Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2021, 14:30
Čas čítania 7:32
Viktor Kniš

Môžem si ísť po ôsmej večer zabehať alebo ísť na pivo ku kamošovi? (otázky a odpovede)

Môžem si ísť po ôsmej večer zabehať alebo ísť na pivo ku kamošovi? (otázky a odpovede)
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
NEWS OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Na Slovensku začína 3. marca platiť zatiaľ najprísnejší lockdown vôbec. Obmedzenia sa týkajú najmä zákazu vychádzania, sprísňuje sa aj nosenie respirátorov a obmedzuje sa výučba v školách.

Ak sa na Slovensku nepodarí do troch týždňov znížiť mobilitu, spomaliť šírenie infekcie, zamedziť importu nových mutácií koronavírusu a odľahčiť nemocnice, príde to, čomu premiér vlani hovoril „blackout“. Ten by znamenal absolútne obmedzenie pohybu, zastavenie výroby vo fabrikách a uzavretie krajiny.

Nateraz vstupujú do platnosti o niečo jemnejšie opatrenia, z ktorých väčšina začne platiť v stredu 3. marca. Tie zavádzajú zákaz nočného vychádzania, cestovania cez okresy do prírody či postupnú povinnosť nosiť respirátory. Ide o akési varovanie – ak nezaberie, nastúpi naozaj tvrdý lockdown. 

Odporúčané
Vláda schválila prísny zákaz vychádzania od 20.00 do 1.00 h ráno. Toto sú výnimky Vláda schválila prísny zákaz vychádzania od 20.00 do 1.00 h ráno. Toto sú výnimky 28. februára 2021, 21:04
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo všetko môžeš a nemôžeš robiť na území Slovenska od 20.00 h.
  • Či si môžeš ísť zabehať alebo ísť von so psom.
  • Ako sa sprísnia kontroly dodržiavania opatrení.
  • Či sa naďalej budeme musieť dávať pravidelne testovať.
  • Ako ovplyvnia nové opatrenia COVID automat.
Celé uznesenie, ktoré prijala vláda v nedeľu večer s platnosťou od 3. marca, je k dispozícii na stránke vlády. V texte opisujeme aj pravidlá, ktoré začali platiť pred prijatím uznesenia a platia paralelne s COVID automatom.
Matovič
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

COVID AUTOMAT, TESTOVANIE A CESTOVANIE


Platí naďalej COVID automat alebo sa ruší? Ako sa vlastne zmení?

COVID automat, resp. rozdelenie okresov podľa počtu ľudí v nemocniciach, počtu pozitívnych prípadov za 7 dní a reprodukčného čísla, platí aj naďalej. V tejto fáze slúži najmä na rozdelenie regiónov v súvislosti s možnosťou mať otvorené školy (mimo čiernych okresov), ale aj s frekvenciou testovania. 

Budeme sa naďalej musieť dávať testovať a preukazovať sa negatívnymi výsledkami antigénových testov?

Áno, aj naďalej by sa obyvatelia Slovenska mali dať testovať na mobilných odberových miestach. Platnosť negatívneho testu na covid-19 v zamestnaní je pri čiernych a bordových okresoch 7, v červených 14 a v ružových 21 dní. Do banky či na poštu však potrebuješ 7-dňový test aj v ružovom okrese. 

Podľa COVID automatu žijem v ružovom okrese. Platí pre mňa sprísnenie všetkých opatrení od 3. marca? 

Áno, nové opatrenia, ktoré vláda vypracovala v spolupráci s epidemiológmi, platia plošne. COVID automat v tomto prípade nehrá žiadnu rolu. 

Mám rodinu alebo priateľku v inom okrese, môžem za nimi cestovať?

Nie. Platí zákaz stretávania sa s inými ľuďmi okrem členov vlastnej domácnosti. Tento zákaz platí nielen v rámci iných okresov, ale aj v okrese, v ktorom žijeme. 

V posledných týždňoch som si zvykol chodiť do prírody v inom okrese, môžem v tom pokračovať?

Výnimka na vychádzky do prírody mimo vlastného okresu sa ruší. V prípade obyvateľov Bratislavy však bude platiť možnosť vychádzok v rámci celého Bratislavského kraja a pre obyvateľov Košíc možnosť ísť aj do okresu Košice-okolie.

Čo znamená predĺženie núdzového stavu? Veď opatrenia menia aj tak. 

Núdzový stav na Slovensku bude platiť ešte minimálne do 19. marca, jeho zatiaľ posledné predĺženie schválil parlament v piatok. Len vďaka núdzovému stavu môže vláda nariadiť zákaz vychádzania, ktorý je esenciálnym opatrením v rámci aktuálneho sprísňovania. 

Zákaz vychádzania neplatí od 1.00 do 5.00 h ráno. Najprísnejší režim platí na Slovensku od 20.00 do 1.00 h ráno, keď zostáva zachovaný zákaz vychádzania len s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie.

Aké sú podmienky cestovania verejnou dopravou? 

Cestovať je možné aj bez negatívneho výsledku testu. Platí to pre vlaky aj mestskú hromadnú dopravu. Zmena príde 8. marca, pretože od tohto dňa budú musieť mať všetci cestujúci kvalitnejší FFP2 respirátor. 

Na archívnej snímke z 15. decembra 2020 lekárnik drží respirátor FFP2 v nemeckom Bielefelde.
Na archívnej snímke z 15. decembra 2020 lekárnik drží respirátor FFP2 v nemeckom Bielefelde. Zdroj: TASR/DPA

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA PO 20.00 H


Čo sa na Slovensku bude diať po 20.00 h? Môžem ísť len tak za kamošmi do ich bytu? 

Nie. Po 20.00 h smú vychádzať z miesta bydliska len tí, ktorí majú potvrdenie, že idú do práce alebo z práce, a tí, ktorí potrebujú lekársku starostlivosť. 

Celý deň pracujem na home officee. Môžem si ísť večer zabehať?

Áno, pretože je povolený pobyt v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu a cesta späť, pričom v prípade Bratislavy sa za okres považuje územie Bratislavského samosprávneho kraja a v prípade mesta Košice sa za okres považuje územie okresov Košice I, Košice II, Košice III, Košice IV a Košice-okolie. 

Čo ak mi po 20.00 h zavolá stará mama z iného okresu, že potrebuje moju pomoc? 

V takom prípade jej môžeš ísť pomôcť. Výnimka platí v prípade cesty na účely starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, a na cestu späť.

Môžem ísť von so psom aj po 20.00 h? Ako ďaleko od domu?

Áno. Povolená je cesta osoby so psom alebo s mačkou do vzdialenosti 1 000 m od bydliska, cesta na účely starostlivosti o hospodárske zvieratá alebo cesta na účely poskytnutia veterinárnej starostlivosti a cesta späť.

Domov
Zdieľať
Diskusia