Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Nepodarilo sa uložiť zmeny. Skús sa nanovo prihlásiť a zopakovat akciu.
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Miluješ tresku? Over si to v našom lahodnom kvíze.
Čo Slovák a Slovenka, to milovník/-čka tresky. Treska v majonéze a čerstvý rožok je kombinácia, ktorú milujú študenti, mamky a tatkovia, ale aj manažéri, skrátka všetci. Na Slovensku sme na ňu právom hrdí a pasujeme ju spolu s bryndzovými haluškami za národnú pochúťku.
Ak aj ty patríš k jej fanúšikom, v kvíze, ktorý sme si pripravili v spolupráci s PRETO Ryba Žilina, si môžeš overiť, koľko toho o obľúbenej slovenskej pochúťke vieš. Kvízové otázky ťa prevedú od úplného začiatku – lovu rýb až po hotovú tresku v tégliku. Možno to už dávno vieš, no ak nie, dozvieš sa aj to, ako treska v majonéze vznikla a kto za jej receptom stojí.
Vôbec sa nebudeme čudovať, ak pri vypĺňaní otázok vyhladneš. Nežiaduci účinok tohto kvízu je okamžitá chuť na tresku. Ak pobežíš do (najbližšieho) obchodu, tak ti odporúčame poobzerať sa po novej, Zlatej Treske. Novinka od PRETO Ryba Žilina obsahuje až 50 % kúskov tresky a konzervanty by si v nej hľadal iba márne. Pokojne si ju vychutnaj aj počas odpovedania na kvízové otázky, možno budeš mať o to lepšie skóre.
Kvíz
KVÍZ: Čo všetko vieš o treske?
Zdroj:
Refresher
110
Približne aké množstvo žilinskej tresky zjedia Slováci za mesiac?
2- tisíc kilogramov
870 kilogramov
300 ton
12 ton
Vysvetlenie
V závode na tresku spracujú každý deň 8 a pol tony rybích filiet. Keď k tejto mase pripočítaš ďalšie suroviny – vyjde ti, že v Žiline mesačne vyrobia viac ako 300 ton tresky. Presne toľko, koľko si pýtajú chuťové poháriky Slovákov.
Zdroj:
PRETO Ryba Žilina
210
Odkiaľ pochádza rybie mäso, ktoré nájdeš v žilinskej treske?
Beringovo more
Nórske more
Baltské more
Beaufortovo more
Vysvetlenie
Mäso pochádza z tresky aljašskej, ktorá sa loví v Beringovom mori - severnej časti Tichého oceánu. Ide o ryby, pri ktorých sa dbá o trvalo udržateľný, teda voči planéte ohľaduplný rybolov.
Zdroj:
PRETO Ryba Žilina
310
Koľko precestuje mäso z tresky, kým sa dostane do závodu v Žiline?
20 tisíc kilmetrov
10 tisíc kilometrov
4 tisíc kilometrov
15 tisíc kilometrov
Vysvetlenie
Mäso, ktoré sa používa v legendárnej žilinskej treske precestuje až 20 tisíc kilometrov. Ryby sú vyfiletované a zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia.
Zdroj:
PRETO Ryba Žilina
410
Ako dlho sa v Žiline vyrába treska?
49 rokov
86 rokov
67 rokov
27 rokov
Vysvetlenie
Treska sa v Žiline vyrába od roku 1954. História spracovania rýb v tomto meste však siaha ešte ďalej. Na mieste terajšieho závodu totiž fungovala výroba z rýb už v roku 1924. Ryba Žilina je preto najstarší, nepretržite fungujúci podnik na spracovanie rýb na Slovensku.
Zdroj:
Refresher
510
Približne ako dlho trvá, kým z kusov mäsa vznikne lahodná treska v tégliku?
26 hodín
85 hodín
39 hodín
14 hodín
Vysvetlenie
Podľa údajov z Ryba Žilina sa téglik tresky „urodí“ za 85 hodín.
Zdroj:
PRETO Ryba Žilina
610
Kto namiešal tresku, ako ju poznáme dnes?
Ján Boško
Jaromír Ryběna
Radoslav Žilinka
Július Boško
Vysvetlenie
Základy tresky položil Július Boško, pôvodom cukrár z Nového Mesta nad Váhom. V roku 1954, spotreba rýb u Slovákov klesala, a tak súdruhovia rozmýšľali, ako ich konzumáciu zatraktívniť. Kreatívny pán Boško rád experimentoval a vymyslel legendárnu rybiu kombináciu, ktorá sa stala okamžite hitom Slovákov.
Zdroj:
PRETO Ryba Žilina
710
Ako sa volá novinka na obrázku, vďaka ktorej si môžeš vychutnať tresku „do ruky“?
Treska so sebou
TreskaBurger
Treska v žemli
TreskaSendvič
Vysvetlenie
Ako už názov hovorí, špecialita v sebe spája chutnú kombináciu vychladenej tresky a zvonka opečenej, chrumkavej žemle. TreskaBurger môžeš vyskúšať počas prestávky na cestách vo vybraných čerpacích staniciach Slovnaft.
Zdroj:
PRETO Ryba Žilina
810
Od ktorého roku novodobej histórie žilinskej tresky v nej nenájdeš žiadne umelé sladidlá?
2011
2019
2015
2017
Vysvetlenie
V žilinskej treske prestali už v roku 2015 ako prví úplne používať nezdravé a chuť kaziace umelé sladidlá, došlo v nej k zníženiu obsahu zahusťovadiel a nastúpila na cestu jednoznačného zbavovania sa prídavných látok.
Zdroj:
PRETO Ryba Žilina
910
Približne koľko Slovákov si dá tresku aspoň raz za mesiac?
7 z 10
5 z 10
9 z 10
4 z 10
Vysvetlenie
Treska je spolu s bryndzovými haluškami náš obľúbený pokrm. Dokazujú to aj štatistiky – až 7 z 10 Slovákov si dá tresku aspoň raz za mesiac.
Zdroj:
Refresher
1010
Čím je výnimočná nová Zlatá treska?
Je prvou treskou bez zeleniny
Je prvou vegánskou treskou
Je jedinou treskou bez konzervantov a s najvyšším obsahom mäsa
Je prvou treskou bez sladidiel
Vysvetlenie
Nenájdeš v nej žiadne konzervanty a chuťové bunky poteší, že filety aljašskej tresky tvoria až 50 % jej obsahu.