Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. februára 2021, 12:30
Čas čítania 6:16
Katarína Danková

Top 10 zaujímavostí o červenom rúži. Prečo bol v minulosti zakazovaný a ženy označované za prostitútky a čarodejnice?

Top 10 zaujímavostí o červenom rúži. Prečo bol v minulosti zakazovaný a ženy označované za prostitútky a čarodejnice?
Zdroj: Photo by Alexis Fauvet on Unsplash
MÓDA HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Predtým než si ženy mohli slobodne namaľovať pery červenou farbou, predchádzali tomu tisíce rokov predsudkov. Od zvádzania a klamlivého výzoru trestaného ako čarodejníctvo, až po filmové a spevácke hviezdy. Kedy nastal obrat vo vnímaní tohto beauty trendu

Je výrazný, sexi a krásny, dodáva silu a chuť rebelovať. Kto by povedal, že mála tuba červeného rúžu dokáže žene dodať poriadnu dávku sebavedomia. Väčšina žien má dnes slobodu, čo sa výberu kozmetiky a beauty produktov týka, a po tejto malej pomôcke krásy siaha vždy, keď to potrebuje.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto ako prvý nosil červený rúž
  • Z čoho boli rúže v minulosti vyrábané
  • Kto proti tomuto trendu v minulosti najviac bojoval
  • Prečo bol niekedy černený rúž hriechom
  • Ktorá anglická panovníčka bola rebelka a červený rúž napriek zákazu nosila
  • Prečo sa kvôli červeným perám anulovali manželstvá či ženy trestali
  • Kedy nastal revolučný obrad a červený rúž už nebol iba negatívne chápaný
  • Kto vynašiel technológiu rúžu ako ho poznáme dnes
  • Ako vďaka rúžu ženy bojovali za svoje práva a proti vojne
  • Aké posolstvo sa skrýva za malou tyčinkou v tube

Nebolo to však vždy tak. Na červený rúž existoval v minulosti zákon, niekde ho zakazovali a niektorí nenávideli. V stredoveku červenú farbu cirkev považovala za znak diabla a neskôr pripisovali červené pery prostitútkam. Kedy sa udiala beauty revolúcia, kto za ňou stál, kde vlastne tento trend vznikol a kto je otcom červených pier sa dočítaš v práve tu a teraz.

Odporúčané
Test rúžov: Ktorý z „nezmazateľných“ naozaj vydrží jedlo, pitie aj rúško na tvári? Test rúžov: Ktorý z „nezmazateľných“ naozaj vydrží jedlo, pitie aj rúško na tvári? 15. októbra 2020, 9:40

Starovek a prvá kráľovná krásy s červenými perami

Niektorí historici tvrdia, že prvými ľuďmi, ktorí si na pery nanášali červenú farbu, boli Sumeri pred 5 tisíc rokmi. Drvili najrôznejšie drahokamy, zdobili si tváre a robili tak muži i ženy. Iní odborníci zas za vynálezcov prototypu rúžu uvádzajú Egypťanov. Najviac je pritom spomínaná Kleopatra (a po nej i Nefertiti) ako symbol dokonalej krásy tej doby, ktorá si červené pery zamilovala.

Snaha vyššie postavenej „šľachty“ (rovnako mužov ako aj žien) odlíšiť sa od bežného ľudu tkvela aj v maľovaní na tvár v okolí očí a pier. Vtedajšie ingrediencie na výrobu rúžu boli zmes červeného okru, karmínu, vosku alebo tuku.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ancient Egypt (@ancientegyptofficial)

Naopak, v starovekom Grécku červenú farbu na perách mohli mať iba prostitútky. Dokonca im hrozilo potrestanie, ak by červenú na perách nemali. V tých časoch totiž platil zákon, ktorý to prikazoval, pretože by si inak muži mohli ženy bez červených pier pomýliť s potencionálnymi dámami na vydaj. Paradoxne, „ľahšie“ ženy tej doby mali viac práva ako zvyšok morálnejšieho nežnejšieho pohlavia. Prísady na výrobu skrášlenia však neboli lákavé: červené farbivo, ovčí pot a trus krokodíla.

