Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Nedeľa 9. 5. 2021 meniny má Roland

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Sponzorovaný článok

Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Ryba Žilina

Čo je sponzorovaný článok?

Inzerent dodal podklady ku článku, definoval, čo má článok obsahovať a komunikovať, text písal na základe zadania niekto z Refresheru.

Zaujímavosti - Slovensko

KVÍZ: Kedy treska vznikla a koľko jej Slováci mesačne zjedia?

Miluješ tresku? Over si to v našom lahodnom kvíze.

Inzercia
5. marec 2021, 15:20 Čas čítania: 0:42
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
Zaujímavosti - Slovensko
5
Inzercia
5. marec 2021, 15:20
Čas čítania: 0:42

KVÍZ: Kedy treska vznikla a koľko jej Slováci mesačne zjedia?

Miluješ tresku? Over si to v našom lahodnom kvíze.

Inzercia
5. marec 2021, 15:20
Čas čítania: 0:42
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok

Čo Slovák a Slovenka, to milovník/-čka tresky. Treska v majonéze a čerstvý rožok je kombinácia, ktorú milujú študenti, mamky a tatkovia, ale aj manažéri, skrátka všetci. Na Slovensku sme na ňu právom hrdí a pasujeme ju spolu s bryndzovými haluškami za národnú pochúťku.

Ak aj ty patríš k jej fanúšikom, v kvíze, ktorý sme si pripravili v spolupráci s PRETO Ryba Žilina, si môžeš overiť, koľko toho o obľúbenej slovenskej pochúťke vieš. Kvízové otázky ťa prevedú od úplného začiatku – lovu rýb až po hotovú tresku v tégliku. Možno to už dávno vieš, no ak nie, dozvieš sa aj to, ako treska v majonéze vznikla a kto za jej receptom stojí. 

 

Vôbec sa nebudeme čudovať, ak pri vypĺňaní otázok vyhladneš. Nežiaduci účinok tohto kvízu je okamžitá chuť na tresku. Ak pobežíš do (najbližšieho) obchodu, tak ti odporúčame poobzerať sa po novej, Zlatej Treske. Novinka od PRETO Ryba Žilina obsahuje až 50 % kúskov tresky a konzervanty by si v nej hľadal iba márne. Pokojne si ju vychutnaj aj počas odpovedania na kvízové otázky, možno budeš mať o to lepšie skóre. 

