Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2021, 9:30
Čas čítania 4:58
Viktor Kniš

19-ročný Patrik sa zaočkoval ako náhradník vďaka reportáži RTVS o AstraZenece: Je to lepšie ako vakcíny vyhodiť, vraví

19-ročný Patrik sa zaočkoval ako náhradník vďaka reportáži RTVS o AstraZenece: Je to lepšie ako vakcíny vyhodiť, vraví
Zdroj: TASR/František Iván
ZDRAVIE OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Mladých Slovákov sme sa pýtali, ako sa im podarilo zaočkovať predčasne. Pravidlá neporušili, len boli zvedavejší ako všetci ostatní.

Volali do nemocnice a opýtali sa, či sa ako náhradníci na očkovanie proti koronavírusu môžu zaregistrovať, aj keď nespĺňajú podmienku veku. Odpovedali im, že áno. Dnes je 22-ročný študent práva Kristián zaočkovaný dávkou vakcíny AstraZeneca. Viackrát si vraj overoval, či sa nepredbieha, aj keď je „len“ astmatik. „Vtedy bolo očkovanie ešte len pre ľudí s vekom 70+, snažil som sa tam zaregistrovať aj babku, ktorá má 66 rokov, a ju nevzali, ale nás dvadsiatnikov áno,“ povedal Kristián pre Refresher. 

Prvou dávkou vakcíny je po približne 100 dňoch od spustenia očkovania na Slovensku zaočkovaných viac ako 850-tisíc ľudí, druhou dávkou takmer 300-tisíc.

Od nedele sa už môžu registrovať aj ľudia nad 45 rokov, podľa informácií stránky Dáta bez pátosu sa do 9. apríla už zaočkovalo aj 12 % Slovákov z vekovej skupiny 18 až 49 rokov. Ide o zdravotníkov, členov „kritickej infraštruktúry“ a učiteľov, ale aj náhradníkov so zdravotnými indikáciami či dokonca bez nich. 

Zisťovali sme, ako sa mladým ľuďom podarilo dostať k očkovaniu proti koronavírusu predčasne. Počas písania článku sa nám ozvali aj respondenti, ktorí si účasť v ankete rozmysleli, hoci sa pôvodne prihlásili ako predčasne zaočkovaní.  

Cieľom článku nie je vytvoriť návod, ako sa predčasne zaočkovať. Aj Bratislavský kraj na Facebooku informuje o tom, že je takmer nulová šanca predbehnúť sa v očkovaní: „Očkujeme v prvom rade ľudí zo zoznamov NCZI a potom ľudí zdravotne ťažko postihnutých. Ak na konci dňa ostanú nevyužité dávky očkovacej látky, ponúkneme ich záujemcom v súlade s kritériami ministerstva zdravotníctva (onkologickí pacienti, hematoonkologické ochorenia, ľuďom po transplantácii orgánov atď.),“ vysvetľuje Bratislavský kraj.
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa mladí Slováci dostali k očkovaniu
  • Ktoré vakcíny preferujú a prečo by sa nedali zaočkovať Sputnikom V 
  • Ako vnímajú systém očkovania na Slovensku a v čom vidia veľké medzery
  • Prečo je podľa náhradníkov v poriadku, keď sa dali zaočkovať aj napriek nižšiemu veku
  • Ako sa k vakcíne dostal 19-ročný chlapec vďaka zavádzajúcej reportáži RTVS o vakcíne AstraZeneca
Odporúčané
Možno si z nás budú robiť v živote žarty. Slovenskí maturanti odpovedajú, ako sú po roku doma pripravení do života Možno si z nás budú robiť v živote žarty. Slovenskí maturanti odpovedajú, ako sú po roku doma pripravení do života 9. apríla 2021, 14:34

19-ročný Patrik sa zaočkoval ako „akýsi náhradník“ vďaka reportáži RTVS o AstraZenece

„Mám 19 a som študentom vysokej školy. K očkovaniu som sa dostal po známostiach ako akýsi náhradník, keďže v Košiciach sa odhlásilo mnoho ľudí z očkovania pre istú reportáž v RTVS o AstraZenece,“ povedal nám Patrik, podľa ktorého sa stačilo postaviť do radu a do piatich minút bol zaočkovaný. Zaočkovali ho vakcínou AstraZeneca. Pokojne by sa dal zaočkovať aj Pfizerom, no pred ruským Sputnikom V má rešpekt. 

Reportáž RTVS sa týkala údajného úmrtia slovenskej učiteľky po tom, čo jej podali vakcínu AstraZeneca. Moderátorka Miroslava Ščobíková nepriznala konflikt záujmov, keďže so zosnulou učiteľkou boli kamarátky, upozornil portál O médiách. Pitva neskôr potvrdila, že úmrtie s vakcínou nesúviselo. 

ŠÚKL aj naďalej odporúča očkovať touto látkou. Zároveň odporúča obvodným lekárom vyplniť s pacientom dotazník. „Ten má pomôcť lekárovi rozhodnúť sa, či pacienta vylúčiť z očkovania AstraZenecou a odporučiť mu počkať na inú,“ upresnila riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová.

19-ročný Patrik tvrdí, že sa nedal zaočkovať predčasne s cieľom „aby bol skôr“, ale ponúkol sa, aby nemuseli očkovaciu látku vyhodiť. „Namiesto toho, aby sa tie vakcíny vyhodili, sú využité. Podľa mňa je to takto prospešné, ale odkedy je nový systém, v ňom už s tým rátajú,“ upozornil. 

24-ročnú Ninu zaočkovali, lebo pracuje v banke a nemôže mať home office 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97037 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa mladí ľudia na Slovensku nechcú očkovať vakcínou Sputnik V
  • Ako sa 22-ročnému Kristiánovi podarilo zaočkovať skôr ako jeho 66-ročnej babke
  • Prečo sa zaočkovala 24-ročná Nina pracujúca v banke a ako sa o tejto možnosti dozvedela
  • Prečo sa mladí Slováci rozhodli dať zaočkovať, aj keď sú na rade starší 
Domov
Zdieľať
Diskusia