Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. februára 2021, 21:07
Čas čítania 1:10
Viktor Kniš

Slovensko v medzinárodnej štatistike nepriznáva pozitívne AG testy, krivka ide prudko dole, aj keď je realita opačná

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Dáta, ktoré zverejňuje o Slovensku známy medzinárodný web Worldometers.info, nereflektujú realitu. Na nepresnosť upozornil matematik Richard Kollár.

Kým minister zdravotníctva avizuje, že na Slovensku opäť mierne stúpa krivka počtu nakazených a zároveň máme rekordný počet hospitalizovaných aj úmrtí, v medzinárodnom rebríčku sa naša krajina tvári ako premiant. 

„Ak niekto chce vedieť, ako vyzerá medzinárodná blamáž, tak presne takto,“ napísal na svojom Facebooku matematik Richard Kollár. Zverejnil tiež fotografiu grafu z medzinárodnej stránky Worldometers.info, z ktorého vyplýva, že k dnešnému dňu má Slovensko len niečo menej ako 20-tisíc aktívnych prípadov. 

„Pre istotu dodávam, že obrázok je úplne zle a reportujeme do sveta úplne nesprávne dáta,“ upozorňuje Richard Kollár. 

Odporúčané
Matematik Kollár: Rastie nám nová vlna, všetci sa môžeme znovu infikovať juhoafrickým variantom, pomohlo by zatvorenie hraníc Matematik Kollár: Rastie nám nová vlna, všetci sa môžeme znovu infikovať juhoafrickým variantom, pomohlo by zatvorenie hraníc 9. februára 2021, 20:46

Ako je možné, že krivka klesá takto rýchlo? Ministerstvo zdravotníctva Refresheru na otázky týkajúce sa nejasnosti v grafe neodpovedalo počas celého dňa. Rovnako nereagoval ani Inštitút zdravotných analýz. 

Všetko však nasvedčuje tomu, že Slovensko reportuje do zahraničia len pozitívne PCR testy a zároveň medzi vyliečených zarátava aj ľudí, ktorí prekonali koronavírus po pretestovaní antigénovým testom. Práve AG testov robí Slovensko desaťtisíce denne a vyššie tisícky z nich sú vždy pozitívne.

Medzinárodný rebríček nezachytil ani plošné testovania. Ak bude tento trend pokračovať, o niekoľko dní bude mať Slovensko záporný počet nakazených koronavírusom na platforme Worldometers.info.

 

Krajčí upozornil, že sa krivka na Slovensku „zaoblila a má potenciál ďalej rásť“. Dodal, že s týmto trendom treba počítať v prípade uvoľnenia opatrení. „Slovensko oproti minulému týždňu mierne narástlo,“ upozornil s tým, že podobne rastie aj Česko a Maďarsko. Naopak, v Rakúsku a Poľsku krivka klesá. 

Rastúci trend na Slovensku pokračuje aj v prípade ľudí, ktorí sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Stúpa jeden z faktorov, ktorý je dôležitý v prípade uvoľňovania opatrení cez Covid automat. Denne na Slovensku zomiera približne 100 pacientov s koronavírusom, upozornil Krajčí. 

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

„Reprodukčné číslo je pravdepodobne niekde nad úrovňou 1, čo znamená, že sa situácia zhoršuje,“ dodal Krajčí. Reprodukčné číslo podľa neho klesať nebude, pretože sa otvorili školy. 

Domov
Zdieľať
Diskusia