Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2021, 16:03
Čas čítania 0:56
Viktor Kniš

Ivermektín nie je výrazne účinný proti covid-19, ukázala štúdia. Nepomohol ani pacientom mimo nemocníc

NEWS IVERMEKTÍN
Uložiť Uložené

Antiparazitikum ivermektín používajú vo viacerých krajinách ako liek, ktorý má pomáhať zmierňovať príznaky koronavírusu ešte predtým, ako pacient potrebuje hospitalizáciu.

Výskumný pracovník univerzity v Oxforte Lukáš Neumann informuje o záveroch z aktuálnej vedeckej štúdie, ktorá skúmala účinky liečiva ivermektín na pacientoch s koronavírusom. 

Antiparazitikum ivermektín používajú vo viacerých krajinách vrátane Slovenska ako liek, ktorý má pomáhať zmierňovať príznaky koronavírusu ešte predtým, ako pacient potrebuje hospitalizáciu. 

Podľa Neumanna výskum ukázal, že ivermektín nie je dostatočne účinný proti ochoreniu covid-19 a nepotláča efektívne príznaky. Podľa štúdie publikovanej v časopise Jamanetwork robili výskum na 400 pacientoch. „Pri prvých príznakoch bralo doma 200 pacientov 5-dňovú liečbu ivermektínom a 200 bralo 5 dní placebo – samozrejme, lekári ani pacienti nevedia, či berú liek alebo placebo,“ špecifikuje Neumann priebeh skúmania. 

Vo výsledku podľa výskumného pracovníka nebol medzi placebom a ivermektínom žiadny merateľný rozdiel. „164 pacientov s ivermektínom vs. 156 pacientov s placebom sa do troch týždňov uzdravilo,“ interpretuje vedec výsledky s tým, že 4 pacienti liečení ivermektínom a 6 placebom následne potrebovali hospitalizáciu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia