Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2021, 9:30
Čas čítania 5:09
Kamila Šebestová

Spolužiak na mňa kričal, že by ma mali vziať do Osvienčimu, hovorí 14-ročný transrodový chlapec Michael

Spolužiak na mňa kričal, že by ma mali vziať do Osvienčimu, hovorí 14-ročný transrodový chlapec Michael
Zdroj: Unsplash/Jose Maria Sava/volně k užití
REFRESHER LGBT+
Uložiť Uložené

Mladí transrodoví ľudia na Slovensku trpia tým, ako sa k nim stavia spoločnosť. Často nemajú dostatok informácií a odbornej zdravotnej starostlivosti.

Už od pätnástich rokov vedel, že sa bude cítiť lepšie v mužskom tele. So zmenou pohlavia však plánuje začať až teraz, keď má dvadsať. Transrodový youtuber Majlo je jeden z mnohých mladých ľudí, ktorí celé svoje dospievanie či mladosť riešia otázky identity a pohlavia. 

Väčšina z nich rozmýšľa o tranzícii (zmene pohlavia) už v tínedžerskom veku, no pokiaľ nie sú plnoletí, lekári im často nechcú poskytnúť konkrétne informácie. 

„Z vlastnej skúsenosti viem, že pred osemnástkou sa nedá robiť vôbec nič. Môžem ísť maximálne k psychológovi. Toto by sa malo určite zmeniť, hovorí 14-ročný Michael, ktorý plánuje zmenu pohlavia v osemnástich.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Baran Lotfollahi

Zatiaľ ešte nevie, aké konkrétne zmeny chce podstúpiť. Motivuje ho najmä to, že sa chce cítiť dobre sám so sebou. „Sú to náročné a dôležité rozhodnutia. Bolo by skvelé, ak by sme mohli navštíviť odborníkov a poradiť sa s nimi. Pomohlo by aj to, keby nám dovolili zmeniť si meno a vystupovať pod ním,“ dodáva. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké je byť transrodovým tínedžerom a tínedžerkou na Slovensku.
  • Prečo bývajú transtínedžeri terčom šikany.
  • Ako sú voči transrodovým ľuďom nastavené slovenské zákony. 
  • Prečo musia prejsť sterilizáciou, keď si chcú zmeniť meno zo ženského na mužské.

 
Na zmenu pohlavia pred plnoletosťou panujú rôzne názory. Niektorí ľudia tvrdia, že v detskom či neskôr v tínedžerskom veku sa ešte človek nedokáže samostatne rozhodnúť, pretože nemá vyhranenú identitu, sexualitu len objavuje a neskôr by mohol takýto krok ľutovať. Iní zasa tvrdia, že mladí transľudia by určite mali mať na zmenu pohlavia nárok, keď sa tak cítia, a pre ich telo by bolo lepšie začať so zmenou skôr. 

Odporúčané
Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu Som ženatý a zistil som, že som gay: Martin si pri sexe s priateľkou predstavuje muža. Jozef má dieťa a zamiloval sa do kolegu 22. apríla 2024, 12:30

Kto, kedy a na základe čoho rozhoduje, či si neplnoletý človek môže zmeniť pohlavie? Faktom je, že na Slovensku je tranzícia legálna až v plnoletosti. Lekári u nás nemôžu tínedžerom poskytnúť ani blokátory hormónov. Tie by ich aspoň dočasne pripravili na zmenu.

Niektorí transrodoví tínedžeri si počas dospievania prechádzajú peklom. Trpia pre šikanu a nedostatok informácií či odbornej zdravotnej starostlivosti. Nie vždy majú šťastie na milujúcich rodičov či chápavé okolie.

Jeden chlapec po mne raz hodil tašku a povedal mi, že mám ísť do Osvienčimu. Pýtali sa ma aj, či chodím do LGBT sekty,“ hovorí transtínedžer Michael.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97220 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké je byť transrodovým tínedžerom alebo tínedžerkou na Slovensku.
  • Prečo bývajú transtínedžeri terčom šikany.
  • Ako to funguje v zahraničí.
  • Ako by mohlo situáciu jednoducho zmeniť ministerstvo zdravotníctva.
Domov
Zdieľať
Diskusia