KVÍZ: Čo všetko vieš o treske?
1/10
Približne aké množstvo žilinskej tresky zjedia Slováci za mesiac?
Približne aké množstvo žilinskej tresky zjedia Slováci za mesiac?
Zdroj: Refresher
2- tisíc kilogramov
870 kilogramov
300 ton
12 ton
Vysvetlenie
V závode na tresku spracujú každý deň 8 a pol tony rybích filiet. Keď k tejto mase pripočítaš ďalšie suroviny – vyjde ti, že v Žiline mesačne vyrobia viac ako 300 ton tresky. Presne toľko, koľko si pýtajú chuťové poháriky Slovákov.
2/10
Odkiaľ pochádza rybie mäso, ktoré nájdeš v žilinskej treske?
Odkiaľ pochádza rybie mäso, ktoré nájdeš v žilinskej treske?
Zdroj: PRETO Ryba Žilina
Beringovo more
Nórske more
Baltské more
Beaufortovo more
Vysvetlenie
Mäso pochádza z tresky aljašskej, ktorá sa loví v Beringovom mori - severnej časti Tichého oceánu. Ide o ryby, pri ktorých sa dbá o trvalo udržateľný, teda voči planéte ohľaduplný rybolov.
3/10
Koľko precestuje mäso z tresky, kým sa dostane do závodu v Žiline?
Koľko precestuje mäso z tresky, kým sa dostane do závodu v Žiline?
Zdroj: PRETO Ryba Žilina
20 tisíc kilmetrov
10 tisíc kilometrov
4 tisíc kilometrov
15 tisíc kilometrov
Vysvetlenie
Mäso, ktoré sa používa v legendárnej žilinskej treske precestuje až 20 tisíc kilometrov. Ryby sú vyfiletované a zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia.
4/10
Ako dlho sa v Žiline vyrába treska?
Ako dlho sa v Žiline vyrába treska?
Zdroj: PRETO Ryba Žilina
49 rokov
86 rokov
67 rokov
27 rokov
Vysvetlenie
Treska sa v Žiline vyrába od roku 1954. História spracovania rýb v tomto meste však siaha ešte ďalej. Na mieste terajšieho závodu totiž fungovala výroba z rýb už v roku 1924. Ryba Žilina je preto najstarší, nepretržite fungujúci podnik na spracovanie rýb na Slovensku.
5/10
Približne ako dlho trvá, kým z kusov mäsa vznikne lahodná treska v tégliku?
Približne ako dlho trvá, kým z kusov mäsa vznikne lahodná treska v tégliku?
Zdroj: Refresher
26 hodín
85 hodín
39 hodín
14 hodín
Vysvetlenie
Podľa údajov z Ryba Žilina sa téglik tresky „urodí“ za 85 hodín.
6/10
Kto namiešal tresku, ako ju poznáme dnes?
Kto namiešal tresku, ako ju poznáme dnes?
Zdroj: PRETO Ryba Žilina
Ján Boško
Jaromír Ryběna
Radoslav Žilinka
Július Boško
Vysvetlenie
Základy tresky položil Július Boško, pôvodom cukrár z Nového Mesta nad Váhom. V roku 1954, spotreba rýb u Slovákov klesala, a tak súdruhovia rozmýšľali, ako ich konzumáciu zatraktívniť. Kreatívny pán Boško rád experimentoval a vymyslel legendárnu rybiu kombináciu, ktorá sa stala okamžite hitom Slovákov.
7/10
Ako sa volá novinka na obrázku, vďaka ktorej si môžeš vychutnať tresku „do ruky“?
Ako sa volá novinka na obrázku, vďaka ktorej si môžeš vychutnať tresku „do ruky“?
Zdroj: PRETO Ryba Žilina
Treska so sebou
TreskaBurger
Treska v žemli
TreskaSendvič
Vysvetlenie
Ako už názov hovorí, špecialita v sebe spája chutnú kombináciu vychladenej tresky a zvonka opečenej, chrumkavej žemle. TreskaBurger môžeš vyskúšať počas prestávky na cestách vo vybraných čerpacích staniciach Slovnaft.
8/10
Od ktorého roku novodobej histórie žilinskej tresky v nej nenájdeš žiadne umelé sladidlá?
Od ktorého roku novodobej histórie žilinskej tresky v nej nenájdeš žiadne umelé sladidlá?
Zdroj: PRETO Ryba Žilina
2011
2019
2015
2017
Vysvetlenie
V žilinskej treske prestali už v roku 2015 ako prví úplne používať nezdravé a chuť kaziace umelé sladidlá, došlo v nej k zníženiu obsahu zahusťovadiel a nastúpila na cestu jednoznačného zbavovania sa prídavných látok.
9/10
Približne koľko Slovákov si dá tresku aspoň raz za mesiac?
Približne koľko Slovákov si dá tresku aspoň raz za mesiac?
Zdroj: PRETO Ryba Žilina
7 z 10
5 z 10
9 z 10
4 z 10
Vysvetlenie
Treska je spolu s bryndzovými haluškami náš obľúbený pokrm. Dokazujú to aj štatistiky – až 7 z 10 Slovákov si dá tresku aspoň raz za mesiac.
10/10
Čím je výnimočná nová Zlatá treska?
Čím je výnimočná nová Zlatá treska?
Zdroj: Refresher
Je prvou treskou bez zeleniny
Je prvou vegánskou treskou
Je jedinou treskou bez konzervantov a s najvyšším obsahom mäsa
Je prvou treskou bez sladidiel
Vysvetlenie
Nenájdeš v nej žiadne konzervanty a chuťové bunky poteší, že filety aljašskej tresky tvoria až 50 % jej obsahu.
Vyhodnotiť kvíz
Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Refresher
Zdielať
Uložiť Uložené
Zdielať Zdielať článok
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Mučenie sexuálnych otrokýň, deti v klietke či akčné scény v mlieku. Oplatilo sa čakať na novú sériu Handsmaid's Tale?
Zaujímavosti
Mučenie sexuálnych otrokýň, deti v klietke či akčné scény v mlieku. Oplatilo sa čakať na novú sériu Handsmaid's Tale?
Nová séria Príbehu služobníčky je iná. Ponára sa hlbšie do psychiky postáv, zobrazuje, ako prežívajú traumu z totalitného režimu. Zažiješ v nej aj nečakané akčné scény.
Sú custom šiltovky New Era najhorúcejším trendom tohto leta?
Móda
Sú custom šiltovky New Era najhorúcejším trendom tohto leta?
Stará dobrá klasika od New Ery sa opäť dostáva do popredia, no tentoraz za jej popularitu môžu najmä customizátori.
TEST: Vyskúšali sme 8 olejov na bradu. Vyrovnajú sa produkty domácich výrobcov aj ostrieľanej zahraničnej konkurencii?
Zaujímavosti
TEST: Vyskúšali sme 8 olejov na bradu. Vyrovnajú sa produkty domácich výrobcov aj ostrieľanej zahraničnej konkurencii?
S týmito olejmi budeš mať vždy upravenú a voňavú bradu.
TEST: Ktorý vegetariánsky burger chutí najlepšie?
Gastro
TEST: Ktorý vegetariánsky burger chutí najlepšie?
Redakcia Refreshera vyberá najlepšie vege burgery v Bratislave.
Navštívili sme unikátne laboratórium v centre Bratislavy a rozprávali sa s virtuálnym vedcom. Takto by vyzeral svet bez dymu
Tech
Navštívili sme unikátne laboratórium v centre Bratislavy a rozprávali sa s virtuálnym vedcom. Takto by vyzeral svet bez dymu
Virtuálnu realitu sme si vyskúšali na vlastnej koži.
VIAC ČLÁNKOV
Najčítanejšie články
Teraz
24 hod
7 dní
30 dní
Viac z témy zaujímavosti
Viac článkov
Sponzorované články
Viac článkov
Ďalšie news
pred 12 minútami
Zverejnili platy poslancov v roku 2021: Mesačne inkasujú tisíce eur, každý rok sa ich príjmy menia.
pred 45 minútami
Kolíková: Je zrejmé, že so mnou má Matovič problém. Prvýkrát som počula, že som v konflikte záujmov, len pred pár dňami.
pred 2 hodinami
Covidu na Slovensku podľahlo už viac ako 12-tisíc ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných čoraz menej pacientov.
viac news
Mohlo by ťa zaujímať
Prejsť na úvodnú stránku
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.