Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2021, 20:46
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Matematik Kollár: Rastie nám nová vlna, všetci sa môžeme znovu infikovať juhoafrickým variantom, pomohlo by zatvorenie hraníc

NEWS
Uložiť Uložené

Matematik Richard Kollár sa najviac obáva novej juhoafrickej mutácie koronavírusu, ktorá sa už pravdepodobne vyskytuje na Slovensku.

Matematik Richard Kollár v rozhovore pre Denník N povedal, že sa v súčasnosti najviac obáva novej juhoafrickej mutácie koronavírusu, ktorou by sa mohli opäť nakaziť aj tí, ktorí už ochorenie Covid-19 prekonali. Myslí si, že na Slovensku vzniká ďalšia vlna koronavírusu, ktorú už okrem britského variantu spôsobuje aj ten juhoafrický. 

„Keď juhoafrický variant príde vo veľkej sile, môžeme sa znovu všetci infikovať. Tí, čo mali vážny priebeh, možno nezomrú, lebo už budú mať určitú imunitnú ochranu. Ale bude to veľmi zlé. Britský variant túto vlastnosť nemal,“ konštatuje Richard Kollár. 

Problémom je tiež to, že s juhoafrickou mutáciou si nevedia poradiť niektoré vakcíny, napríklad AstraZeneca, ktorou sa na Slovensku začne očkovať čoskoro. „Nové mutácie sa stávajú dominantnými, ak majú väčšiu schopnosť prežiť a šíriť sa. Budeme vidieť jednu vlnu za druhou. Hovoríme teraz o britskom variante, pri ňom už vieme, aký má efekt. V Rakúsku už ale zachytili veľa prípadov juhoafrickej mutácie, s ktorou majú väčšie problémy aj vakcíny,“ hovorí Kollár. 

Domov
Zdieľať
Diskusia