Odporúčané
Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť Príbeh rádioaktívneho muža: plakal krv, nemal kožu a jeho DNA sa rozkladala zaživa. Lekárov prosil o smrť 28. marca 2024, 9:30

Relatívne lepšie pravidlá platili v Ríme. Vďaka červenej farbe na perách sa rozlišovali spoločenské triedy a hodnosti. Rimania ho používali aj napriek nie veľmi bezpečným prímesiam, vďaka ktorým červená farba vznikala. Toxické látky na perách tak dávali pojmu „bozk smrti“ doslovný význam.

Stredoveký hon na čarodejnice s červeným rúžom

Temné obdobie stredoveku nepridalo na popularite červeného rúžu. Ženy s krvavými perami boli cirkvou často označované ako čarodejnice posadnuté démonmi. Červené pery boli totiž hriechom.

„V minulosti sa často objavovali obrázky diablov, ktorí nanášali rúž na ženy. Preto ak ženy použili rúž, museli sa ísť veľakrát vyspovedať,“ napísala vo svojej knihe The Artifice of Beauty: A History and Practical Guide to Perfumes and Cosmetics autorka Sally Pointer.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Beauty Cilia Eugenia Gossmann (@beautycilia_eugenia_gossmann)

Renesancia a rebélia samotnej kráľovnej Alžbety I.

V 16. storočí cirkev stále odsudzovala červený rúž ako pekelné zlo. Anglická panovníčka Alžbeta I. však na názor cirkvi nedbala a sama hrdo karmínovú červenú na perách nosila. Oddanosť či posadnutosť červenými perami mala za následok vieru v priam magické schopnosti liečiť a odvracať smrť.

Odporúčané
Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia Chorvátsky koncentračný tábor, ktorý odpudzoval aj nacistov: mužom vytrhávali oči z jamiek a ženám odrezávali prsia 21. marca 2024, 9:30

Kráľovná mala aj vlastný recept na výrobu svojho perfektného odtieňa. Dokonalú farbu dosiahla pomocou kombinácie karmínu, arabskej gumy, vaječných bielkov a figového mlieka. Ironicky ale pôsobí zistenie, že väčšina rúžov tej doby sily, naopak, ľudí zbavovala: „Kráľovná Alžbeta I. si vyrábala svoje vlastné farby na pery, ale veľa z rúžov ​​tej doby obsahovalo biely pigment (olovená beloba) vyrobený z olova. To by nositeľa pomaly otrávilo a znetvorilo, kým by na otravu olovom nezomrel, tvrdí pre Bustle Gabriela Hernandez, autorka knihy Classic Beauty: The History of Makeup

Neskôr okolo roku 1700 sa aj naďalej bojovalo proti dnešnému symbolu nezávislosti, krásy a sexepílu. Vyšiel nový zákon, ktorý zakazoval používanie červeného rúžu ženám, a to hlavne v čase pred uzatvorením manželstva (počas tzv. dvorenia muža žene). Dôvod? Malo ísť totiž o klamlivú a hriešnu vizáž ovplyvňujúcu mužský pohľad na krásu ženy. Ak by niektorú ženu s rúžom na perách prichytili, manželstvo sa dalo anulovať, poprípade ženu čakal trest ako v čase inkvizície a čarodejníc.

Viktoriánska éra a rúž ako zmyselný nástroj

Aj keď použitie rúžu v tomto období ostávalo stále niečo neprípustné, už koncom 19. storočia sa o škandál na verejnosti postarala francúzska herečka Sarah Bernhardt svojou notoricky známou závislosťou na nanášaní rúžu na uliciach či v kaviarňach. 

