Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. apríla 2021, 15:36
Čas čítania 0:39
Jakub Paulík

HOAX: AstraZeneca z teba nespraví Thanosa

HOAX: AstraZeneca z teba nespraví Thanosa
Zdroj: TASR/AP/Christopher Neundorf/dpa/Bildfunk
ZAUJÍMAVOSTI ASTRAZENECA
Uložiť Uložené

Fotografiu zdieľali desiatky tisíc ľudí.

Na sociálnych sieťach sa dlhší čas šíri fotografia s nezdravo pôsobiacou rukou fialovej farby. Popis k nej pritom klamlivo a bez akéhokoľvek dôkazu uvádza, že má ísť o vedľajší účinok britskej vakcíny od firmy AstraZeneca. 

Na túto dezinformáciu poukázala slovenská polícia. S humorom nás ubezpečuje, že sa zo zaočkovaných ľudí nestane komiksový zloduch Thanos, ktorého sfarbenie tela môže pripomínať ruku fialovej farby zo zdieľaného záberu.

Na fotke vyzerá byť pomerne veľký hematóm (krvná podliatina) spôsobená krvácaním do podkožia/svalu. Typický býva pri úraze - údere do danej oblasti. Takýto veľký by mohol byť u pacienta s poruchou zrážania krvi (málo bežné ochorenie alebo stav pri užívaní liekoch na zníženie zrážanlivosti krvi, čo je omnoho bežnejšie). Určite to nie je to reakcia na očkovaciu látku,“ uvádzajú odborníci z Ústavu klinického a translačného výskumu BMC Slovenskej akadémie vied.

Odporúčané
19-ročný Patrik sa zaočkoval ako náhradník vďaka reportáži RTVS o AstraZenece: Je to lepšie ako vakcíny vyhodiť, vraví 19-ročný Patrik sa zaočkoval ako náhradník vďaka reportáži RTVS o AstraZenece: Je to lepšie ako vakcíny vyhodiť, vraví 14. apríla 2021, 9:30

V Bulharsku tento príspevok podľa polície doposiaľ zdieľalo už viac ako 76 000 užívateľov a v Nórsku viac ako 55 000. Na Slovensku a v Česku sa fotografia šírila pod príspevkom užívateľa Jana Slechtu a do zmazania ju rozšírilo 14 000 osôb.

Očkovanie
Očkovanie Zdroj: MZ SR
Domov
Zdieľať
Diskusia