Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2021, 14:30
Čas čítania 5:27
Lukáš Čelka

REPORTÁŽ: Ako v noci policajti kontrolujú zákaz vychádzania?

REPORTÁŽ: Ako v noci policajti kontrolujú zákaz vychádzania?
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher
REFRESHER
Uložiť Uložené

Agresívny chlapík tvrdil, že porušujeme jeho GDPR. Policajti ho museli upokojiť.

Medzi novozavedenými sprísnenými opatreniami, platiacimi od 3. marca, pribudol aj zákaz vychádzania po 20. hodine. Von po tomto čase môžeš ísť iba v prípade niekoľkých opodstatnených výnimiek.

Prísnejšie kontroly dodržiavania pandemických opatrení avizovala aj polícia. My sme sa preto vybrali spolu s dvomi hliadkami zistiť, nakoľko sú ľudia na Slovensku disciplinovaní a s akými prípadmi sa príslušníci stretávajú v teréne. Počas noci, ktorú sme strávili po boku novozámockých policajtov, ľudia až na pár nešťastníkov rešpektovali nariadenia bez problémov. Keď odbila 20. hodina, mesto bolo takmer mŕtve.

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko ľudí, ktorí nerešpektovali opatrenia, sa nám za večer podarilo stretnúť.
  • Ako sa skončil konflikt s mladým mužom, ktorý začal byť na nás agresívny, lebo sme ho odfotili.
  • S akými najextrémnejšími prípadmi sa stretli policajné hliadky, s ktorými sme trávili večer.
  • Ako polícia kontrolovala prevádzky.
Odporúčané
Mladíci zavraždili človeka, lebo si chceli skúsiť, aký je to pocit poslať niekoho na druhý svet. O mesiac nato zmizol ich kamarát Mladíci zavraždili človeka, lebo si chceli skúsiť, aký je to pocit poslať niekoho na druhý svet. O mesiac nato zmizol ich kamarát 1. marca 2021, 9:34

Pred obchodmi okrem zamestnancov ani nohy

S riaditeľom obvodného oddelenia Policajného zboru sme boli dohodnutí, že noc strávime s dvomi hliadkami – najprv s pochôdzkarmi, ktorým sme robili spoločnosť hodinu, a neskôr s policajnou motorizovanou jednotkou. S príslušníkmi sme sa stretli krátko pred ôsmou hodinou večer na policajnej stanici, odkiaľ sme sa presunuli skontrolovať dodržiavanie opatrení v blízkosti mestského obchodného centra. Keď sme dorazili na vyprázdnené parkovisko patriace k supermarketu, bolo pár minút po ôsmej, pričom nikde nebolo ani nohy.

Jediný pohyb, ktorý sme mohli pozorovať, nastal po chvíli, keď z budovy supermarketu odchádzali zamestnanci. Hliadka ich kontrolovanie považovala za bezpredmetné, keďže bolo evidentné, že idú unavení z práce a tešia sa domov.

Musíme povedať, že všetci policajti, s ktorými sme strávili túto noc, sa snažili správať ľudsky, mali pochopenie a voči ľuďom, ktorých zastavili, boli féroví. Dbali na to, aby opatrenia dodržiavali, ale namiesto vyvolávania konfliktov sa snažili ľudí poučiť a upozorniť, aj keď nie vždy to bolo možné.

Vraj netušil o zákaze vychádzania

Vraj netušil o zákaze vychádzania
Vraj netušil o zákaze vychádzania Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Prvý človek, ktorého hliadka v našej prítomnosti zastavila, si to namieril do supermarketu na nákup. Tváril sa prekvapene, keď zistil, že supermarket má zmenené otváracie hodiny – do 20. hodiny. Vraj nevedel, že o tomto čase nemá čo hľadať vonku. Keďže voči policajtom sa správal slušne a mal so sebou platný negatívny test, príslušníci ho poučili a z kontroly vyviazol len s napomenutím. 

Netrvalo dlho a na rovnakom parkovisku sa objavilo ďalšie auto, ktoré muselo zastať na výzvu policajta a podrobiť sa kontrole. Vo vozidle sedel starší pár, ktorý nemal problém preukázať sa negatívnym testom. Polícii oznámili, že pani, ktorá sedela v aute, má veľké bolesti zuba a majú namierené do pohotovostnej lekárne. V tomto prípade išlo o jednu z výnimiek, prečo môže človek porušiť zákaz vychádzania, a tak ich hliadka pustila ďalej a popriala im šťastnú cestu.

Išli do lekárne
Išli do lekárne Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Keďže pred nákupným centrom a supermarketom sme už nezaznamenali žiadny pohyb, vydali sme sa na vlakovú stanicu. Tu sa však nachádzala iná hliadka, ktorá mala túto lokalitu pod kontrolou, a tak sme sa vybrali autom smerom do centra mesta, pričom polícia zastavovala každé vozidlo, ktoré stretla.

Náhodná kontrola vozidiel 

Hneď prvé auto sa príslušníkom podarilo zastaviť niekoľko stoviek metrov od stanice. Prekvapený vodič tvrdil, že pred chvíľkou prišiel z práce a ide iba preparkovať auto. Po skontrolovaní dokladu totožnosti, negatívneho testu a dokladov od vozidla ho hliadka pustila. „Je to v poriadku. Trvalý pobyt má hneď tu a mal pri sebe všetky doklady a potvrdenia,“ ukázal policajt na činžiak stojaci na druhej strane cesty.

Išiel len preparkovať auto
Išiel len preparkovať auto Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

V rámci krátkej spoločnej konverzácie nám policajti prezradili, že väčšinou sa stretávajú s ľuďmi, ktorí sú disciplinovaní a opatrenia dodržiavajú a aj v prípade napomenutia sa ospravedlnia a nekladú odpor. „Osobne sme nezažili, že by si nás niekto točil alebo by nás vyslovene provokoval. Aj keď kolega mal paniu, ktorá sa oháňala rôznymi paragrafmi a volala hliadku, lebo ju do obchodu nechceli pustiť bez rúška. To bol taký extrém.“ Išlo vraj o ženu, ktorá bola v súvislosti s podobným správaním už viackrát aj v médiách. Napríklad počas prvého plošného testovania vtrhla do odbernej miestnosti so slovami, že testovanie je nulitné.

Odporúčané
Treba sa báť očkovania? Boli sme sa pozrieť ako to funguje vo vakcinačnom centre Treba sa báť očkovania? Boli sme sa pozrieť ako to funguje vo vakcinačnom centre 16. februára 2021, 9:32

Chcel nás udať

Krátko nato policajti spozorovali skupinku ľudí kráčajúcich po ceste bez rúšok. Keď sme vystúpili z auta s fotoaparátom, začal byť jeden z mladých mužov agresívny. Nepáčila sa mu naša prítomnosť. Kontrola sa premenila na hádku medzi príslušníkmi a agresorom, ktorý sa vyhrážal, že nás udá, lebo si ho fotíme.

Dostali sme sa do konfliktu
Dostali sme sa do konfliktu Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher
Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95867 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko ľudí, ktorí nerešpektovali opatrenia, sa nám za večer podarilo stretnúť.
  • Ako sa skončil náš konflikt s mladým mužom, ktorý začal byť agresívny.
  • Ako polícia kontrolovala prevádzky.
  • Kedy policajti rozdali prvé pokuty v našej prítomnosti.
Domov
Zdieľať
Diskusia