„Aplikácia make-upu sa v tých časoch považovala za intímny akt jednoducho preto, že sa to nerobilo na verejnosti. Logika teda spočíva v tom, že jeho použitie na verejnosti prinútilo mužov myslieť na budoár, teda miestnosť, kde sa skrášľovala väčšina žien. Rúž sa nanášal aj so štetcom, takže išlo o dosť zmyselný proces,“ poznamenala beauty historička Rachel Weingarten pre Bustle.com.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Celeste Duquesne (@facesbyceleste)

Prelomový moment nastal vo výrobe ikonického červeného rúžu. Pokým sa do roku 1870 rúž balil do papiera či malých krabičiek a ženy si ho aplikovali prstom alebo štetcom, po tomto roku konečne môžeme hovoriť o technológii rúžu ako ho poznáme dnes, aj keď nie tak úplne. Francúzsky parfumér Pierre François Pascal Guerlain (značka je dodnes svetovo známa) dostal nápad vytvoriť vysúvateľnú tyčinku v obale od svojho bratranca, ktorý vyrábal sviečky.

Odporúčané
Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku 28. februára 2024, 12:30

Parfumérov nápad bol inovatívny. Využil patent, vďaka ktorému sa rúž v tube pohyboval smerom nahor a nadol. Výhodu otvoriť a naniesť rúž jednou rukou si obľúbili okamžite všetky ženy. Guerlainove ingrediencie na produkciu zázračnej červenej tyčinky zahŕňali jelení loj, oleje, včelí vosk či maslo.

Rúž symbolom ženskosti a rebélie v 20. storočí

Začiatkom minulého storočia nosili červený rúž iba odvážne ženy. V roku 1912 sa sufražetky (bojovníčky za ženské práva) vybrali do ulíc New Yorku protestovať proti utláčaniu žien. Na znak odhodlania a boja za zrovnoprávnenie žien si ženy namaľovali pery sýtou červenou. „Dlhý zákaz používania rúžu sociálnymi, náboženskými a právnymi mužskými autoritami z neho urobili symbol ženskej rebélie,“ píše Sarah Schafferová vo svojej práci Read Our Lips: The History of Lipstick Regulation in Western Seats of Power.

Kozmetika si aj vďaka tejto udalosti našla záľubu prevažne u žien zo západnej civilizácie. O tri roky na to, predstavil americký vynálezca Maurice Lévy rúž identický ako ho poznáme dnes. Malá otáčacia tyčinka v tube. Aj napriek pokroku, mnohé vzorce na výrobu rúžov stále obsahovali toxické látky, pretože dosiaľ neexistoval zákon, ktorý by zloženie a dopad použitých látok sledoval.

 

S červenými perami proti vojne a Hitlerovi

Keď vypukla druhá svetová vojna, červený rúž nabral ďalšiu symboliku. Anglická vláda nariadila ženám používanie červeného rúžu ako ich občiansku povinnosť a z rannej rutiny sa stal znak vlastenectva. Dôvodom na toto nariadenie mala byť Hitlerova nenávisť k narastajúcemu beauty trendu: „Hitler neznášal červený rúž a nedovolil žiadnym ženám v jeho okolí nosiť ho, pretože tvrdil, že obsahuje živočíšny tuk z odpadových vôd,“  tvrdí Gabriela Hernandez vo svojej knihe. Navyše, červený rúž nezapadal ani do imidžu árijskej rasy, ktorú Hitler presadzoval.

Odporúčané
KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? KVÍZ: Cestenice, úhrabky či demikát. Uhádneš, ktoré tradičné slovenské jedlá sa skrývajú pod týmito názvami? 26. februára 2024, 17:00

V Anglicku a Amerike začali ženy nosiť červený rúž všade. Do práce, do obchodu, ale i doma. Kvôli vojne, ktorá ich obrala prevažne o módne potešenie v podobe ženskejších odevných strihov a línií, tak zvýraznené pery predstavovali jednu z mála skrášľovacích procedúr tej doby, ktorej bolo dostatok. Symbolom odolnej ženskosti sa ocitol tvárou v tvár nebezpečenstvu vojny.

