: Igor Matovič je vizionár, za pravdu bojuje až do konca. Zaočkovať by som sa dal len Sputnikom 22. apríla 2021, 12:23

Za Českú republiku sa v oficiálnom stanovisku jasne postavilo aj NATO. „Spojenci vyjadrujú vážne znepokojenie nad destabilizačnou činnosťou, ktorú Rusko naďalej podniká v euroatlantickom priestore vrátane území Aliancie, a v plnej solidarite stoja za Českou republikou,“ uvádza sa v stanovisku NATO.

Domov
Zdieľať
Diskusia