Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Siemens.
4. marca 2021, 10:49
Čas čítania 1:58
Sponzorovaný obsah

Silné značky sa opäť spojili, aby pomohli. Slovenskí žiaci dostali notebooky aj internet, aby sa mohli vzdelávať

ZAUJÍMAVOSTI ŠKOLSTVO
Uložiť Uložené

Dištančné štúdium je komplikované nielen pre školy. Pre deti z chudobných rodín je štúdium momentálne luxusom.

Slovenské školstvo čelilo za posledný rok obrovským výzvam. Pandémia odhalila nedostatky v digitalizácii. Na online dištančné vzdelávanie neboli pripravené nielen školy, ale ani žiaci a rodičia. Problémom sa stalo najmä technické vybavenie a aj pripojenie na internet, ktoré si nemôže dovoliť každý. Tisícky detí zo sociálne slabších rodín tak zostali doma s veľmi obmedzeným prístupom k vzdelávaniu. Preto sa v týchto dňoch na pomoc spojili firmy a školy.

Podľa údajov ministerstva školstva je na Slovensku v rámci základných škôl aktuálne takmer 40-tisíc detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ide až o 9 % z celkového počtu základoškolákov. Kvôli komplikovanej sociálnej situácii rodín a nedostatočnému technickému zabezpečeniu domácností má táto skupina detí už takmer rok veľmi obmedzený prístup ku vzdelaniu. Chýba im kontakt a interakcia s učiteľom a možnosť dovysvetliť učivo. Podľa odborníkov sa to môže nepriaznivo prejaviť na ich budúcich možnostiach štúdia či uplatnenia na pracovnom trhu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Žiaci z chudobných rodín sa naučia zhruba o 80 % menej

Program Teach for Slovakia po vypuknutí pandémie vypracoval prieskum s názvom Sonda do situácie vo vzdelávaní žiakov počas zatvorenia škôl. „Zozbierané skúsenosti v školách, kde pôsobí náš program, ukázali, že žiaci z rodín žijúcich v chudobe majú oveľa väčší hendikep v snahe vzdelávať sa dištančne pri zatvorených školách. Naši učitelia odhadujú, že žiaci z rodín žijúcich v chudobe sa v súčasnej situácii naučia približne o 80 % menej, ako by sa dokázali v škole,“ hovorí Stanislav Boledovič z programu Teach for Slovakia.

Určité znevýhodnenie pri dištančnej výučbe pritom cítili aj deti z bežných rodín. Podľa prieskumu sa z domu naučili odhadom o 30 % menej. Práve skupina detí zo sociálne slabšieho prostredia často potrebuje viac času a osobnej podpory od učiteľa. Vďaka ich pomoci žiaci dokážu držať krok s nárokmi, ktoré sa na nich v danom ročníku kladú. V aktuálnej situácii je mimoriadne ťažké deťom túto pomoc poskytnúť. Zatvorené školy a obmedzené možnosti pritom nemajú vplyv len na samotné vzdelanie a rast z akademickej stránky, ale aj na výchovu, sociálne zručnosti, vzťahy či tvorbu návykov detí.

Notebooky poputovali prostredníctvom Centra pre filantropiu a programu Teach for Slovakia deťom do rôznych kútov Slovenska
Notebooky poputovali prostredníctvom Centra pre filantropiu a programu Teach for Slovakia deťom do rôznych kútov Slovenska Zdroj: Siemens

Bez prístupu k počítaču, mobilu i internetu

Počítače či tablety si nemôže dovoliť každý, čím sa rozdiel vo vzdelaní u detí z chudobnejších pomerov ešte viac prehlbuje. „Čelíme smutnému faktu, že žiaci z rodín žijúcich v chudobe nemajú k dispozícii prakticky žiadny elektronický nástroj na kontakt so školou, nehovoriac o pripojení na internet. Hovoríme o tisíckach školákov, ktoré nemajú dostatok možností na vzdelanie, čo negatívne ovplyvňuje ich vyhliadky do budúcnosti. Záleží nám na budúcnosti týchto detí, preto sme sa v spolupráci s Nadáciou Volkswagen Slovakia rozhodli pomôcť 150 rodinám zmierniť náročnú situáciu zabezpečením notebookov s ročným pripojením na internet,“ uvádza Vladimír Slezák, generálny riaditeľ Siemensu na Slovensku.

Notebooky prostredníctvom Centra pre filantropiu a programu Teach for Slovakia poputovali deťom do rôznych kútov Slovenska. Ich hlavným prínosom bude pripojenie detí do efektívneho online dištančného vzdelávania a vďaka nápaditým miniprojektom partnerských škôl sa notebooky využijú aj po vyučovaní, v komunitných centrách a školách.

Spoločnosť Siemens a Nadácia Volkswagen Slovakia pomohli 150 rodinám zmierniť náročnú situáciu zabezpečením notebookov s ročným pripojením na internet.
Spoločnosť Siemens a Nadácia Volkswagen Slovakia pomohli 150 rodinám zmierniť náročnú situáciu zabezpečením notebookov s ročným pripojením na internet. Zdroj: Siemens

„Nadácia Volkswagen Slovakia sa vo veľkej miere venuje projektom zameraným na rozvoj vzdelanosti, vedomostí a zručností mladej generácie a spoločne so Siemensom pravidelne podporujeme aktivity určené na pomoc tým, ktorí to potrebujú. Sme radi, že aj tentoraz je naša pomoc adresná a prispejeme tak k lepšej vzdelanosti detí zo znevýhodneného prostredia,“ dodáva na záver Sebastian Krapoth, člen predstavenstva pre personálnu oblasť.

Domov
Zdieľať
Diskusia