Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2021, 10:17
Čas čítania 1:27
Daniel Mikolášik

Ako mestský policajt v Bratislave dostaneš náborový príspevok 2 000 eur. Hlavné mesto láka strážnikov na benefity

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Ako mestský policajt sa môžeš tešiť na cestovný lístok na MHD zadarmo či príspevok na bývanie až do 100 eur mesačne.

Oprava 7. apríla 10:41 – V pôvodnej verzii článku sme nepresne uvádzali, že náborový príspevok 2 000 € mestskej polície dostane nový člen zboru naraz spoločne s mzdou 900 € hneď v prvý mesiac. Tento príspevok sa však nevypláca naraz, ale priebežne. Za nepresnosť sa ospravedlňujeme.


Mestská polícia v Bratislave naďalej trpí nedostatkom policajtov. Ku koncu roka 2020 disponovala 299 príslušníkmi. Jej náčelník Miroslav Antal pritom za ideálne považuje mať 550 a viac policajtov, aj preto v uplynulých dňoch spustili masívnejšiu náborovú kampaň.


„V súvislosti s otázkou potrebného počtu príslušníkov je už dlhodobo deklarované zvýšenie na viac ako dvojnásobok príslušníkov,“ konštatuje správa o plnení úloh bratislavskej mestskej polície za uplynulý rok, o ktorej diskutovalo marcové mestské zastupiteľstvo.

Odporúčané
REPORTÁŽ: Ako v noci policajti kontrolujú zákaz vychádzania? REPORTÁŽ: Ako v noci policajti kontrolujú zákaz vychádzania? 12. marca 2021, 14:30

Mestská polícia potrebuje viac policajtov, aby dokázala riešiť okrem štandardných aj mimoriadne či špeciálne úlohy a aby mohla reagovať na priority hlavného mesta i na požiadavky starostov bratislavských mestských častí, a to bez konfliktu s pracovným právom a s minimalizovaním vzniku nadčasov.

Náborový príspevok 2 000 eur

Mestská polícia láka nových strážnikov na viaceré benefity. Okrem nástupného platu 900 eur sľubuje pre nových členov zboru aj náborový príspevok vo výške 2 000 eur. Ten však nie je vyplácaný naraz, ale priebežne. Okrem toho sa môžeš tešiť na cestovný lístok na MHD zadarmo, príspevok na bývanie až do 100 eur mesačne či dovolenku predĺženú až o 7 kalendárnych dní.


„Od vzniku mestskej polície sa rozsah úloh niekoľkonásobne zvýšil, pribudli nové špecializované činnosti, zvýšili sa kvalitatívne požiadavky na všetkých zamestnancov mestskej polície, používajú sa nové technológie či softvérové vybavenie. Zvýšenie počtu príslušníkov v priamom výkone služby by garantovalo pravidelnú prítomnosť príslušníkov vo všetkých mestských častiach,“ podotýka správa.

mestská polícia Bratislava
Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Mestská polícia by s väčším počtom policajtov mohla plniť vo väčšom rozsahu úlohy pri ochrane majetku mesta, pri odborných činnostiach, pri kontrole dodržiavania nariadení či venovať väčší priestor preventívnym aktivitám.

„Smerom dovnútra mestskej polície je zámerom zabezpečiť kvalitnejší výcvik, služobnú prípravu, zvyšovanie erudovanosti príslušníkov, pravidelné vzdelávanie a funkčný kontrolný mechanizmus,“ deklaruje polícia v dokumente.

Nedostatok mestských policajtov vplýva na kvalitu polície

Bratislavská mestská polícia dlhodobo rieši nedostatok policajtov. Bývalý náčelník mestskej polície Marek Gajdoš minulý rok uviedol, že chronická personálna nedostatočnosť je najmarkantnejším problémom mestskej polície a má zásadný vplyv na kvalitu jej činnosti.

Hlavné mesto spolu s vedením mestskej polície spustilo ešte v októbri 2019 náborovú kampaň na zabezpečenie nových policajtov. Ku koncu roka 2019 mala mestská polícia 268 príslušníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia