Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. februára 2021, 14:30
Čas čítania 1:49
Lukáš Čelka

Pece idú už mesiace nonstop, obrady museli skrátiť a prijať nových ľudí na kopanie hrobov. Ako zvládajú pohrebníctva situáciu?

NEWS
Uložiť Uložené

Počet obetí covidu je obrovský, mnohé krematóriá hlásia problémy. Pozreli sme sa, ako to vyzerá v jednotlivých regiónoch Slovenska.

Média ešte minulý týždeň informovali, že Krematórium Nové Zámky pozastavilo 12. februára príjem zosnulých na kremáciu pre nedostatok kapacity. Išlo však o nepravdivú informáciu. „Krematórium aj naďalej prijíma zosnulých a vykonáva kremačné služby a pohreby,“ povedal pre Refresher jeden zo spoločníkov a konateľov krematória, Ján Molnár ml.

Novozámocké krematórium vedú dvaja bratia, pričom každý z nich má vlastné pohrebníctvo a klientelu. Prevádzka, ktorú vlastní Ján Molnár ml. aj v súčasnej situácii stíha robiť pohreby a spopolnenia do dvoch týždňov. Druhá prevádzka, ktorej majiteľ vyhlásil, že pozastavil príjem nebožtíkov na tom tak sľubne nie je.

Odporúčané
Majiteľ pohrebníctva: Dostaneme sa do situácie, aká bola v Taliansku (Rozhovor) Majiteľ pohrebníctva: Dostaneme sa do situácie, aká bola v Taliansku (Rozhovor) 7. januára 2021, 14:30

„Pozostalí pochádzajúci prevažne z Banskej Bystrice, Zvolena a okolia Detvy, nám častokrát volajú na prevádzku s tým, že na spopolnenie pozostatkov svojich blízkych už čakajú aj vyše mesiaca. Je mi to veľmi ľúto, ale bohužiaľ, takáto je dnešná situácia,“ povedal s tým, že ide o zákazníkov konkurenčného krematória, ktoré patrí jeho bratovi. Ten si podľa jeho slov toho možno naložil viac ako mal a teraz nestíha.

Majiteľ novozámockého pohrebníctva: Krematórium funguje, len konkurečná prevádzka nestíha spopolňovať telá
Zdroj: Archív / Ján Molnár

Molnár nám prezradil, že nával dopytu po pohrebných a kremačných službách od januára mierne klesá. „Podľa môjho úsudku a toho, čo som zistil aj od ostatných pohrebných služieb z regiónu, je dopyt skôr na ústupe, ako na vzostupe. Práce máme podstatne menej, ako v januári. To však neplatí na celom Slovensku.“

Domov
Zdieľať
Diskusia