Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
1. marca 2021, 9:34
Čas čítania 7:43
Lukáš Čelka

Mladíci zavraždili človeka, lebo si chceli skúsiť, aký je to pocit poslať niekoho na druhý svet. O mesiac nato zmizol ich kamarát

REFRESHER VRAŽDA
Uložiť Uložené

Obe udalosti spája rovnaké miesto.

Martinčanmi otriasa posledné týždne jedna tragédia za druhou. Najprv beštiálna vražda, potom záhadné zmiznutie mladého človeka bez stopy. Oba prípady sa však viažu na jedno miesto – opustený kryt civilnej ochrany.

Vražda sa udiala koncom januára. Okrem samotnej brutality, ktorú obvinení počas ohavného činu predviedli, ľudí desí aj motív, za ktorým sa ich agresivita skrývala. Polícia vo svojom stanovisku uviedla, že jeden z vrahov chcel „len zistiť, aký je to pocit zabiť človeka“.

Po necelom miesiaci od brutálneho činu sa v okolí toho istého krytu bez stopy stratil mladý človek – Viliam. Nezvestný je už dva týždne, pričom celej veci dodáva zaujímavosť fakt, že sa kamarátil s jedným z obvinených z vraždy. Vybrali sme sa priamo do Martina preskúmať, kam sa oba prípady posunuli a či môžu spolu nejako súvisieť.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa presne stalo v osudný deň v kryte civilnej ochrany.
  • Ako sa zmenilo miesto činu.
  • Čo prezradilo obvinenú dvojicu.
  • Ako sa v minulosti správal Rudo, ktorý je obvinený z vraždy.
  • Čo hovorí rodina nezvestného Viliama na dohady, že mal niečo s vraždou.
  • S akými praktikami polície sa stretli pri hľadaní nezvestného chlapca.
Odporúčané
Pece idú už mesiace nonstop, obrady museli skrátiť a prijať nových ľudí na kopanie hrobov. Ako zvládajú pohrebníctva situáciu? Pece idú už mesiace nonstop, obrady museli skrátiť a prijať nových ľudí na kopanie hrobov. Ako zvládajú pohrebníctva situáciu? 24. februára 2021, 14:30

Nevinnú obeť odchytili na pumpe

Obvinení z úkladnej vraždy, ktorých prípad vzhľadom na závažnosť prebral vyšetrovateľ NAKA, sú dvaja mladí Martinčania – 20-ročný Rudo a 19-ročný Milan. Podľa informácií z policajného uznesenia, ktoré zverejnil portál tvnoviny.sk, bol celý čas na mieste prítomný aj brat jedného z obvinených. Napriek tomu, že chcel miesto činu opustiť, Rudo s Milanom ho vraj prinútili zostať a nafotiť celý priebeh vraždy.

Svoju obeť, 47-ročného dôverčivého Jozefa, ktorý pochádzal z Dubového, stretli na benzínovej pumpe. Tam trojica Jozefa zlákala, aby si s nimi išiel vypiť do neďalekých katakomb. Keď sme sa boli pozrieť na pumpe, od ktorej boli katakomby vzdialené asi desať minút pešou chôdzou, personál nám povedal, že o vražde vedia len z médií a žiadnu opitú partiu so starším mužom si nepamätajú. „Robila iná zmena,“ odvetila pumpárka a odmietla sa s nami ďalej rozprávať.

Pumpa, na ktorej Rudo s Milanom nalákali svoju obeť, aby s nimi išla do priestorov krytu.
Pumpa, na ktorej Rudo s Milanom nalákali svoju obeť, aby s nimi išla do priestorov krytu. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Podľa portálu cas.sk Jozefovi údajne ušiel vlak, a tak sa naivne rozhodol počkať v kryte s mladíkmi na ďalší spoj. Tam mu však obvinení oznámili, že dnes nadišiel jeho čas a v noci zomrie. Jeden z agresorov sa vraj Jozefa dokonca dvakrát opýtal, aký je to pocit vedieť, že je tesne pred smrťou. Štyridsaťsedemročný muž podľa uznesenia len mlčal a pozeral do zeme. Potom sa začalo peklo.

Rudo obvinený z vraždy.
Rudo obvinený z vraždy. Zdroj: Instagram obvineného

Rudo s Milanom údajne Jozefa najprv ubili na smrť dreveným hranolom. Aby sa presvedčili, že je naozaj mŕtvy, jeden z útočníkov mu podrezal hrdlo črepom, ktorý našiel na zemi v katakombách opusteného krytu. Črep podal ďalšiemu obvinenému, ktorý chcel zistiť, ako vyzerá mozog, a preto mu vraj následne črepom rozrezal čelo. Po vražde a zohavení tela obete páchatelia v daný večer pokračovali v besnení. Jeden z obvinených údajne napadol ešte ďalšieho muža.

Rudo obvinený z vraždy.
Rudo obvinený z vraždy. Zdroj: Instagram obvineného

Podľa policajného uznesenia obvinení počas večera, keď sa dopustili vraždy, trúchlili nad stratou svojho priateľa. „Ten, komu napadlo vraždiť, mal psychické problémy a videl všade mŕtveho kamaráta. Vraj on mu povedal, čo má spraviť,“ povedal pre portál cas.sk Mišo, Rudov a Milanov známy.

Vraždou sa pýšili, to ich prezradilo

Rudo s Milanom si vraždu nenechali len pre seba. Ohavným činom sa vraj chválili viacerým kamarátom, pričom im údajne ukazovali fotky a videá z osudného večera. O vražde, ktorá sa stala 19. januára, podľa našich informácií vedelo do 9. februára, keď si po obvinených prišla polícia, približne pätnásť ľudí.

Niektorých z nich páchatelia dokonca na miesto činu aj zobrali a následne sa im vyhrážali smrťou, keď niečo vyzradia. Podľa našich informácií práve v dôsledku ich vychvaľovania sa bola vražda nakoniec aj odhalená.

Jedna z kamarátok obvineného Ruda ťarchu videa nezvládla a anonymne ho napriek vyhrážkam nahlásila na polícii. Odkedy videla video, trpí psychickými problémami.

Odporúčané
Predátori si pri deťoch neodpustia vulgárne sexuálne poznámky. Obete hľadajú na sociálnych sieťach (Rozhovor) Predátori si pri deťoch neodpustia vulgárne sexuálne poznámky. Obete hľadajú na sociálnych sieťach (Rozhovor) 17. februára 2021, 9:30

Bunker zostal zamknutý

Miesto činu ohavnej vraždy sa po mesiaci zmenilo. Sneh, ktorý ho v čase tragických udalostí obklopoval, sa roztopil a mrežovaná bránka, ktorá bola v reportážach z času vyšetrovania vraždy zamknutá, je aktuálne otvorená.

Okolie bunkra, kde sa vraždilo.
Okolie bunkra, kde sa vraždilo. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Priamo dovnútra krytu sme sa dostať nevedeli. Na mohutných železných dverách pribudol nový zámok. Či ho tam dali vyšetrovatelia alebo mesto, aby predišlo ďalšej, podobnej tragédii, sa nám zistiť nepodarilo.

V čase, keď sme sa vybrali ku krytu civilnej ochrany, nebol v jeho okolí takmer nikto. Po ceste, ktorá sa tiahne povedľa fabrík, pred ktorých areálom sa kryt nachádza, prešli možno dvaja ľudia na bicykli. Smerom ku krytu sa radšej ani neohliadli.

Najprv brutálna vražda, potom záhadné zmiznutie. Aké tajomstvá ukrýva opustený bunker v Martine?
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Záhadné zmiznutie

Deviateho februára, v deň, keď NAKA zobrala Ruda a Milana a obvinila ich z úkladnej vraždy, zmizol ich rovesník Viliam. Ten je aktuálne už viac ako dva týždne nezvestný. Jeho posledné stopy zachytili práve pred komplexom fabrík, kde sa odohrala brutálna vražda. 

Areál v okolí bunkru.
Areál v okolí bunkru. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Rodina mladého chlapca rozvešala po celom Martine jeho fotky s prosbou o pomoc pri hľadaní. Tie však niektorí ľudia strhávajú alebo prefarbujú. Po tom, ako sa dostala táto informácia do médií, si ľudia začali Viliama spájať s vraždou a cez sociálne siete mu posielali rôzne nenávistné komentáre. Nezvestný Viliam bol totiž s obvineným Rudom kamarát. 

Rozvešané plagáty na pomoc pri hľadaní Viliama.
Rozvešané plagáty na pomoc pri hľadaní Viliama. Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Viliamova sestra Petra a jeho otčim Milan nás pustili k sebe domov, aby nám priblížili, čo všetko sa stalo v osudný deň, keď sa chlapec stratil.

Odporúčané
Night Stalker vraždil spiacich mužov a znásilňoval ich ženy. Na stehno starenky nakreslil rúžom pentagram Night Stalker vraždil spiacich mužov a znásilňoval ich ženy. Na stehno starenky nakreslil rúžom pentagram 27. januára 2021, 14:30

Zobrali Ruda, zmizol Viliam

Podľa slov otčima Milana bol Viliam celý čas v poriadku. Tvrdí, že prišiel k nemu na návštevu o siedmej večer. „Poslal som ho ešte do obchodu, doniesol mi minerálku. Sedeli sme tu spolu, rečnili a pozerali správy,“ ukázal Milan na televízor položený na poličke vedľa miesta, kde sme sedeli my.

Práve v tom čase sa vraj Viliam cez správu dozvedel, že obvineného Ruda zobrala polícia. „Zostal z toho prekvapený a obarený. Ešte mi povedal: Pozri, oco, čo spravil môj kamarát,“ dodal Milan.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95290 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo hovorí Viliamova rodina na dohady, že mal niečo s vraždou.
  • Aký bol vzťah nezvestného Viliama s obvinenými z vraždy.
  • S akými praktikami polície sa stretli pri hľadaní nezvestného chlapca.
  • Ako sa v minulosti správal Rudo, ktorý je obvinený z vraždy.
Domov
Zdieľať
Diskusia