Rosie the Riveterová je americká kultúrna ikona druhej svetovej vojny, ktorá reprezentuje ťažko pracujúce ženy v továrňach a lodeniciach počas vojny.
Rosie the Riveterová je americká kultúrna ikona druhej svetovej vojny, ktorá reprezentuje ťažko pracujúce ženy v továrňach a lodeniciach počas vojny. Zdroj: commons.wikimedia.org/The U. S. National Archives

Anjel alebo démon? S červeným rúžom môžeš byť oboje

Po vojne trend červeného rúžu neupadol, ale práve naopak, ešte viac nabral na popularite. Poďakovať sa za to môžeme rôznym a skutočne nápaditým kozmetickým reklamám tej doby. Kultová kampaň „Fire & Ice“ od spoločnosti Revlon rozdelila ženy na dve kategórie. Urobila tak naozaj dôvtipne, cez kvíz. Otázkami ako „Tancovala by si bosá?“ alebo „Myslíš, že ti muž môže skutočne rozumieť?“ vzbudila záujem žien zistiť, či sú good girl alebo bad girl.

Geniálny marketingový ťah, ktorý zvýšil nielen predaj magazínu s kvízom, ale i predaj samotnej skrášľovacej tyčinky dodávajúcej pocit, že aj keď je žena poslušná dáma, vďaka červeným perám naberie sebavedomie nájsť v sebe i druhú stránku osobnosti. Koniec-koncov, aj samotné herečky, ikony krásy a sexepílu, Elizabeth Taylor a Marilyn Monroe vyobrazovali reklamy a časopisy s neodolateľným karmínovým odtieňom na perách.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Dottie (@assembled_joy)

Kultúra hippie a disko éra: odchod a príchod trendov

V 60. rokoch na scénu prišli modelky Jeana Shrimpton a Twiggy, zástankyne prirodzeného looku presadzovaného kultúrou hippie. Červený rúž zrazu patril starej generácii žien a niektoré feministické skupiny malú kozmetickú tyčinku odsúdili ako trend na potešenie mužov.

Odporúčané
Nacisti donútili k prostitúcii až 50 000 mladých žien. Museli uspokojovať nemeckých vojakov a ťahať z nich informácie Nacisti donútili k prostitúcii až 50 000 mladých žien. Museli uspokojovať nemeckých vojakov a ťahať z nich informácie 16. februára 2024, 12:30

Karty farebnosti opätovne zamiešala disko éra spolu so speváčkou Donnou Summer. Červený rúž nezažil svoj návrat v žiarivej karmínovej, ale v jej tmavšej verzii - šťavnatej čerešňovej. Subkultúry glamu a punk rocku zaznamenali aj nárast používania rúžu mužmi, čo v histórii nebolo nič nové.

Súčasný trend a jeho význam

Minulej generácii sa pri predstave červeného rúžu okamžite vybaví snáď najväčšia zástankyňa tohto trendu v 80. rokoch. Americká speváčka Madona udržala červený odtieň pier v móde celé desaťročia. Dnes sa trendy v beauty svete a kozmetike menia, no prirodzenosť je stále základom krásy. Aj keď je skôr zaužívané, že červený rúž patrí len na špeciálne príležitosti, ženy ho použijú vždy, keď majú chuť byť sexi, nezávislé alebo chcú pozdvihnúť svoj look na vyššiu úroveň.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Taylor Swift (@taylorswift)

Postupom rokov červený rúž naberal na symbolike a dnes je jeho význam kombináciou azda všetkých dôležitých udalostí vo svete žien. Od snahy odlíšiť sa, cez boj za ženské práva a ženský nástroj proti vojne, až po hľadanie svojej bad girl stránky osobnosti. 

Prostredníctvom tak malej tyčinky ženy v moderných dejinách dokážu vyjadriť veľké posolstvo. Červený rúž na perách má ohromnú výpovednú povahu. Svojej nositeľke dodá instantný pocit sily, odvahy, nezávislosti ale i zároveň príťažlivú ženskosť a rebéliu. Našťastie, dnes je už na každej z nás, kedy si malú pomôcku s veľkým významom nasadíme a ako ju použijeme.

Odporúčané
Rihanna, JLo či Kylie Jenner. Roztrhlo sa nám vrece s kozmetikou od celebrít, stojí však za tie peniaze? Rihanna, JLo či Kylie Jenner. Roztrhlo sa nám vrece s kozmetikou od celebrít, stojí však za tie peniaze? 8. januára 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia